Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Turecko - cestovatelská exotika pro začátečníky

Právě jsem se vrátil z hradu. Tedy z Turecka. Turecko je přesně mixem exotiky pro středoevropana, a zároveň jednoduché destinace pro začátečníka, který není příliš cestovatelsky zběhlý. Skvělé místo, které můžete projet autem.

Často dostávám dotaz, která země je vhodná pro začínajícího samostatného cestovatele, který chce trochu té exotiky. Finančně i vzdáleností jsou výborné třeba Maroko, nebo právě Turecko. To je tak blízko, že jsem ho patnáct let odkládal. Tam můžu jet kdykoliv. No a právě teď to "kdykoliv" přišlo. Letenka do Istanbulu stojí pár tisíc, nebo můžete jet i autem. Zdá se to jako totální konec světa, ale pokud se nezasekáte na hranicích, je to z Brna na turecké hranice pouhých 15 hodin jízdy. Když vyjedete v šest ráno a nic vás nezbrzdí, i s několika přestávkami můžete být do půlnoci na hraničním přechodě s poetickým názvem Kapitán Andrejevo. Lepší je ale asi udělat si to hezký a na pohodu si v Bělehradě nebo Sofii přespat, dát si dobré jídlo, a pokračovat ráno.

Kdybych měl celé Turecko zhodnotit jako spotřebič z Alzy, bylo by to asi následovné:

 

+ Cesty

V celé zemi, od Izmiru a Istanbulu na západě po jezero Van a horu Ararat na východě jsou vynikající silnice. Neříkám, že nenajdete zkratku, na které jsou díry, že nenajdete vesnici, která o asfaltu slyšela jenom v rádiu, ale už se těší, až ho příští rok uvidí v televizi. Taková místa určitě existují. Nicméně všechny silnice první třídy (označené písmenem D) jsou v perfektním stavu nebo úplně nové. O placených dálnicích (písmeno O) s povinnými třemi pruhy v každém směru se není třeba vůbec bavit.

Na řadě míst se budují nové mosty, tunely a obchvaty, aby se silnice více vyrovnaly a vyhnuly centrům měst, na většině míst už tato rekonstrukce v nedávné době proběhla a vy si tak frčíte po moderních čtyřproudovkách často velmi podobných evropským dálnicím. Některé hlavní tahy mají jen dva pruhy (jeden v každém směru), častější jsou ale čtyřproudové komunikace. Za 6000 kilometrů najetých po tureckých silnicích v průběhu května tohoto roku jsme byli tak odhadem 10x zastaveni policií (z toho polovinu tvořil Kurdistán, kde jsou kontroly častější), jednou se nám dívali do kufru, několikrát chtěli vidět řidičák nebo pas, nečelili jsme žádné šikaně nebo pokutě. Obojí mi rozhodně není cizí

O řidičích z východu, jihu a Orientu se neříká nic dobrého. Neměl jsem pocit, že by se řízení nějak vymykalo tomu, co známe od nás, nebo z o něco temperamentnějšího Řecka, Chorvatska nebo Bulharska. Jen mají řidiči tendenci stihnout projet křitovatkou i tehdy, kdy našinec už na oranžovou dobržďuje před ní.

 

+ Památky

Turecko skýtá nepřeberné množství památek, a je celkem jedno, zda se vydáte za pozůstatky řeckých měst Pergamon nebo Efesos na západě, přírodními krásami jako Pamukkale nebo Kapadokie v centrální části, za "divokými" městy Kurdistánu na východě nebo na pobřeží. Nás pozitivně překvapilo všechno. Řecké památky jsou často v lepším stavu, než v samotném Řecku. Od Pamukkale jsem nečekal nic než davy turistů, nicméně rozsah travertinových teras je tak ohromující, že ho žádná fotografie nemůže vystihnout. Velká historická města na východě jako Urfa, Diyarbakir nebo Mardin jsem čekal "na jedno brdo", ale každé je naprosto jiné, jako by byly úplně z jiných míst planety. A o tureckých jeskyních jsem vůbec neslyšel, nicméně navštívili jsme jich pět a každá z nich se směle mohla měřit s těmi v Českém nebo Moravském krasu. Od proslulé Kappadokie jsem čekal příjemně strávených několik hodin, nicméně od svého nepsaného centra v Göreme najdete skalní městečka i sto kilometrů daleko, a strávit tu jen jeden den by byla škoda. A to jsme záměrně vynechali pobřeží a vůbec jsem nezmínil dvě zásadní řeky historického významu, Eufrat a Tigris a za mě překvapení největší, horu Nemrut.

 

+ Ceny

Turecko se již řadu let potýká s vysokou inflací a ta je dokonce taková, že ji v průběhu čtrnáctidenního výletu dokážete zaznamenat. Přináší s sebou ale pro turisty pozitivní faktory: nižší ceny. Dříve platilo Turecko za destinaci cestování autem poměrně nevstřícnou: benzín tam byl z nějakého důvodu dražší, než, v Norsku nebo Itálii. To dnes neplatí, a přestože se rozhodně nebavíme o korunových položkách jako v Emirátech, je tam benzín alespoň levnější než u nás. Mnohem levnější je ale všechno ostatní. Tam, kde by srovnatelná památka v Evropě stála 20€, platíte vstupné v Turecku 7€. A památky, kam se zahraniční turisti příliš nehrnou, jsou doslova za pakatel, vstupné je zdarma nebo jen symbolické 1€. Ceny jídla v restauracích a stáncích jsou poloviční, než u nás. Ceny na obrázku níže si vynásobte 1,5. Zmrzlinový pohár tak přijde na 30 korun, voda na 5 korun, čaj na šest a slané plněné zapékané palačinky Gözleme na třicet.

 

+ Jídlo

Turecká kuchymě má tu výhodu a nevýhodu zároveň: myslíme si, že ji známe. Neznáme. Podobně jako "čínská" nebo "mexická" kuchyně u nás nemají příliš společného s tím, co se skutečně jí v Číně nebo Mexiku, máme značně zkreslené představy i o kuchyni turecké. Jistě, kebab v turecku existuje. Ale to, co si my přestavujeme pod "kebabem" a co si pod stejným slovem představí Turci, jsou dvě rozdílné věci. Kebab v Turecku, když to zjednoduším a zúžím na vlastní pozorování, znamená něco jako "jídlo z masa". Adana Kebab, grilované mleté skopové se zeleninovou oblohou, je úplně něco jiného než Iskander Kebab, což je kebab jak ho známe my (z otočného opékače), jen na talíři, na kouscích chleba, se spoustou smetany a s rýží. Populární jídla bez masa, nebo jen s minimem masa, jako Lahmacun, Gözleme nebo Pide, u nás moc neznáme, zatímco v Turecku je mají doslova na každém rohu a často i na rovince mezi těmito nárožními obchody. A ano, "kebab v placce" (Dürüm Kebab) v Turecku existuje. Málo kdy je tam ale pro náš jazýček dostatek zeleniny, a absence omáček (u nás klasický výběr česneková/pálivá/bylinková v Turecku nenajdete, možná někde v Istanbulu pro turisty) ho dělá poněkud suchým a nezáživným.

Turecký med v Turecku neexistuje, a ano, asi vychází z tureckých hodně sladkých cukrovinek, ale podobnost je minimální, asi jako mezi lahůdkovým chlebíčkem a hamburgerem z Mekáče. Tureckou kávu sice v Turecku mají, jestli má ale něco společného s naším "turkem", nemůžu soudit. Já jsem si tam ujížděl na čaji, který mají (narozdíl od kávy) naprosto všude.

 

+ Hotely

Hotely byly pro mne velkou neznámou a velkým překvapením. Jsem zvyklý spát kdekoliv a kdybych měl turecké ubytování za 15€ na osobu a noc srovnat s tím, co za podobné peníze můžu dostat v Africe, v Indii nebo Latinské Americe, tak Turecko jednoznačně vede. Čím víc na východ, tím víc si s rozpočtem 10-20€ na osobu a noc můžete vyskakovat, a to včetně čtyřhvězdičkových hotelů, samozřejmě s klimatizací a snídaní.

V hotelích se projevuje zvýšená orientální tolerance chaosu: noční stolek je jinde, než byste ho čekali, vypínač je nakřivo, voda je zapojená opačně, než jsme zvyklí (modrá je teplá a červená studená), zásuvka je za postelí nebo daleko od nočního stolku a jedna ze dvou lampiček nad postelí nesvítí, v koupelně je prasklá nějaká ta kachlička a z hadice sprchy teče voda i jinudy, než jsme čekali. Takové nějaké drobnosti, které známe i z pobytových dovolených v levnějších zařízeních u nás nebo rádoby luxusních hotelů v Egyptě. Je prostě vidět, že personál hotelu v něm nikdy nespal a drobné závady nemá jak odhalit. Je to občas trochu škoda a kritický pohled nezaujaté osoby by vyřešil mnohé kritické komentáře a zvedl hotelu hodnocení. Alespoň tolik můj názor.

 

– Jazyk

Abych nebyl jen přehnaně pozitivní, Turecko si s sebou nese typický nešvar exotických zemí – slabou jazykovou vybavenost. Velmi často jsme se nacházeli v situaci, že ani tam, kde by se to dalo očekávat (autopůjčovna na istanbulském letišti, recepce hotelů) nebyli s to domluvit se základní angličtinou. Přitom nám k domluvení stačilo asi deset tureckých slov: jedna, dvě, tři, prosím, děkuji, dobrý den, na shledanou, pokoj, postel a snídaně. S jejich pomocí si poměrně bezbolestně objednáte jídlo i domluvíte ubytování. Věřte nebo nevěřte, ale většina Turků si na první dobrou bude myslet, že jste taky Turci. Turek se světlou pletí je ve značné části Turecka pravděpodobnějším zjevením, než zahraniční turista. Proto na vás budou mluvit turecky. Pořád. Třeba i na policejních kontrolách. Obvykle stačilo odpověd magickým slůvkem "English?" a policejní kontrola byla ukončena a my jsme mohli zase šlápnout na plyn. Neznalost jazyka je tak často i výhodou.

Z vývěsních štítů často můžete jen usuzovat, co se děje vevnitř

Shrnutí

Turecko se za deset let, co jsem tam byl naposled, výrazně změnilo. K lepšímu. Pořád je to poměrně exotická destinace s jinak uvažujícími lidmi, jiným náboženstvím, jiným jídlem, jinou kulturou, ale vlastně evropským životním stylem. Rozhodně není třeba se Turecka bát a rozhodně není třeba bát se pustit dál na východ. Naopak, čím dále od Istanbulu jste, tím jste pro místní větší vzácnost a tím přátelštější k vám budou. Tolik čaje zadarmo jako tady jsem nikde jinde nevypil, v podstatě každý den nás na čaj někdo pozval a chtěl si povídat. Nebo jsme si jen tak sedli do čajovny a dali si čaj za své tři koruny s místníma. Místní čajovna pro nás byla stejná atrakce, jako tři turisti z Evropy v jejich čajovně pro místní štamgasty. Výhodný výměnný obchod.

Autor: Aleš Gill | úterý 7.6.2022 15:59 | karma článku: 23,50 | přečteno: 687x
  • Další články autora

Aleš Gill

Neznámá místa 16: Největší benzínka na světě

Asi to znáte. Platíte na kase za benzín a říkáte číslo stojanu. Čtyři, šest, jedenáct. Říkali už jste ale někdy číslo vyšší než sto? Já tedy ne. Přesto několik takových benzínek existuje. V Texasu.

17.4.2024 v 8:14 | Karma: 16,53 | Přečteno: 478x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma: 16,61 | Přečteno: 542x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Neznámá místa 15: Hitlerův hrad

Podíváme se na místo, o kterém jste nejspíš nevěděli. Ani já jsem o něm nevěděl. Až při procházení objektem mi přišlo něco... jinak. Jako bych byl doma u Adolfa. A ono taky že jo. Poznaňský kulturák má dost zvláštní minulost.

5.3.2024 v 8:00 | Karma: 14,09 | Přečteno: 318x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Pamatujete mobily, které vydržely nabité 14 dní?

Pokud si ještě pamatujete tlačítkové mobilní telefony s černozeleným displejem a nabíječkou s podivnou koncovkou, která se nehodila vůbec k ničemu, asi si pamatujete, že jste ji nemuseli používat tak často, jako dnes.

22.2.2024 v 7:45 | Karma: 30,12 | Přečteno: 3433x | Diskuse| Společnost

Aleš Gill

Návod na... Safari v Keni (2/2)

V první části článku jsme se podívali na Masai Mara, Hells Gate, Crescent Island, jezero Nakuru a za nosorožci do Ol Pejety. Držte si klobouky, v tomhle článku se podíváme do za mě nejkrásnějšího parku v Africe.

1.2.2024 v 8:37 | Karma: 10,60 | Přečteno: 217x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

  • Počet článků 245
  • Celková karma 17,59
  • Průměrná čtenost 1413x
Jsem potápěč. Pokud se ocitnu na břehu moře, neumím se tam jen tak válet. Ze břehu vypadá každé moře stejně, ale svět pod hladinou je pokaždé jiný. Přijdu si stále jako začátečník, a o začátcích s potápěním jsem napsal i knihu První krok pod hladinu.

Jsem pisálek. Baví mě psát. Baví mě psát o místech, o kterých moc lidí nepíše. Raději budu psát články o Pchjongjangu a Kábulu než o Dubrovníku a Bibione. Nejsem si jistý, jestli to po mně někoho baví i číst, ale stejně píšu. Třeba si to v důchodu po sobě jednou všechno přečtu a řeknu si: Dobrý.

Jsem rychlocestovatel. Raději nakouknu za týden do dvou zemí, než bych zůstával v jedné. Jet na pár hodin, na otočku, do Japonska, mi dává větší smysl, než do Japonska nejet vůbec.

Jsem řidič. Nerad se nechávám vozit, chci být pánem volantu nebo sedět na místě spolujezdce s mapou v ruce. Když chci vypnout, řídím. Tisíce kilometrů napříč Evropou nebo Amerikou.

Jsem optimalizátor. Umím si správně vybrat zavazadlo a pokud to není třeba, umím si odříct odbavené zavazadlo a užívat si svobodu s příručním batohem. Naopak, pokud se jede autem, není důvod si s sebou nevzít kousek domova, luxusu moderního světa - židli, chladicí box, nůž.

Jsem plánovač. Chci vědět, kam se jede, co se tam bude dělat, jíst, chci vidět mapu, šťourat se před cestou na internetu. Stejně to nakonec končí improvizací...

Jsem akční letenkář. Umím najít letenky levně, a umím se rychle rozhodnout, jestli za danou cenu a za daných podmínek chci nebo nechci letět.

Jsem extrémista. Raději pojedu do Iráku než do Španělska, raději pojedu do Severní Koreje než do té Jižní. Mám rád místa, kam nikdo nejezdí, mám rád otevřený prostor. Špicberky, Island, Saharu, Aralské jezero.

 

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky