Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jsem pro zrušení střídání a pro SEČ.

Jiné modely, letní čas apod. ... obhajují ti, co jim to tak vyhovuje. Nikdy se neshodnou všichni lidé.

Čas je jen jeden, a jak si ho každý zorganizuje, je na něm. Vše ostatní je konstrukt. Tak prosté to je.

3 0
možnosti
Foto

Čemu říkáte čas?

Tomu, co máte na hodinkách, nebo něčemu jinému?

0 0
možnosti
PC

Pane autore, jděte někam s tím vaším zimním a letním časem! Existuje pouze astronomický čas, u nás konkrétně SEČ. Vše ostatní je absolutní nesmysl, výmysl, lidský konstrukt, popírající vesmír, přírodu, přirozenost. A vše, co popírá přírodu a její zákonitosti, je (nejen) pro člověka škodlivé, ač se vám to líbí nebo ne a ač můžete milionkrát opakovat, že zrovna vám ten "letní" čas vyhovuje.

Podívejte se do přírody, na zvířata....ti zůstávají věrni svým instinktům a každý pokus člověka o zásah do přírodního, přirozeného dění nesou velmi špatně. Ani člověk není v tomto výjimkou, jen má k dispozici spoustu výmluv a spekulací, jak přírodu (a tedy i sebe!) ke svému domnělému prospěchu obelstít. Příroda si ale naštěstí jede po svém a člověk je proti ní takové malé, bezmocné nic.

3 4
možnosti
BG

Jít "někam" můžete jít i Vy, Chmelíku. O tom, co je nebo není nesmysl, naštěstí nerozhodujete, tohle si můžete dělat ve své domácnosti. Časomíru a určování času si vymyslel člověk, aby dal svému životu jakýsi řád.

A vše, co popírá přírodu, určitě pro člověka škodlivé není, ať se Vám to líbí nebo ne. A klidně to můžete opakovat miliónkrát.

Argumentace přírodou je možná na místě, ale člověk si právě kvůli svým rozumovým schopnostem svět přetvořil ke svému lepšímu fungování.

2 0
možnosti
MB

1) SEČ = GMT+1hod = středoevropský čas

2) SELČ = GMT+2hod = středoevropský letní čas

Méně inteligentní hlasatelé v TV Nova tomu SEČ začali kdysi dávno říkat zimní čas a v našem blbákově se to úspěšně ujalo. No nic, hlavně, že si rozumíme. Tady si prosím, pane Gille, přečtěte, kdy v Československu platil zimní čas:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ac/Sb%C3%ADrka_z%C3%A1kon%C5%AF_a_na%C5%99%C3%ADzen%C3%AD_republiky_%C4%8Ceskoslovensk%C3%A9_092-1946.pdf

Teď něco z praxe. V té vaší milované Praze vychází Slunce v období zimního slunovratu nejpozději v 8:02 a zapadá v 16:00. Teprve okolo 20. února (po dvou měsících!) vychází v 7:00. Okolo 20. března v 6:00.

Takže pokud by zůstal celý rok SELČ, bude Slunce vycházet od začátku října do 20. března po sedmé hodině ranní. A okolo zimního slunovratu až těsně před devátou dopoledne. Fajne, no ni?

To budou mít rodičové ohromnou zábavu, až budou budit v hluboké noci svoje děti a za šera povedou a povezou do školek a škol.

Samozřejmě že úřednictvo a jiné kancelářské krysy, které začínají "pracovat" po 9:00 bude spokojeno, protože odpoledne budou mít hodinu světla navíc na bloumání po shopech a kavárnách...

4 1
možnosti
Foto

A co má bejt?

V zimě zapadá Slunce okolo 16.hodiny, kdy mnoho lidí ještě dřepí v práci, a nikomu to nevadí. Proč by jim tedy měla vadit tma ráno, když už dřepí v práci?

2 0
možnosti
JS

Vzhledem k tomu, že jsou opět aktuální úspory elektřiny, jsem pro současný model.

1 2
možnosti
PV

P57a38v13e57l 10V93é95b52r

19. 4. 2022 13:36

Zavedení letního času žádnou úsporu elektřiny nepřineslo.

6 0
možnosti

Dá se to vyjádřit i lapidárně - letní čas nám dává o hodinu více denního světla na venkovní aktivity po skončení pracovní doby, a to jak v zimním, tak i letním období.:-)

6 1
možnosti
Foto

V zimním období by to znamenalo ranní cestu do práce a dětí do školy za tmy resp. šera takže jen škodlivé účinky dle mnoha studií

4 2
možnosti
LH

Píšu to do každé diskuze o střídání času, tak ještě jednou.

Mám vdanou dceru v Austrálii (západní Austrálie, Perth) a tam měli na 4 roky na zkoušku střídání času o hodinu (jako u nás).Po čtyřech letech bylo referendum a jelikož se tam většina lidí vyslovila PROTI střídání času, tak to zrušili.A nikoho nezajímá, že v každé zemi v Austrálii je jiný čas a na hranicích si musí přetáčet hodinky.

Proč nejde udělat referendum u nás?Proč neustále musíme být pod nějakým područenstvím?Dříve pod Moskvou, dnes pod EU.

Pokud si nemůžeme ve své zemi rozhodovat tak jak chceme, tak potom nejsme demokratická země.

5 1
možnosti
IV

I54v67a63n 10V49a41n22k26o

19. 4. 2022 12:56

no to by bol teda riadnych chaos, keby kazdy stat v EU mal iny cas...

praveze ja si myslim, ze koordinacia casu je vzorova tema, ktoru treba riesit na urovni EU, a neponechavat ju na jednotlive staty...

1 0
možnosti
MS

Mluvíte mi z duše. S příchodem kvalitního cenově dostupného umělého osvětlení se aktivity přesunuly na později, předtím byly k astronomickému času více symetrické. Letní čas tuto asymetrii jen částečně kompenzuje.

Lékařští odborníci tvrdí, že pro člověka je nejdůležitější ranní světlo pro přechod ze spánku k denní aktivitě a proto prosazují astronomický čas. Jenže u nás a severněji je stejně pro většinu lidí kolem zimního slunovratu vstávání a začátek práce ve tmě. Možnost venkovních aktivit po práci považuji za cennější. Dokud celoroční letní čas nezažijeme, nedokážeme výhody a nevýhody pořádně posoudit.

4 0
možnosti
Foto

Čas je umělý konstrukt, takže je asi jedno, jestli budeme používat čas pražský nebo čas kyjevský (pojmenováno podle velkého města, kde je Slunce v poledne nejvýše).

Ale což takhle používat čas staročeský (hebrejský)? Podle něho zapadá Slunce vždy ve 24 hodin.

---

Vizme údaj, porovnávající staročeský a pražský čas na Staroměstském orloji během roku. Staročeský je popsaný arabskými číslicemi, pražský římskými, ciferník je 24-hodinový, obrázek ukazuje čas 9:30 dopoledne v různých částech roku:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/Prague_Astronomical_Clock_animated_slow.gif

2 0
možnosti
Foto

Mimochodem: ten orloj ukazuje i čas staroegyptský, který dělí den i noc vždy na 12 hodin. Takže v létě jsou denní hodiny delší než noční, zatímco v zimě je tomu naopak. Naši předkové očividně také měli víc možností, jak čas uspořádat.

0 0
možnosti
FL

Jsem pro zimní z důvodů jaké uvádí zdravotníci: V létě se bude chodit dříve spát a za tmy lépe usínat. Kvalitní spánek je zásadní pro zdraví.

2 2
možnosti
Foto

A68l36e96š 93G21i42l65l

19. 4. 2022 11:53

Jenže lidi chodí spát podle hodin a ne podle světla.

2 1
možnosti
JV

Žádný zimní čas neexistuje. Jedná se o normální astronomický čas. A prožít si dobu, kdy je světlo, můžete klidně jen tím, že si nařídíte budík na zvolenou hodinu.

7 0
možnosti
Foto

A61l51e55š 12G21i37l54l

19. 4. 2022 10:45

Čas je umělý konstrukt vytvořený člověkem k jeho potřebám. Potřeby se změnily. Proto vznikl letní čas. Je však užitečnější i v zimě. O tom je ten článek.

1 2
možnosti
  • Počet článků 245
  • Celková karma 17,64
  • Průměrná čtenost 1413x
Jsem potápěč. Pokud se ocitnu na břehu moře, neumím se tam jen tak válet. Ze břehu vypadá každé moře stejně, ale svět pod hladinou je pokaždé jiný. Přijdu si stále jako začátečník, a o začátcích s potápěním jsem napsal i knihu První krok pod hladinu.

Jsem pisálek. Baví mě psát. Baví mě psát o místech, o kterých moc lidí nepíše. Raději budu psát články o Pchjongjangu a Kábulu než o Dubrovníku a Bibione. Nejsem si jistý, jestli to po mně někoho baví i číst, ale stejně píšu. Třeba si to v důchodu po sobě jednou všechno přečtu a řeknu si: Dobrý.

Jsem rychlocestovatel. Raději nakouknu za týden do dvou zemí, než bych zůstával v jedné. Jet na pár hodin, na otočku, do Japonska, mi dává větší smysl, než do Japonska nejet vůbec.

Jsem řidič. Nerad se nechávám vozit, chci být pánem volantu nebo sedět na místě spolujezdce s mapou v ruce. Když chci vypnout, řídím. Tisíce kilometrů napříč Evropou nebo Amerikou.

Jsem optimalizátor. Umím si správně vybrat zavazadlo a pokud to není třeba, umím si odříct odbavené zavazadlo a užívat si svobodu s příručním batohem. Naopak, pokud se jede autem, není důvod si s sebou nevzít kousek domova, luxusu moderního světa - židli, chladicí box, nůž.

Jsem plánovač. Chci vědět, kam se jede, co se tam bude dělat, jíst, chci vidět mapu, šťourat se před cestou na internetu. Stejně to nakonec končí improvizací...

Jsem akční letenkář. Umím najít letenky levně, a umím se rychle rozhodnout, jestli za danou cenu a za daných podmínek chci nebo nechci letět.

Jsem extrémista. Raději pojedu do Iráku než do Španělska, raději pojedu do Severní Koreje než do té Jižní. Mám rád místa, kam nikdo nejezdí, mám rád otevřený prostor. Špicberky, Island, Saharu, Aralské jezero.

 

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky