Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V USA je všechno jinak

Mohli jste vidět stovky, tisíce amerických filmů, ale přesto vás řada věcí překvapí, když poprvé přijedete do Ameriky. Dal jsem si za cíl najít sto věcí, jevů, postupů, které jsou v Americe prostě jinak než v u nás doma v Evropě.

V USA je spousta podivností, nad kterýma se pozastavíte až v momentě, když je poprvé uvidíte nebo použijete. Samozřejmě níže uvedené neplatí vždy a všude, jsou výjimky, naopak nějakou náhodou na něco ze seznamu může objevit i v některých evropských státech. Drobné výjimky existují téměř z každého z pravidel - jsou státy a oblasti, kde např. narazíte na kruhové objezdy, přestože jinde nejsou, nebo jsou města, kde se špatně parkuje, přestože parkování kdekoliv jinde je vyloženě radost.

Kdybych měl každou jednou americkou podivnost rozepisovat, byl by článek moc dlouhý, takže uvádím pouze strohý seznam. Pokud byste chtěli něco rozvést, nebo jsem na něco zapomněl - pište do komentářů.

Záměrně neuvádím technické věci, například jiné zásuvky, jiné napětí, jiná norma televizního vysílání atp. Dívám se na věci z pohledu turisty, mnoho dalších věcí se vynoří pokud budete chtít v USA pracovat nebo bydlet. S tím ale zkušenosti nemám.

Dále neřeším jídlo a to, že něco chutná jinak než u nás atp. Pivo v Irsku prostě chutná jinak než u nás, a zase jinak než v Bulharsku. Snažím se najít odlišnosti od celé Evropy, od zmíněného Irska po Bulharsko a od Ruska po Portugalsko. Něco, co je v Evropě všude víceméně stejné, ale v Americe úplně jiné, nebo to v Evropě neexistuje vůbec, a v USA je to naprosto běžná záležitost.

 

Letiště a autopůjčovny

1) Letištní "chodbobusy" - nikde jinde než v Americe jsem neviděl celé chodby se sedadly na kolech přesouvat se mezi budovami letiště.

2) Půjčovny aut na větších letištích vám nepůjčují konkrétní auto, ale po podepsání smlouvy si prostě vyberete, které se vám na parkovišti líbí (v dané třídě) a jedete.

3) Za posledních 20 let zmizely kombíky. Pokud chcete dostatečný prostor, musíte si půjčit "Full Size" (sedan velikosti Superbu nebo větší), velké SUV nebo MPV.

 

Vzhůru na silnice

4) Všude je hodně místa. Já vím, je to nic neříkající, ale je to přesně opak Evropy, kde se místem šetří.

5) Protože je všude hodně místa, auta jsou větší. Spíš než Nissan Micra potkáte obrovské trucky.

6) Silnice zabírají daleko větší plochu, protisměr dálnic bývá poměrně daleko, třeba až za lesem

7) Protisměr odděluje žlutá čára. To se hodí zejména v případě, že je protisměr daleko. Snadno taky poznáte jednosměrku.

8) Dočasné vodorovné dopravní značení je oranžovo-červené, aby se nepletlo se žlutou.

9) Existuje minimum kruhových objezdů. V průměru nenarazíte na víc než jeden denně.

10) Kruhové objezdy nahrazují "4-Way STOP" křižovatky. Nikdo nemá přednost, všichni zastaví, kdo první zastavil, první odjíždí.

11) Žluté školní autobusy jsou něco, co v Evropě moc nemáme. Navíc se po zastavení nesmí předjíždět.

12) Blinkry nemusí být oranžové. Blikající zadní (červené) světlo je taky blinkr.

13) Ve většině států východní poloviny USA není povinná SPZka vepředu, a většina aut ji tedy nemá. Na západě je tomu naopak tj. povinné jsou obě. Navíc mají značky jiný rozměr než v Evropě.

14) Náklaďáky vypadají jinak, mají motor vepředu před kabinou a kabina tak nemusí být (a není) sklápěcí.

15) Náklaďáky mají povolenou stejnou rychlost jako osobáky. Nebrzdí tak provoz na dálnici.

16) Na dálnicích nejezdí audiny stoosmdesátkou. Všichni jedou max. 10 mil/h přes limit.

17) Předjíždět zprava není zakázáno, doprava mimo město funguje jako u nás ve městech (jeď si kterým pruhem se ti to hodí).

18) Nikdo neřeší spotřebu. Namísto toho se měří efektivita paliva - jakou vzdálenost ujedete za jednotku paliva (např. 30 mil na galon, tj. cca 9,5 l/100 km).

19) U benzínky se platí předem.

20) Benzín se nakupuje v galonech (necelé 4 litry). Rozdíl ceny 10 centů mezi benzínkama tedy nejsou 2 koruny na litr, ale jen padesát halířů. Rozdíly mezi nejlevnější a nejdražší benzínkou (v dané oblasti, městě, okrese) jsou minimální.

21) Nafta není u všech benzínek, 99% aut jezdí na benzín. 

22) Druh benzínu vybíráte tlačítkem, u stojanu je ale jenom jedna hadice.

23) Oktanové číslo se počítá jinak, standardně se nekupuje 95 oktanové palivo, ale 87 oktanové (Regular). Nejvyšší dostupné je pak 91.

24) Přímo na dálnicích (vyjma placených) nejsou benzínky, nicméně kousek od téměř každého sjezdu je obvykle skrumáž hotelů, restaurací a právě benzínek.

25) Za obytným autem můžete táhnout na tyči auto (bez řidiče). Je to častější než si za autem táhnout obytný přívěs.

26) Semafory jsou až za křižovatkou. Je to lepší, ale chce na to myslet.

27) Na křižovatkách se doprava odbočuje i na červenou, pokud je to bezpečné (musíte nejdřív zastavit) a pokud místní úprava nestanoví jinak.

28) Dopravní značky nedodržují vídeňskou konvenci - hodně je jich jiných a hodně jich je popsaných jenom slovně (místo namalovaného panáčka na přechodu je žlutá cedule s nápisem PED XING, atp.).

29) V podstatě každá cesta vyšší třídy a dálnice má na čáře mezi jízdním pruhem a krajnicí (nebo odstavným pruhem), a mezi směry jízdy, vlisovaný do asfaltu vzor, který vás při přejetí upozorní silnýma vibracema, že jste čáru přejeli. Je to nepříjemné, pokud chcete řezat zatáčky, ale určitě to při mikrospánku hodně lidem zachránilo život.

30) Parkovací místa jsou delší a širší. Všude je víc místa.

31) WC jsou všude zdarma.

32) Řidičák je král, pas nebudete potřebovat. Pasy je ideální v autě schovat a všude se prokazovat řidičákem, při placení v hospodě (pro ty mladší) i při check-inu v hotelu. A tím se dostáváme k druhé sekci:

Hotely a všechno kolem

33) Všechny hotelové pokoje jsou stejné. Je jedno, jestli jste půlhvězdičkovém motelu u silnice třetí třídy nebo v Hiltonu v centru. Liší se vybavením, čistotou, kvalitou, velikostí, ale uspořádání je vždycky stejné.

34) Všude jsou koberce. V pokoji, na chodbě, na recepci.

35) Většina koupelen má pouze stropní sprchu. Na ruční sprchy téměř nenarazíte.

36) Ve sprše se většinou nedá regulovat tlak. Je jenom volič teploty, plynule nastavujete mezi vypnuto - studená - teplá.

37) Ovládání sprchy bývá často komplikované, na jednoduché systémy jako pákové baterie a dva kohoutky tady nenarazíte.

38) Klimatizace není pod stropem, ale pod oknem, nebo přímo zabudovaná v něm. Kombinuje tak "nasávací jednotku", která je obvykle na zdi venku nebo na střeše, s "vypouštěcí jednotkou", kterou máme v Evropě pod stropem.

39) Všechny vypínače (světel) jsou stejné, je jedno jestli jste doma, v motelu, v restauraci nebo Bílém domě. Vypínač je spíš páčka než tlačítko.

40) Neexistují kliky, namísto klik jsou otočné koule.

41) WC fungují jinak. Mísa funguje jako nádržka, po použití se "vycucne" a pak doplní vodou.

42) Místo nádržky je masivní kovová "baterie" s páčkou.

43) V Evropě se nevidí hotely, kde by každý přízemní pokoj měl samostatný vchod. Je to ideální, stěhování věcí z kufru auta a zpět zabere minimum času.

44) Všechny snídaně jsou stejné. Podle úrovně hotelu můžete čekat nepříliš chutné muffiny, toastový chleba a toaster, hroznovou marmeládu, cereálie, mléko, kafe a chemický džus. Když máte štěstí, bude i buráková pomazánka a wafle. Až v těch nejlepších hotelech je něco víc.

45) V amerických hotelích neexistují naše klasické postele o šířce 90 cm. Buď máte v pokoji jednu dvojmetrovou, nebo dvě sto třícítky (plus mínus). Takový pokoj se bere jako "až pro čtyři". Třetí a čtvrtá osoba na pokoji je za malý příplatek (obvykle 5 dolarů/os.).

46) Standardní vybavení hotelu je automat na led. Led je vždy zdarma.

47) Hotely mívají prádelnu, tj. místnost s několika pračkami a sušičkami. Budete potřebovat hromadu čtvrťáků .

48) Domy nemají ploty, pozemky od silnice a od sebe navzájem nejsou nijak oddělené. Co americké domy mají a nemají, to by bylo na delší povídání, ale necítím se být k tomuto tématu dostatečně kvalifikován.

Obchody a restaurace

49) V cenách zboží není započítaná daň, ta se počítá až na pokladně. V každém státě je jiná a když cestujete, nemáte šanci vědět, kolik budete platit.

50) Z pravila 49 existují výjimky, tj. někdy je daň už započítaná v zobrazené ceně. Občas je to jasné, např. ceny benzínu jsou vždy s daní. Občas prostě nevíte.

51) Protože nevíte předem, kolik budete platit, zbývá vám hodně drobných.

52) Čtvrťák je král - potřebujete je do různých automatů, např. praček. Je to prakticky jediná použitelná mince. Možná ještě deseticent.

53) Ostatní mince jsou tak malé (pěticent = 1 Kč), že se vám spíš hromadí v peněžence, než že by se daly využít.

54) V obchodech jsou automaty na výměnu drobných za bankovky (za poplatek cca 20%).

55) Hodně věcí se prodává ve velkém, nebo je ve větším množství výrazně levnější. Krabice šesti donutů může stát dvakrát tolik, co jeden donut samostatně.

56) USA je země miliónu jednotek, jenom nápoje se prodávají v litrech (např. dvoulitrová Coca-Cola), galonech (např. mléko), pintách (např. pivo), nebo kapalných uncích (zdaleka nejpoužívanější).

57) Velký kelímek s pitím (třeba od mekáče) má přibližně stejnou velikost, jako v USA malý.

58) Na ekologii se nehraje, tenké plastové tašky jsou všude zdarma a tam, kde by v Evropě stačily dvě, dostanete čtyři, abyste nemuseli dávat zbytečně moc věcí do jedné. Abych jim nekřivdil, možná jsou rozložitelné.

59) Z filmů můžete znát profesi "nacpávače" nákupů do tašek. To už moc neuvidíte, ale pokladní vám s balením nákupu ochotně pomůže.

60) Nákupní vozíky nejsou na mince. V důsledku toho se válejí po celém parkoviště a málokdo je vrací na místo.

61) Nedivte se, pokud vám táhne na třicet, a v hospodě nebo obchodě po vás budou chtít doklad totožnosti dokazující, že je vám 21 a můžete si koupit alkohol.

62) Při placení kartou se pořád používá magnetický proužek, ikdyž i bezkontaktní placení a čip se pomalu prosazují.

63) Při placení kartou se terminál ptá, jestli je karta "debit" nebo "credit". Nehledě na to, jestli je evropská karta debetní nebo kreditní, vybíráte vždycky "credit". Jinak to nefunguje.

64) V malých obchodech s potravinami a na benzínkách obvykle najdete bankomat.

 

Čekali jste sto? Kde je zbytek? Věřím, že dříve nebo později ho spolu s vámi dám dohromady, ale možná to bude chtít několik dalších návštěv USA. A třeba během pár let vznikne pokračování tohoto článku.

Překvapily vás některé odlišnosti? Vysvětlil jsem něco nejasně, nebo s něčím nesouhlasíte? Víte o dalších podivnostech, které stojí za zmínku? Pište do komentářů.

 

Ilustrační foto: Wikipedia

Autor: Aleš Gill | úterý 6.8.2019 7:07 | karma článku: 43,56 | přečteno: 10552x
  • Další články autora

Aleš Gill

Neznámá místa 16: Největší benzínka na světě

Asi to znáte. Platíte na kase za benzín a říkáte číslo stojanu. Čtyři, šest, jedenáct. Říkali už jste ale někdy číslo vyšší než sto? Já tedy ne. Přesto několik takových benzínek existuje. V Texasu.

17.4.2024 v 8:14 | Karma: 15,50 | Přečteno: 446x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma: 16,60 | Přečteno: 535x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Neznámá místa 15: Hitlerův hrad

Podíváme se na místo, o kterém jste nejspíš nevěděli. Ani já jsem o něm nevěděl. Až při procházení objektem mi přišlo něco... jinak. Jako bych byl doma u Adolfa. A ono taky že jo. Poznaňský kulturák má dost zvláštní minulost.

5.3.2024 v 8:00 | Karma: 14,09 | Přečteno: 314x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Pamatujete mobily, které vydržely nabité 14 dní?

Pokud si ještě pamatujete tlačítkové mobilní telefony s černozeleným displejem a nabíječkou s podivnou koncovkou, která se nehodila vůbec k ničemu, asi si pamatujete, že jste ji nemuseli používat tak často, jako dnes.

22.2.2024 v 7:45 | Karma: 30,03 | Přečteno: 3428x | Diskuse| Společnost

Aleš Gill

Návod na... Safari v Keni (2/2)

V první části článku jsme se podívali na Masai Mara, Hells Gate, Crescent Island, jezero Nakuru a za nosorožci do Ol Pejety. Držte si klobouky, v tomhle článku se podíváme do za mě nejkrásnějšího parku v Africe.

1.2.2024 v 8:37 | Karma: 10,59 | Přečteno: 214x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Návod na... Safari v Keni (1/2)

Je to pěkných pár let co jsem napsal "Návod na Safari v Tanzánii". A je to už nějaký ten pátek co jsme se vrátili z Keni. Dnes si uděláme takovou malou recenzi rezervací a parků, které Keňa nabízí.

24.1.2024 v 8:02 | Karma: 14,80 | Přečteno: 265x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Výlet do Quseiru a jak se zbavit průvodce

El Quseir nebo prostě jenom Quseir je město na severu egyptské oblasti, kterou české cestovky rády z nějakého důvodu nazývají Marsa Alam. Už dlouho jsem se tam chtěl podívat, jen k tomu nebyla vhodná příležitost. Až teď.

9.1.2024 v 8:09 | Karma: 16,78 | Přečteno: 426x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Autem po Íránu - 4. díl - Ubytování

Máme na to systém. Jedeme si nějaký ten roadtrip, kolem té třetí, kdy už víceméně víme, kam bychom chtěli dojet, koukneme na Booking nebo jiný server, rezervujeme hotel s rozumným poměrem cena/výkon. Jenže tohle v Íránu nejde.

14.12.2023 v 10:21 | Karma: 16,55 | Přečteno: 438x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Autem po Íránu - 3. díl - Půjčení a provoz auta

Autem po Íránu bez auta by to jaksi nešlo. Jasně, asi můžete jezdit z místa na místo taxíkem, nebo si pronajmout auto s řidičem. To nás ale nebaví. My chceme svobodu, půjčit si auto, jezdit na benzínky, parkovat. A hlavně řídit.

30.11.2023 v 8:04 | Karma: 15,08 | Přečteno: 440x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Autem po Íránu - 2. díl - Ceny

Pokud vás zajímá, jaká je cenová hladina v Íránu, za kolik si obstaráte hotel, jídlo, pití nebo litr nafty, je tenhle článek právě pro vás. Některé věci jsou tam extrémě levné, jiné zase atakují evropské ceny.

15.11.2023 v 8:51 | Karma: 21,24 | Přečteno: 605x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Autem po Íránu - 1. díl - Měna postavená na hlavu

Už dříve jsem psal článek o divných měnách, Írán je ale ještě o kus dále. Podíváme se na zvlášní místní měnu, u které jsme často ani po deseti dnech používání nevěděli, která bije a kolik máme platit.

31.10.2023 v 8:12 | Karma: 22,05 | Přečteno: 887x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

5 km egyptského pobřeží - Česká ulice

Kdo jste někdy byli u Rudého moře v Egyptě víte, že je jiné. Jiné než Itálie, Chorvatsko, Řecko nebo Turecko. Kolem pobřeží tam vede jen jedna silnice, a není tam žádné vnitrozemí. A jeden krátký úsek je Mekkou čechů.

21.9.2023 v 8:27 | Karma: 19,59 | Přečteno: 1202x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Nejlepší nejhorší země - Írán

Parafrázuji citát anonymního autora: Každá země na světě se v médiích a navenek snaží vypadat lépe, než jaká je. Írán je asi jediná země, která se v médiích tváří strašně, ale v reálu je úplně super.

6.9.2023 v 8:20 | Karma: 17,02 | Přečteno: 589x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Faeřané - národ tunelářů

Nerozumějte tomu prosím nijak špatně. Slovo tunelář zde označuje osobu, která staví tunely. A tunelů je tady v porovnání s počtem obyvatel opravdu požehnaně. Cíl místní vlády je totiž propojit všechny hlavní ostrovy silnicemi.

22.8.2023 v 12:10 | Karma: 13,78 | Přečteno: 368x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Neznámá místa 14: Místo posledního odpočinku Jamese Bonda

Je to tady. Bez varování. Kdo jste neviděli posledního Jamese Bonda, máte smolíka. Dostane se vám kruté pravdy: James Bond v "posledním" filmu, Není čas zemřít, zemřel. Nakazil se nějakýma potvůrkama a nechal se zastřelit raketou.

3.8.2023 v 8:32 | Karma: 12,82 | Přečteno: 394x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Fotoreport - Faerské ostrovy

Přeneste se se mnou na chvíli ze spalujícího horka a žluté spálené trávy do míst, kde je pořád mokro, sem tam se tam vyklube sluníčko, teplota máloky přesahuje 15°C a je tam naprosto všechno zelené.

17.7.2023 v 9:18 | Karma: 22,33 | Přečteno: 464x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Můj první let vrtulníkem

Vrtulníky máme spojené se záchranáři, hasiči, zdravotníky, policií, a maximálně si je ještě představíme jako luxusní dopravní prostředky bohatých. Pokud se ale chcete proletět vrtulníkem, nemusíte kvůli tomu spadnout ze skály.

28.6.2023 v 10:38 | Karma: 16,16 | Přečteno: 478x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Neznámá místa 13: Balmoral, hrad královny Alžběty II.

V kopcích daleko od civilizace, daleko od hlavních silničních tahů, letišť a měst, uprostřed hor a lesů, je hrad Balmoral. Oblíbené místo královny Alžběty, kam se podívali jen vyvolení. Nebo ne?

13.6.2023 v 8:22 | Karma: 15,16 | Přečteno: 395x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Neznámá místa 12: Orkneje

Orkneje nejsou úplně neznámým místem, ale spadají spíše do kategorie "učili jsme se, že něco takového existuje, ale pak jsem o tom už nikdy neslyšel". Máte to stejně? Pojďte se tam se mnou podívat.

25.5.2023 v 9:20 | Karma: 18,93 | Přečteno: 476x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Návod na ... Petru, nejkrásnější z divů světa

V době nízkonákladových aerolinek máme za humny, sotva tři a půl hodiny letu, nejkrásnější z divů světa. V nejbezpečnější z arabských zemí, Jordánsku, pár hodin cesty od Ammánského nebo Aqabského letiště. Za cenu alpské permice.

10.5.2023 v 8:40 | Karma: 18,10 | Přečteno: 475x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 245
  • Celková karma 16,94
  • Průměrná čtenost 1413x
Jsem potápěč. Pokud se ocitnu na břehu moře, neumím se tam jen tak válet. Ze břehu vypadá každé moře stejně, ale svět pod hladinou je pokaždé jiný. Přijdu si stále jako začátečník, a o začátcích s potápěním jsem napsal i knihu První krok pod hladinu.

Jsem pisálek. Baví mě psát. Baví mě psát o místech, o kterých moc lidí nepíše. Raději budu psát články o Pchjongjangu a Kábulu než o Dubrovníku a Bibione. Nejsem si jistý, jestli to po mně někoho baví i číst, ale stejně píšu. Třeba si to v důchodu po sobě jednou všechno přečtu a řeknu si: Dobrý.

Jsem rychlocestovatel. Raději nakouknu za týden do dvou zemí, než bych zůstával v jedné. Jet na pár hodin, na otočku, do Japonska, mi dává větší smysl, než do Japonska nejet vůbec.

Jsem řidič. Nerad se nechávám vozit, chci být pánem volantu nebo sedět na místě spolujezdce s mapou v ruce. Když chci vypnout, řídím. Tisíce kilometrů napříč Evropou nebo Amerikou.

Jsem optimalizátor. Umím si správně vybrat zavazadlo a pokud to není třeba, umím si odříct odbavené zavazadlo a užívat si svobodu s příručním batohem. Naopak, pokud se jede autem, není důvod si s sebou nevzít kousek domova, luxusu moderního světa - židli, chladicí box, nůž.

Jsem plánovač. Chci vědět, kam se jede, co se tam bude dělat, jíst, chci vidět mapu, šťourat se před cestou na internetu. Stejně to nakonec končí improvizací...

Jsem akční letenkář. Umím najít letenky levně, a umím se rychle rozhodnout, jestli za danou cenu a za daných podmínek chci nebo nechci letět.

Jsem extrémista. Raději pojedu do Iráku než do Španělska, raději pojedu do Severní Koreje než do té Jižní. Mám rád místa, kam nikdo nejezdí, mám rád otevřený prostor. Špicberky, Island, Saharu, Aralské jezero.

 

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky