Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Víza - legální úplatky i jedinečný suvenýr

Víza. Magické kusy papíru nalepené v pase, případně razítka přes celou stránku. Nejdřív hrozná otrava, formuláře, potvrzení, návštěvy ambasád, neprůhledné platby na Panenské ostrovy, nakonec zajímavý suvenýr. Po Evropě už téměř nedostáváme ani razítka, ještě tak, abychom se museli zabývat vízy. Jsme přece občané EU, a máme všude dveře otevřené. Nebo ne?

Detail víza do Burkiny FasoAleš Gill

Po pěti letech poměrně intenzivního cestování se mi to v pase vízy jenom hemží, k většině z nich mám jakýsi citový vztah, beru je jako nejlepší suvenýr z cest, a plný pas bych nikdy nevrátil. Vízum v pase je pro mě víc, než tretky na cestách nakoupené. Asi nedám dohromady všechny, ale o některé příběhy s nimi spojené bych se chtěl podělit.

Indie
Vízum do Indie bylo super. Návštěva ambasády kousek od metra Hradčanská, vyplnění formuláře, zaplacení poplatku, za pár dní převzetí pasu s vízem zpět. Tak nějak jsem si přesně myslel, že to funguje. A taky i funguje - zřídka. Obvykle se najde nějaký háček, Indické vízum jsem zmínil jenom proto, že to bylo jednoduché, a bylo to poprvé.
Sýrie
Další pozitivní zkušenost - alespoň před arabským jarem. Ambasáda v Bubenči, vyplnit formulář, předat víza, zaplatit poplatek v bance, a s potvrzením z banky se za týden dostavit vyzvednout pasy. Těžko říct, jak se dají víza získat dnes - podle stránek pražské ambasády to vypadá, že se v Sýrii nic neděje a je to stále ta krásná země, kterou jsme před téměř pěti lety navštívili.

 

 

Indonésie
Obecně se ví, že vízum do Indonésie není problém. Lítá se na Bali, odvážnější na Lombok nebo jiné ostrovy, skuteční dobrodruzi na Novou Guineu. Jedno mají všechny indonéské ostrovy společné - vizum se dá získat na letištích, neměl by to být žádný problém, prostě přijdete k okýnku, něco tam vyřídíte, "Vítejte na Bali, enjoy your stay". Já jsem ovšem cestovatel trochu abnormální. Protože 99% lidí do Indonésie přiletí, já přijel, do země, která se rozkládá výhradně na ostrovech, autobusem. Borneo je totiž rozdělené na malajsijskou a indonéskou část. A je tady jeden, možná dva přechody. A právě přes ten jeden, Entikong, jsme jeli my. Celý náš plán visel na tom, jestli se vízum vydává i na tomto hraničním přechodu. Vydává. Potvrdil nám to chlapík, který nám v Kuchingu prodával na autobus lístky. Náš řidič měl sice strach, že to bude dlouho trvat, a že na nás bude muset čekat. My jsme zase měli strach, že nám ujede. Pro jistotu jsme vezli hotovost v dolarech a sehnali jsme si dopředu indonéské rupie. Dolary. Ty jsou na indonéská víza nejlepší. Zaplatit, vyfotit, vytisknout vízum - a hotovo. Deset minut, jsme tady jenom dva, a tak než celá osádka autobusu projde hraniční kontrolou, my už víza máme a sedíme zpět v autobusu. Řidič nevěřícně kouká, jak to šlo hladce. My taky.
Irácký Kurdistán
Země nezemě. Na mapě ho nehledejte. Je to Irák, a není to Irák. Turistická víza do Iráku neexistují. Pokud chcete obchodní nebo novinářská, musíte mít jasný důvod. Domluvené pancéřované auto s ochrankou a řidičem za 300€ na den. Ubytování v hotelu s ochrankou. Ne, děkujeme. Na severu Iráku je všechno jinak. Vlastní víza si tam vydává kurdská samospráva - na hraničním přechodu, bez nějakých zbytečných keců, a zadarmo. Co budete dělat v Iráku? Jsme turisti! Fakt? To je super! Tak ať se vám tady líbí! Než celý autobus, pojící turecký Diyarbakır s Bagdádem, prošel hraniční kontrolou, my, turisti, už si popíjíme čaj, který nám na uvítanou zdarma donesli. No není to krása?
Kanada
Řeknete si - co může psát o Kanadě. Pamatujete na cca dvouleté období, kdy z jistých důvodů museli Češi, asi jako jediní EUropani mít do Kanady víza? Není to tak dávno. Letěli jsme přes Toronto do Los Angeles, a chtěli v Torontu vidět alespoň něco, třeba CN Tower. A taky se vyspat jako lidi, někde v motelu u letiště, a ne na lavičce v terminálu. Fajn, ale víza stojí peníze. To teda ne. Tranzitní víza jsou zadarmo, chceme tranzitní víza. Pražská ambasáda: tranzitní víza platí jenom v rámci letiště, na přestup mezi terminály. To se mi nezdá. Píšu email do Vídně, kterou nám v době, kdy víza ze dne na den zavedli, přidělili, protože pražská ambasáda nebyla na vydávání víz ještě vybavena. Vídeň: víza platí 48 hodin a můžete normálně do města. Super. Takže do Bubenče, chceme tranzitní víza. Formulář, dodatek k formuláři, potvrzení z banky, že máme dostatek prostředků (na tranzit?), letenky - jako že opravdu ze země hned vypadneme, itinerář cesty (proboha proč, budeme jenom přestupovat), prostě byrokracie, která evidentně měla někoho odradit, aby to vůbec zkoušel. A realita na torontském letišti? Imigrační úředník se na nic neptal, máchnul razítkem, a udělal krásný otisk na stránku s vízem. Syrským. Kanadské nikdy neviděl…
Uzbekistán
Uzbekistán je výživný. Abyste dostali vízum, musíte mít zvací dopis. Jinak to nejde. Zvací dopis vám musí vystavit buďto partnerská organizace, která se za vás zaručí, nebo cestovka, u které si koupíte hotely, přejezdy, průvodce... Prostě nesmysl. Pak je tady druhá možnost. Těžko říct, jak moc legální. Stačí najít cestovku, která vám za určitý poplatek zajistí papír, celý v uzbečtině, zřejmě potvrzující, že jsme u ní zaplatili od do ten a ten hotel, v tom a tom městě, nějaký standardní okruh, program... To celé za asi 50€. Jak je dostat do Uzbekistánu? Není problém. Cestovka má sídlo na Panenských ostrovech a bankovní účet v lotyšské Rize. Proč to komplikovat. Za dva týdny přišel sken potvrzení, který jsme přiložili do nějaké internetové žádosti na stránkách jakéhosi uzbeckého ministerstva. Papír jsme si i vytiskli, a při odletu z Brna přes Moskvu do Taškentu jsme ho ukazovali na letištích, aby nás vůbec pustili do letadla. V Taškentu pak kvůli nám ve čtyři ráno budili úředníka, který nás našel v systému, řekl si o dalších asi 60 dolarů na hlavu, do pasu vlepil vízum, a pustil nás do země. A líbilo se nám tam.

AfghánistánAfghánistán byl vůbec největší adrenalin. Nejen pobyt, ale i získání víz. Letenky jsme měli opět do Taškentu, takže jsme pomalu absolvovali již prošlapanou, výše popsanou cestičku do Uzbekistánu přes Panenské ostrovy. Věděli jsme, že pokud nás do Afghánistánu nepustí, můžeme zkusit některou postsovětskou zemi v uzbeckém okolí. Ale Afghánistán byl náš sen. Fotograf naší skupiny, Víťa Popelka, tak jednoho krásného dne vyrazil do Dejvic na afghánskou ambasádu. Vysvětlil náš záměr, přesvědčil pár lidí, že nejsme blázni. Asi to půjde. Mezitím zjišťuju, jaké jsou oficiální náležitosti - ze stránek ambasád v USA a Austrálii. Zvací dopis, bez toho nelze - říkají jedny. Druhé jsou mírnější - něco jako motivační dopis a itinerář by měl stačit. Fajn. Zkusíme to, a s Víťou vyrážíme na ambasádu podruhé. S formulářema, pasama, fotkama, motivačním dopisem v angličtině adresovaným jeho excelenci velvyslanci, a itinerářem. Po asi dvou hodinách odcházíme bez papírů, bez pasů, s informacema, že máme v bance zaplatit poplatek, ale s nulovou jistotou, že přes to vše víza dostaneme. Právě proto jsme zatím žádali jen pro polovinu skupiny. Za týden se vracíme s druhou složkou dokumentace, a vypadá to dobře. Víza jsou v pasech! Tak další dvě žádosti. Znova banka, další týden, a je to. Jedeme. Prý už tady turistická víza nikomu nedali víc než rok. Dost možná je ani nikdo nechtěl.Přílet z Taškentu do pohraničního Termezu byl v pohodě, z letiště jede taxíkem - starou, obouchanou Ladou Combi, největším osobákem východního bloku, k hranicím. Pořád nevíme, co přijde. Ale víza máme. Batůžkáři na mostě pro kamióny a vlaky. Zážitek pro nás, i pro pohraničníky.

ČínaČína - to snad nemůže být problém. Nebo ano? Před devátou stojím ve frontě, ale bude to na dlouho - lidí je hodně. Mám pro čtyři lidi hromadu papírů - formulář a jedenáct příloh. Na osobu. Potvrzení o pojištění. Potvrzení, že pracujete. Potvrzení, že sice pracujete, ale v době cesty do Číny pracovat nebudete. Itinerář. Největší problém bylo ubytování. Úřednice za přepážkou vyžadovala na každou noc objednaný hotel. Přesto, že by se to dalo vyřešit jednou rezervací na čtrnáct dní v Pekingu, kterou bych následně zrušil, touhle cestou jsem se vydat nechtěl. A to je problém. Mám rezervaci jenom na první dvě noci v Pekingu, dál nic. Tohle musí schválit konzul. No nebudu to napínat, víza jsme nakonec dostali, ale málem to nedopadlo. Ještě jsme doplňovali potvrzení z banky, že k našim prémiovým kartám je pojištění. Odcházím poměrně rozčarovaný, ikdyž vím, že víza budou. Do Číny jsem takovou byrokracii nečekal. Proboha proč?RuskoVyřídit víza na ambasádě je prý porod. Problém. Trvá to. Lepší je to přes agenturu. A ve finále to bylo i skoro stejně drahé. Opět se vyžaduje zvací dopis. Ale ten jsme nikdy neviděli - netušíme, kdo nás pozval, kam, ani co tam budeme dělat. Všechno to zařídila agentura, my jenom dodali pasy a vyplněný formulář. Poměrně jednoduché, jen to není nejlevnější - cca 100€. A v momentě, kdy se začalo blýskat na lepší časy a EU si s Ruskem začala v otázkách bezvízové turistiky poměrně notovat, přišel Putin o rozum a Ukrajina o Krym. Všechno zpět. Znova se do Ruska asi nepodívám. O turisty tam asi nestojí.Burkina FasoZase všechno jinak. Když už to vypadalo, že známe všechny finty, jak víza získat, přichází vyšší level. Jedeme do země, která nevydává víza na hranicích, a nemá ambasádu v Praze. Jediné ambasády v Evropě jsou v Paříži, Bruselu, Vídni, Berlíně a Moskvě. A honorární konzulát v Londýně. Beru si na starosti anglicky, francouzsky a rusky mluvící ambasády, píšu jim dopisy, jak to funguje, že bychom chtěli jet do Burkiny. Nic. Nula. Žádná reakce. Šéf akce, Zdeněk, si bere na starost německy mluvící ambasády. Je úspěšnější. Z obou mu píší, že musíme podat žádost osobně, a z obou, že ve Vídni, pod kterou spadáme. Zřejmě teritoriální rozdělení ještě z dob Rakouska-Uherska. Ve Vídni ale stojí víza 70€, a v Berlíně 35€. Tak co teď, někdo se musí obětovat a do té Vídně dvakrát zajet. Nebo... dostáváme informaci, že prý to jde v Berlíně i poštou. Stačí se moc neptat. Zdeněk naplánoval diverzní akci. Dáme pasy, formuláře, fotky, peníze (6x35€), zpáteční obálku a dostatek německých známek do obálky, a frr na poštu. Poslat jako super cenné psaní. Nejvíc cenné. Prostě to tam rozbalí, a buď to vyřídí, nebo už své pasy nikdy neuvidíme. Měsíc pryč, pasy nikde. Odpověď dostáváme po šesti týdnech. Úspěch jak Brno! Pasy, víza, všechno v pořádku. I potvrzení o zaplacení. No lepší už to být nemohlo, nedá se svítit, pojedeme do Burkiny Faso! Kde to je? To zatím ještě úplně nevíme...

Ambasády mají ale jedno společné - ukrutnou otvírací dobu. Žádosti o víza přijímají jenom v některých dnech, nebo některých hodinách. Obvykle tak třeba jenom pondělí-středa od devíti do jedenácti. A vízum si můžete vyzvednout, osobně, v pátek od dvou do tří. Jinak máte smůlu. Kdo nemá flexibilní pracovní dobu, a/nebo to má daleko do Prahy, má to těžké. Některé ambasády dovolují i vyřízení poštou, jiné ne. Pak nezbývá, než zaplatit nějaké agentuře, dát jí plnou moc, posílat věci poštou. Není to kolikrát jednoduché. Ale dá se to. Tedy obvykle. Určitě ještě napíšu článek o zemích, které víza turistům nedávají vůbec, a nebo za tak nevýhodných podmínek, že většinu odradí. Asi to tak chtějí.
Jak vidno, cestování není jenom o tom týdnu nebo dvou v zahraničí. Je to i o přípravách, papírování, byrokracii a trošce adrenalinu, které je třeba podstoupit, aby člověk mohl vyjet a vidět krásy světa. I to je důvod, proč píši tento blog - chci přiblížit i druhou stranu mince jménem "cestování".

Autor: Aleš Gill | úterý 3.6.2014 9:05 | karma článku: 20,98 | přečteno: 1318x
  • Další články autora

Aleš Gill

Neznámá místa 16: Největší benzínka na světě

Asi to znáte. Platíte na kase za benzín a říkáte číslo stojanu. Čtyři, šest, jedenáct. Říkali už jste ale někdy číslo vyšší než sto? Já tedy ne. Přesto několik takových benzínek existuje. V Texasu.

17.4.2024 v 8:14 | Karma: 17,00 | Přečteno: 486x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma: 16,62 | Přečteno: 548x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Neznámá místa 15: Hitlerův hrad

Podíváme se na místo, o kterém jste nejspíš nevěděli. Ani já jsem o něm nevěděl. Až při procházení objektem mi přišlo něco... jinak. Jako bych byl doma u Adolfa. A ono taky že jo. Poznaňský kulturák má dost zvláštní minulost.

5.3.2024 v 8:00 | Karma: 14,09 | Přečteno: 323x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Pamatujete mobily, které vydržely nabité 14 dní?

Pokud si ještě pamatujete tlačítkové mobilní telefony s černozeleným displejem a nabíječkou s podivnou koncovkou, která se nehodila vůbec k ničemu, asi si pamatujete, že jste ji nemuseli používat tak často, jako dnes.

22.2.2024 v 7:45 | Karma: 30,12 | Přečteno: 3434x | Diskuse| Společnost

Aleš Gill

Návod na... Safari v Keni (2/2)

V první části článku jsme se podívali na Masai Mara, Hells Gate, Crescent Island, jezero Nakuru a za nosorožci do Ol Pejety. Držte si klobouky, v tomhle článku se podíváme do za mě nejkrásnějšího parku v Africe.

1.2.2024 v 8:37 | Karma: 10,60 | Přečteno: 217x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Prokremelští motorkáři přijeli do Brna, Foldyna se k nim přidá v Praze

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Ukrajinista: Zelenskyj podporu ztratil, jeho lidé překračují ústavní rámec

4. května 2024

Rozstřel Na pozadí války začíná západní veřejnost se stále většími obavami sledovat domácí politickou...

  • Počet článků 245
  • Celková karma 19,46
  • Průměrná čtenost 1413x
Jsem potápěč. Pokud se ocitnu na břehu moře, neumím se tam jen tak válet. Ze břehu vypadá každé moře stejně, ale svět pod hladinou je pokaždé jiný. Přijdu si stále jako začátečník, a o začátcích s potápěním jsem napsal i knihu První krok pod hladinu.

Jsem pisálek. Baví mě psát. Baví mě psát o místech, o kterých moc lidí nepíše. Raději budu psát články o Pchjongjangu a Kábulu než o Dubrovníku a Bibione. Nejsem si jistý, jestli to po mně někoho baví i číst, ale stejně píšu. Třeba si to v důchodu po sobě jednou všechno přečtu a řeknu si: Dobrý.

Jsem rychlocestovatel. Raději nakouknu za týden do dvou zemí, než bych zůstával v jedné. Jet na pár hodin, na otočku, do Japonska, mi dává větší smysl, než do Japonska nejet vůbec.

Jsem řidič. Nerad se nechávám vozit, chci být pánem volantu nebo sedět na místě spolujezdce s mapou v ruce. Když chci vypnout, řídím. Tisíce kilometrů napříč Evropou nebo Amerikou.

Jsem optimalizátor. Umím si správně vybrat zavazadlo a pokud to není třeba, umím si odříct odbavené zavazadlo a užívat si svobodu s příručním batohem. Naopak, pokud se jede autem, není důvod si s sebou nevzít kousek domova, luxusu moderního světa - židli, chladicí box, nůž.

Jsem plánovač. Chci vědět, kam se jede, co se tam bude dělat, jíst, chci vidět mapu, šťourat se před cestou na internetu. Stejně to nakonec končí improvizací...

Jsem akční letenkář. Umím najít letenky levně, a umím se rychle rozhodnout, jestli za danou cenu a za daných podmínek chci nebo nechci letět.

Jsem extrémista. Raději pojedu do Iráku než do Španělska, raději pojedu do Severní Koreje než do té Jižní. Mám rád místa, kam nikdo nejezdí, mám rád otevřený prostor. Špicberky, Island, Saharu, Aralské jezero.

 

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky