Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návod na... Safari v Keni (2/2)

V první části článku jsme se podívali na Masai Mara, Hells Gate, Crescent Island, jezero Nakuru a za nosorožci do Ol Pejety. Držte si klobouky, v tomhle článku se podíváme do za mě nejkrásnějšího parku v Africe.

Minule jsme tedy cestovali západně a severně od hlavního města, Nairobi, a zbývá nám jih země podél hranic s Tanzánií.

Tsavo East

Tsavo East je obrovský park (rozlohou cca pětina ČR), severovýchodně od silnice a železnice spojující dvě největší keňská města: Nairobi a Mombasu. Na druhé straně silnice navazuje park Tsavo West. Oproti výše zmíněným parkům je tady úplně jiný biotop, je to spíše polopoušť, červený písek. Parkem se dá jezdit dlouhé hodiny a nemusíte narazit na žádná zvířata, nebo taky narazíte na sto slonů a několik rodin lvů. Je to dost o štěstí, my jsme ho tady docela měli. Park je nejlépe dostupný z města Voi (největší výspa civilizace zhruba na půl cesty mezi Nairobi a Mombasou), případně po krásné nové asfaltce z města Malindi (pak jsou ale uvnitř parku desítky kilometrů šílené rolety).

Pro:
Dostupný z pobřežních letovisk, např. Malindi a Watamu
Hodně zvířat (ale to mohla být náhoda)
Úplně jiná krajina, úplně jiné fotky než z jiných parků

Proti:
Daleko, cca 5 hodin, z Nairobi po nejhlavnější silnici v zemi plné kamionů.
Podobné jako Tsavo West, asi stačí vidět jeden z nich

Tsavo West

Tsavo West je pokračováním parku Tsavo East směrem k hranici s Tanzánií, kde zase přímo navazuje Národní Park Mkomazi. Je tak vytvořena jedna z největších ploch pro zvířata, kterou kazí jen zmíněná silnice a železnice (plocha všech tří parků je větší než Morava a (české) Slezsko dohromady.

V parku se nachází zvláštní "oáza zeleně" - Mzima Springs s krokodýly a hrochy, park je známý díky dokumentární sérii Netflixu namluvené Barackem Obamou.

V tomhle parku jsme vyloženě neměli štěstí na zvířata, a kromě několika žiraf a jednoho většího stáda buvolů a zeber jsme tam nic moc neviděli. Ale je to jenom o štěstí. Tsavo West je víc kopcovaté, vypadá to tam trošku jinak než Tsavo East, které je víc placka. Do parku je nejlépe vstoupit cca 40 km severně od města Voi. Existuje i "spojka" mezi Tsavo East a parkem Amboseli pod horou Kilimandžáro, je však velmi špatná a jen pro otrlé (cca 100 km šílené rolety).

Pro:
Dá se spojit s návštěvou parku Amboseli
Blíže k Nairobi než Tsavo East
Pro fanoušky Baracka Obamy
Pěší trasa kolem Mzima Springs (s místním rangerem) - zdarma

Proti:
Málo zvířat (ale třeba jsme měli jenom smůlu)
Podobné jako Tsavo East, asi stačí vidět jeden z nich

Amboseli

Park Amboseli je za mě ta úplně největší topka v Africe. Každý stát má něco: Jižní Afrika Krugerův park, Namibie Etoshu, Botswana Okawango (Moremi), Tanzánie Serengeti (to je spolu s přilehlým krátem Ngoro Ngoro asi největší top v Africe, ale nebyl jsem tam, tak nemůžu soudit). Za mě je ovšem největší pecka právě Amboseli. Park není příliš velký, ale jeho unikátní poloha pod horou Kilimanžáro, na placce s množstvím vody, ke které se stahují zvířata, z něj dělá něco víc. Do parku vedou v podstatě tři cesty. Z východu od parku Tsavo West (špatná), ze západu od hraničního přechodu s Tanzánií "Namanga" (špatná), a ze severu od Nairobi přes Kimanu (asfaltka, dobrá). Je strašně lákavé projet si po silnici C103 z Namangy Amboseli a obě Tsava a dorazit na pobřeží. Nicméně cestou jsou tři cca 60-100 kilometrové úseky, které jsou fakt hodně, hodně špatné. Široké, rovné (bez zatáček a kopců), ale se strašnou, hrozivou roletou (výškový rozdíl mezi "důlkem v roletě" a "hrbolem v roletě" je takových 10, místy možná i 20 centimetrů. Když auto rozjedete tak, aby vám nepadalo do důlků, nemáte vůbec žádný grip, auto plave a jedna drobná chybička, a letíte. Když jedete pomalu... to se skoro nedá. Dost často jsme jezdili příkopem. Bylo to nejrovnější.

Každopádně, to nejlepší v parku je okruh cca 10 km od centrálního lesíka (je v něm věž, takže je odevšad vidět). V něm jsou dvě lodže (Amboseli a Ol Tukai), jestli obě funkční, toť otázka. Teoreticky tam najdete nějaké zázemí, minimálně WC. Nám se Ol Tukai procházelo stádo slonů.

Společným rysem ne všech, ale většiny národních parků v Africe je omezený výhled. Vidíte tři metry, někdy dvacet, někdy dvě stě od cesty po první křoví, stromy, kopec. Tohle v Amboseli není. Vidíte všechno mezi autem a horou Kilimanžáro (cca 50 km). Placka, směrem k Tanzanské hranici se pomalu zvedající, ale bez křoví, bez lesů (jen ojedinělé ohraničené lesíky). Koukáte a vidíte. Támhle tři kilometry daleko stádo slonů. Támhle zebry. Támhle žirafy. Támhle pakoni. Tady v tůňce hroši. Tady hejno supů. Tady hejno marabu.

Co v jiných parcích neuvidíte jsou mrtvoly. Je zvláštní o tom psát, ale je to tak. Nemocné zvíře si zaleze do křoví, tam zemře, ostatní zvířata ho rozloží na součástky a zbytek dokončí hmyz. Tady není křoví a tohle morbidní divadlo se tu děje klidně hned u silnice. Často o mršinu bojují zmínění supi a marabu. Viděli jsme mrtvého hrocha, zebry, pakoně.

Každopádně uvidíte nekonečno živých zvířat. Některé ze tří metrů, některé kilometr daleko. V parku je několik kopců, na kterých najdete pozorovatelny (smí se z auta, byť tam není žádná zábrana), ze kterých vidíte ještě lépe, než obvykle. A samozřejmě když počasí dá, uvidíte a vyfotíte si tu veškerou nádheru s Kilimanžárem v pozadí.

Záměrně jsem to nedělal a nedoporučoval jsem konkrétní ubytování. Tady ale udělám výjimku. Téměř u vstupu do parku z východu, od města Kimana, je Amboseli Eco Camp. Velmi spartánské ubytování, ale za rozumný peníz, a když budete mít štěstí jako my, uvidíte z postele Kilimanžáro. 

Pro:
Relativně blízko u Nairobi
Kilimanžáro
Kvanta zvířat
Rozhled
V parku je navigační systém (očíslované křižovatky, snadná orientace)

Proti:
Mrtvoly
Vyšší vstupné (ne až tak zásadně)
Špatné příjezdové cesty (v samotném parku je to OK, ale dostat se tam bez alespoň bytelnějšího SUV může být problém).

Nairobi

Dost možná nejnavštěvovanější park je v podstatě na okraji Nairobi. Sjedete z dálnice (jižního obchvatu) projete pár set metrů nějakou průmyslovou čtvrtí a najednou jste na bráně národního parku. Dost zvláštní. Hlavní brána je takový celkem blbákov, suvenýry, skákající masajové, parkoviště pro stovky aut... nesmysly. Nám se osvědčila "East Gate" (která je ve skutečnosti na severním okraji parku).

Park je asi 20 kilometrů dlouhý a 5 km široký, ve východní části ho protíná (na pilířích) nějaká železnice nebo pokus o ni. Most je dobrý orientační bod, je vidět z daleka.

Měli jsme pocit, že tenhle park bude moc komerční, milión aut, vlastně žádná zvířata, když je park na kraji pětimiliónové metropole. Není to tak... úplně špatné. Z kopců vidíte město v pozadí (mrakodrapy), cesty jsou více upravené (dá se projet z velké části osobákem, řekněme Fábií). Jsou ale části, kam nedojedete, nebo tam vedou čtyři cesty, ale sjízdná osobákem je jenom jedna. Orientace není nejlepší, byť tu asi dříve byl nějaký navigační systém, není moc funkční.

Zvířata tu každopádně jsou. I tady jsme viděli lvy, nosorožce, slony, vlastně v podstatě vše, co jsme vidět mohli. Neviděli jsme hrochy, možná nějakého toho krokodýla. Ve východní části parku je něco, co se jmenuje Hippo Pools, a tam se dá udělat (s rangerem) krátký trek buší kolem jezera. Celkem fajn. Jen může být problém najít tam cestu (některé byly horko těžko sjízdné s Landcruiserem).

Podobné je to i se za mě nejhezčím místem v parku, přehradou Athi, kde se zdržuje hodně zvířat a ptáků. Tam prostě se zmíněnou Fábií nedojedete (nebo s rizikem, že se odsud pak nedostanete zpět k hlavní).
Pro:
Je to super blízko. Na East Gate z letiště je to 10 km, z centra podobně. Dá se prostě zastavit taxík, řidič bude mít vstup možná zadarmo nebo za nějaké drobné (místní mají do všech parků vstupné cca 20x nižší než turisti, takže když vy platíte padesát dolarů, taxikář bude platit třeba padesát korun.
Jsou tam zvířata a není jich málo.
90% parku se dá projet osobákem.
Proti:
Potkáváte hromadu jíných aut, pořád se s někým míjíte.
10% parku se osobákem nedá projet, např. okolí Athi Dam.
 

Tipy na itinerář

Keňa je na vzestupu a snad existuje alespoň minimální možnost, že se některému ze čtenářů poštěstí se tam podívat, například služebně nebo při přestupu. Sestavil jsem několik jednoduchých itinerářů, kam bych doporučil se podívat, pokud mám jeden den (např. přestup), tři dny nebo týden. Samozřejmě ideální je mít týdnů více, ale pokud má někdo vysněné Safari v Africe, peníze, ale nemá čas, udělat ta největší topka, Amboseli, se dá i s letem z Prahy do Prahy zvládnout jako prodloužený víkend.

Mám 1 den (dlouhý přestup v Nairobi, služební cesta do Nairobi):
Sežeňte se taxíka s SUVčkem a zaplaťe mu za půlden nebo celý den v NP Nairobi. Není na tom moc co vymyslet. Pokud vyrazíte brzy ráno a nevadí vám dojet pozdě večer, můžete zkusit i Amboseli.
Mám 3 dny
Jeďte ráno z Nairobi do Naivashe, na Crescent Island. Od 10 do jedné na ostrově, pak přejeďte do města Kimana a dejte si tam nocleh (třeba zmíněný Eco Camp). Druhý den si nechte celý na NP Amboseli, vraťte se do Kimany. Večer a ráno si zkuste najít nějaký výhled na Kilimanžáro. Třetí den návrat do Nairobi, kdybyste toho měli ještě málo, můžete si dát 3-4 hodiny v NP Nairobi

Mám týden

Za týden lze stihnout ledasco, já bych asi doporučil Masai Mara, Amboseli, Crescent Island a rezervaci Ol Pejeta. To je to nejlepší, ale taky nejdražší, takže pokud chcete ekonomičtější variantu, nahraďte Masai Mara parkem Tsavo East a Ol Pejetu vyměňte za Lake Nakuru.
 

Mám čtrnáct dní.

Dáte to všechno. Vynechat můžete Hells Gate, možná jedno Tsavo (East je asi lepší než West), a můžete zajet kouknout na pobřeží. Ne nutně do Mombasy, ale spíš někam nad nebo pod.
Foto: Jakub Ševčík, Aleš Gill

Autor: Aleš Gill | čtvrtek 1.2.2024 8:37 | karma článku: 10,60 | přečteno: 217x
  • Další články autora

Aleš Gill

Neznámá místa 16: Největší benzínka na světě

Asi to znáte. Platíte na kase za benzín a říkáte číslo stojanu. Čtyři, šest, jedenáct. Říkali už jste ale někdy číslo vyšší než sto? Já tedy ne. Přesto několik takových benzínek existuje. V Texasu.

17.4.2024 v 8:14 | Karma: 16,76 | Přečteno: 479x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma: 16,61 | Přečteno: 543x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Neznámá místa 15: Hitlerův hrad

Podíváme se na místo, o kterém jste nejspíš nevěděli. Ani já jsem o něm nevěděl. Až při procházení objektem mi přišlo něco... jinak. Jako bych byl doma u Adolfa. A ono taky že jo. Poznaňský kulturák má dost zvláštní minulost.

5.3.2024 v 8:00 | Karma: 14,09 | Přečteno: 319x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Pamatujete mobily, které vydržely nabité 14 dní?

Pokud si ještě pamatujete tlačítkové mobilní telefony s černozeleným displejem a nabíječkou s podivnou koncovkou, která se nehodila vůbec k ničemu, asi si pamatujete, že jste ji nemuseli používat tak často, jako dnes.

22.2.2024 v 7:45 | Karma: 30,12 | Přečteno: 3433x | Diskuse| Společnost

Aleš Gill

Návod na... Safari v Keni (1/2)

Je to pěkných pár let co jsem napsal "Návod na Safari v Tanzánii". A je to už nějaký ten pátek co jsme se vrátili z Keni. Dnes si uděláme takovou malou recenzi rezervací a parků, které Keňa nabízí.

24.1.2024 v 8:02 | Karma: 14,80 | Přečteno: 268x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 245
  • Celková karma 17,64
  • Průměrná čtenost 1413x
Jsem potápěč. Pokud se ocitnu na břehu moře, neumím se tam jen tak válet. Ze břehu vypadá každé moře stejně, ale svět pod hladinou je pokaždé jiný. Přijdu si stále jako začátečník, a o začátcích s potápěním jsem napsal i knihu První krok pod hladinu.

Jsem pisálek. Baví mě psát. Baví mě psát o místech, o kterých moc lidí nepíše. Raději budu psát články o Pchjongjangu a Kábulu než o Dubrovníku a Bibione. Nejsem si jistý, jestli to po mně někoho baví i číst, ale stejně píšu. Třeba si to v důchodu po sobě jednou všechno přečtu a řeknu si: Dobrý.

Jsem rychlocestovatel. Raději nakouknu za týden do dvou zemí, než bych zůstával v jedné. Jet na pár hodin, na otočku, do Japonska, mi dává větší smysl, než do Japonska nejet vůbec.

Jsem řidič. Nerad se nechávám vozit, chci být pánem volantu nebo sedět na místě spolujezdce s mapou v ruce. Když chci vypnout, řídím. Tisíce kilometrů napříč Evropou nebo Amerikou.

Jsem optimalizátor. Umím si správně vybrat zavazadlo a pokud to není třeba, umím si odříct odbavené zavazadlo a užívat si svobodu s příručním batohem. Naopak, pokud se jede autem, není důvod si s sebou nevzít kousek domova, luxusu moderního světa - židli, chladicí box, nůž.

Jsem plánovač. Chci vědět, kam se jede, co se tam bude dělat, jíst, chci vidět mapu, šťourat se před cestou na internetu. Stejně to nakonec končí improvizací...

Jsem akční letenkář. Umím najít letenky levně, a umím se rychle rozhodnout, jestli za danou cenu a za daných podmínek chci nebo nechci letět.

Jsem extrémista. Raději pojedu do Iráku než do Španělska, raději pojedu do Severní Koreje než do té Jižní. Mám rád místa, kam nikdo nejezdí, mám rád otevřený prostor. Špicberky, Island, Saharu, Aralské jezero.

 

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky