Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neznámá místa 4 - Betlém a Ježíš Nazaretský

Betlém a Nazaret. Tato dvě místa, byť velmi teoreticky, zná úplně každý. Z naučné literatury. Ale málokdo tuší, jak to tam vypadá dnes, po 2022 letech od jejich největšího a asi jediného zásahu do běhu lidských dějin.

Izrael je svým originálním způsobem zajímavá země. Každé město totiž vypadá jinak, žijí v něm jiní lidé a jinak tam ubíhá čas. Jinak vypadají "světská" města, jinak ortodoxní židovská, jinak židovské osady, jinak židovské kibucy, úplně jinak pak arabská města v "židovské části" Izraele a jinak zase arabská města na Západním břehu, v Palestině.

Kdo do Izraele zavítá poprvé, pravděpodobně navštíví Tel Aviv, Jeruzalém, a Mrtvé Moře. Pokud se podíváte na mapu, zjistíte, že pláže Mrtvého Moře nedaleko Jeruzaléma jsou na Západním Břehu, a pokud jedete z Jeruzaléma autem nebo autobusem, nic moc nenasvědčuje tomu, že by se "něco změnilo", že byste přejeli "nějakou hranici".

Izrael a Západní Břeh (Palestina) není něco jako Západní a Východní Německo. Ale možná by to mohlo posloužit jako příklad. Představte si Západní Břeh jako mapu Východního Německa. Možná ji máte vy nebo vaši rodiče doma. Je v ní díra. Bílé místo imperialisty označované jako Západní Berlín. 

Na mapě Západního Břehu (těžko nějakou takovou seženete) by bylo bílých míst hodně. Nejenom díry, ale celé koridory kolem cest. V podstatě polovina by byla bílá. Cesta z Jeruzaléma k Mrtvému moři. Cesta na jih podél Mrtvého moře je bílý pruh. Araby osídlená a spravovaná území jsou tak spíše ostrůvky. Často od okolní pouště oddělené zdí.

Betlém je za tou zdí. Abyste se sem dostali, musíte překročit tzv. Checkpoint 300. Pravděpodobně nejznámější "hraniční přechod" mezi Izraelem a Západním břehem. My jsme měli relativně kliku, teda spíš okliku, protože náš autobusák to vzal přes nějaký méně frekventovaný checkpoint a sice si místo asi 10 kilometrů trasy dalších 10 zajel, ale asi je to běžná trasa a nás tak jenom odmávli a byli jsme bez problémů na Západním břehu. Místní tady musí mít nějaké papíry a propustky, fialový pas ale funguje stejně dobře.

Západní břeh je, jak to říci, v silném kontrastu s tím, jak si ho 99 procent nás Čechů představuje. Místňáci jsou víc v pohodě, zatímco typický Izraelec, především v turistickém "hospitality" odvětví, se tváří, jako by mu uletěly rakety. Něco mezi naší českou pokladní a hajzlbábou. Já jsem s Araby nikdy neměl problém a tady jsou všichni naprosto v pohodě. Na rozdíl od sousedů s Tórou v ruce se kluci s Koránem třeba i usmívají. I kluci s Biblí. Značná část obyvatel města jsou sice Arabové, ale křesťani. Arab nemusí být automaticky muslim. Třeba desítky procent obyvatel Libanonu jsou Arabové, ale křesťani.

Betlém vypadá dost jinak, než jak ho známe z různých vánočních dřevořezeb a písní. Rozhodně tady nenajdete salaš ani pasoucí ovce. Ani Valachy. Za to je tu množství zajímavých kostelů různých křestanských směrů: Arméni, Katolíci, Řekové... Kdesi jsem napsal, že je to takový křesťanský Disneyland, ale to není úplně vhodné. Je to prostě hezké město, v kopci, tedy s různými křivolakými uličkami a schodišti. Něco jako Žižkov. Alespoň tedy centrální část, tj. okolí hlavního náměstí "Manger Square".

Ve městě jsme navštívili několik kostelů, většinou tam probíhaly i mše (byla neděle dopoledne), a rádi bychom se podívali ještě do nouzového hlavního města Palestiny, Ramalláhu. Nouzového proto, že sami Palestinci by chtěli mít hlavním městem Jeruzalém. Logicky. Jenže prakticky je to trochu složité. A bylo by to asi dost nepraktické. Ramalláh je takový Bonn.

Máme dvě možnosti, jak se do Ramalláhu dostat. Nejpřímější by byla cestě stejným busem zpět do Jeruzaléma, na autobusák u Damašské brány, a tam přestoupit na autobus do Ramalláhu. Jenže to by vyžadovalo zase několikero checkpointů (říkat tomu hraniční přechod asi není úplně košer).

Druhá možnost je delší, zato přímá (bez přestupu) trasa oklikou, kolem Jeruzaléma. Asi jako jet z Berouna do Mělníka a vyhnout se Praze. Jde to, ale je to na dlouho, protože pořádná cesta tam nevede a chvílemi to vypadá, že skončíme u někoho na dvorku. Nakonec se podařilo, dojeli jsme až do centra Ramalláhu (když vám budou noviny a televize tvrdit, že je to tam nebezpečné, přepněte na ČT3). Navštěvujeme muzeum a hrob Jásira Arafata, dáváme si oběd za zlomek ceny na izraelské straně, nějaký výborný fresh, trošku pochodíme po městě a pak nás čeká děs běs.

Druhý nejznámější (možná první) přechod mezi Západním břehem a Izraelem, Qalandia Checkpoint. Izrael zabral původní jeruzalémské letiště a vytvořil na něm kontrolní bod, průjezdní místo ve zdi oddělující usměvavé zlé Palestince od zakaboněných, ale hodných Izraelců. Když to zjednoduším, 15 kilometrů z centra Ramalláhu k Damašské bráně jedeme dvě hodiny. Jak říkají Trumpovi příznivci: zdi jsou řešení. Nejsem si tím jistý. Zdi tak akorát na**rou a radikalizujou lidi, kteří za nimi žijí a musí tudy jezdit každý den do práce. Možná měl Reagan v Berlíně víc pochopení a rozumu, ale to si musí Izraelci pořešit sami.

Další zastávka na naší izraelské cestě je Nazaret. Opět místo, o kterém slyšel asi každý, nicméně místo, které navštíví ještě mnohem méně turistů, než Betlém. Nemám to nijak podložené, ale řekl bych, že na sto turistů, kteří navštíví Jeruzalém, jich tak patnáct navštíví Betlém. A Nazaret tak dva.

Nazaret je, podobně jako Betlém, čistě arabské město. Téměř tam nenajdete - s výjimkou dopravního značení - nápisy v hebrejském písmu (zkroucené hřebíky), ale pouze v arabštině (vlnky a lodičky). 99,8% obyvatel jsou Arabové. Ale 30% obyvatel jsou křesťané, 70% muslimové.

Na rozdíl od Betléma není Nazaret na Západním břehu, jak bychom si možná mohli myslet, ale najdeme ho v řekněme centrální části severního výběžku země, severně od Západního břehu a západně od Galilejského jezera. Cestu sem, ať už autobusem nebo autem, vám tak nebudou komplikovat vojenské checkpointy a zdi, kterými v těchto oblastech izraelská vláda a armáda odděluje ty hodné Araby od těch špatných Arabů. Nebo nevím.

V Nazaretu logicky najdeme vícero křesťanských staveb, zajímavý je především centrální kostel. Bazilika zvěstování je jeden z nejvíc cool kostelů, které jsem po světě viděl. Podobně jako v Betlémě nebo Jeruzalémě i tady 2000 let křesťanské historie zanechalo stopy, a tak je dnešní bazilika (z šedesátých let 20. století) postavena v místě, kde byl dříve jiný kostel, předtím klášter, předtím zase kostel, a předtím synagoga. No prostě uvnitř najdete tolik odkazů na historii, že si připadáte spíš jako v muzeu a rozhodně ne jako v klasickém jedno nebo trojlodním kostele s věží nebo dvěma, jak je tomu přes kopírák prakticky v celé Evropě od Petrohradu po Lisabon.

Samotný kostel je dvoupatrový, podobně jako jeruzalémský Chrám Božího hrobu, ve spodní části najdeme "jeskyni", o které se tvrdí, že zde žila Marie. Ostatně okolo Marie se toho tady točí víc, v areálu kostela najdete různé obrazy a mozaiky z různých zemí právě s mariánskými motivy. Je tam i jeden ze Slovenska a jeden z Československa.

Tady své dnešní putování po velmi známých teoreticky, ale prakticky téměř neznámých místech ukončíme. Jeďte se tam podívat. Pro věřící křesťany by to měla být skoro povinnost. Navíc v době nízkonákladových aerolinek, kdy se dá do Tel Avivu nebo nedalekého Ammánu, Eilatu nebo Aqaby doletět za v ideálním případě stokoruny, nebo za pár tisíc, a covidové cestovatelské restrikce pomalu mizí v propadlišti dějin. Snad napořád.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Aleš Gill | středa 16.3.2022 9:01 | karma článku: 13,21 | přečteno: 281x
  • Další články autora

Aleš Gill

Neznámá místa 16: Největší benzínka na světě

Asi to znáte. Platíte na kase za benzín a říkáte číslo stojanu. Čtyři, šest, jedenáct. Říkali už jste ale někdy číslo vyšší než sto? Já tedy ne. Přesto několik takových benzínek existuje. V Texasu.

17.4.2024 v 8:14 | Karma: 17,01 | Přečteno: 508x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma: 16,63 | Přečteno: 559x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Neznámá místa 15: Hitlerův hrad

Podíváme se na místo, o kterém jste nejspíš nevěděli. Ani já jsem o něm nevěděl. Až při procházení objektem mi přišlo něco... jinak. Jako bych byl doma u Adolfa. A ono taky že jo. Poznaňský kulturák má dost zvláštní minulost.

5.3.2024 v 8:00 | Karma: 14,09 | Přečteno: 326x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Pamatujete mobily, které vydržely nabité 14 dní?

Pokud si ještě pamatujete tlačítkové mobilní telefony s černozeleným displejem a nabíječkou s podivnou koncovkou, která se nehodila vůbec k ničemu, asi si pamatujete, že jste ji nemuseli používat tak často, jako dnes.

22.2.2024 v 7:45 | Karma: 30,12 | Přečteno: 3436x | Diskuse| Společnost

Aleš Gill

Návod na... Safari v Keni (2/2)

V první části článku jsme se podívali na Masai Mara, Hells Gate, Crescent Island, jezero Nakuru a za nosorožci do Ol Pejety. Držte si klobouky, v tomhle článku se podíváme do za mě nejkrásnějšího parku v Africe.

1.2.2024 v 8:37 | Karma: 10,60 | Přečteno: 220x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Po zásahu blesku museli v Drážďanech dva lidi oživovat, zraněných je deset

20. května 2024  20:57

Zásah blesku si v pondělí večer v Drážďanech vyžádal deset zraněných, z nichž dva záchranáři museli...

Za jeden krok vpřed dva vzad. Západní rozhodnutí jsou pomalá, říká Zelenskyj

20. května 2024  20:46,  aktualizováno  20:53

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v interview s agenturou Reuters postěžoval na pomalá...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 245
  • Celková karma 19,46
  • Průměrná čtenost 1424x
Jsem potápěč. Pokud se ocitnu na břehu moře, neumím se tam jen tak válet. Ze břehu vypadá každé moře stejně, ale svět pod hladinou je pokaždé jiný. Přijdu si stále jako začátečník, a o začátcích s potápěním jsem napsal i knihu První krok pod hladinu.

Jsem pisálek. Baví mě psát. Baví mě psát o místech, o kterých moc lidí nepíše. Raději budu psát články o Pchjongjangu a Kábulu než o Dubrovníku a Bibione. Nejsem si jistý, jestli to po mně někoho baví i číst, ale stejně píšu. Třeba si to v důchodu po sobě jednou všechno přečtu a řeknu si: Dobrý.

Jsem rychlocestovatel. Raději nakouknu za týden do dvou zemí, než bych zůstával v jedné. Jet na pár hodin, na otočku, do Japonska, mi dává větší smysl, než do Japonska nejet vůbec.

Jsem řidič. Nerad se nechávám vozit, chci být pánem volantu nebo sedět na místě spolujezdce s mapou v ruce. Když chci vypnout, řídím. Tisíce kilometrů napříč Evropou nebo Amerikou.

Jsem optimalizátor. Umím si správně vybrat zavazadlo a pokud to není třeba, umím si odříct odbavené zavazadlo a užívat si svobodu s příručním batohem. Naopak, pokud se jede autem, není důvod si s sebou nevzít kousek domova, luxusu moderního světa - židli, chladicí box, nůž.

Jsem plánovač. Chci vědět, kam se jede, co se tam bude dělat, jíst, chci vidět mapu, šťourat se před cestou na internetu. Stejně to nakonec končí improvizací...

Jsem akční letenkář. Umím najít letenky levně, a umím se rychle rozhodnout, jestli za danou cenu a za daných podmínek chci nebo nechci letět.

Jsem extrémista. Raději pojedu do Iráku než do Španělska, raději pojedu do Severní Koreje než do té Jižní. Mám rád místa, kam nikdo nejezdí, mám rád otevřený prostor. Špicberky, Island, Saharu, Aralské jezero.

 

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky