Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návod na... Safari v Keni (1/2)

Je to pěkných pár let co jsem napsal "Návod na Safari v Tanzánii". A je to už nějaký ten pátek co jsme se vrátili z Keni. Dnes si uděláme takovou malou recenzi rezervací a parků, které Keňa nabízí.

V Keni je samozřejmě parků mnohem více, než ty, které budu popisovat. Ne vše, co budu popisovat, jsou národní parky. Ne vše, co v Keni vypadá jako národní park, totiž je národní park. Třeba slavná "Masai Mara" je "chráněná oblast". V podstatě mě to nezajímá. Všude jedete divokou přírodou, do jisté míry volně prostupnou, neohraničenou, neoplocenou, všude platíte vstupné a jestli park nebo rezervaci spravuje stát nebo nějaký soukromník, je celkem jedno. Hlavní je, že se tam dostanete, můžete si park/rezervaci/oblast (dále jen "park") projet autem a můžete tam fotit.

Je dost pravděpodobné, že svou cestu budete začínat a končit v Nairobi, stejně jako my. Pořadí parků je víceméně náhodné, tj. jsou v tom pořadí, v jakém jsme si je projeli my, víceméně ve směru hodinových ručiček od západu na sever, východ a jih od Nairobi. V podstatě jsme se snažili v parcích nespat. Je to proti všem pravidlům správného cestovatele, kdo nespal v parku jako by nebyl na safari, jáda jáda... Jasně. Vidím to opačně. Přespat v civilizaci, ráno se svítáním dojet do parku, projet si park a večer zase dojet někam do civilizace. Jeden den přejezd k dalšímu parku, trošku se dát dohromady, nakoupit, zajít k ševci vyspravit boty, vyspravit auto, doplnit benzín, kouknout na nějaký vodopád, vyfotit se na rovníku, dobře se najíst, a dojet zase někam do civilizace blízko parku, nařidit budíka, a pak znovu celodenní park.

Spaní v parcích je totiž prostě drahé, zatímco spaní mimo parky je, v Keni i Tanzánii, velmi levné. Dobře funguje Booking, ubytka jsou dobře značená, je jich hromada (v Keni víc než v Tanzánii). Naopak "jižní safari" v Botswaně a Namibii je složitější. Jsou tam v podstatě jenom kempy, musíte mít s sebou vybavení, stany, stoly, židle, spacáky, karimatky... tohle při poznávání safari "od hotelu k hotelu" odpadá a safari tak můžete projet malým SUV (od Toyoty Rav 4 po cca Toyotu Land Cruiser).

Nejvzdálenějším parkem od Nairobi je asi Masai Mara, a tak tam začínáme.

 

Masai Mara

Masai Mara je konec světa, daleko od civilizace i levného ubytování. Vedou sem z civilizace, města Narok, dvě silnice. Západní na Googlu označená jako C13, v době naší návštěvy dost dobitá, a východní, C12, v době naší návštěvy úplně nová. Obě mají cca 110 kilometrů, jen tu východní projedete dvakrát rychleji. Vede do vesnice Keekorok. Západní vede k bráně Oloololo, kudy jsme vstoupili my, odjeli sme přes Kekoorok. Zajímavější část parku, tzv. "Triangle" je na západě, proto je vhodné udělat okruh. Parkem totiž prochází jedna hlavní silnice, na Googlu označená jako E176. Je asi 70 kilometrů dlouhá, při cestě jedním směrem najedete s odbočkami cca 100 km, tj. typickou parkovou rychlostí asi 5 hodin jízdy. 

Park je super, uvidíte hodně zvířat, zejména pakoňů a buvolů, ale viděli jsme i žirafy a slony. Je hodně otevřený, jsou tam vcelku dobré cesty, ale zase je tam hodně turistů. Něco za něco. Park je součástí "velké migrace" zvířat, a tak tam zejména v létě najdete mnohasethlavá stáda. Park je dost zelený, jiný než ostatní parky v Keni, a určitě stojí za vidění.

Pro:
Hodně zvířat
Hezká krajina, rozhled
Přehledný, jednoduchá orientace (hlavni silnice, řeka protékající celým parkem, pár odboček, celkem málo keřů a stromů

Proti:
Raketová cena - do půlky 2024 sto dolarů, od půlky 2024 dvě stě dolarů (za osobu a den)
Vzdálenost od Nairobi (cca 5-6 hodin)

Hells Gate

Za nás největší zklamání. Park leží na nějakém geotermálním zlomu, a tak přímo na jeho území postupně vznikly čtyři geotermální elektrárny. Místy si nejste jistí, jestli jste uprostřed Afriky, nebo někde na Karvinsku nebo Mostecku. Zvířat jsme tam viděli pomálu, pokud nemáte dobrou mapu (jako že se těžko hledají), nejspíš uvidíte víc potrubí než zvířat a třeba i dojedete do nějakého průmyslového areálu. Pořád jsme bojovali s tím, že vlastně nevíme, kam se smí a nesmí. Dost divné místo. Najdeme i nějaké plusy, dá se tam jít (pěšky) na nějaké treky (to se obvykle v parcích moc nesmí, tj. nesmí se, mimo vyhrazená místa, vystupovat z auta), třeba na hranu nějakého kráteru nebo do kaňonu, který má být předobrazem Lvího krále z roku 1994 nebo se tam natáčel jeden z dílů Tomb Raidera. A taky se tam dá jezdit na kole.

Pro:
Nízká cena vstupného (20-30 dolarů)
Filmové lokace
Možnost krátkých treků (některé placené zvlášť)
Vzdálenost od Nairobi (2-3 hodiny)

Proti:
Málo zvířat
Víc elektrárny (hlavně západ parku) a málo přírody (východní část je celkem OK)

Crescent Island

Taková trošku skrytá perla Keni. Moc se o tomhle "parku" nikde nepíše. Dvě hodiny severně od Nairobi je město Naivasha u stejnojmenného jezera. Na tom jezeře je ostrov, Crescent Island, na kterém je soukromá rezervace. Nejezdí tam auta, když se tam chcete dostat, musíte si domluvit někoho s lodí. Záleží, na koho natrefíte, první hotel, který nám pro změnu doporučil náš hotel, chtěl 40 dolarů za hlavu. Nakonec jsme to v nějaké malé rezervaci na břehu měli za 30 dolarů. Za celou loď. I s hodinovou projížďkou po jezeře s výkladem.

Každopádně jakkoliv si dopravu po jezeře domluvíte, jedete malou lodí pro cca 5-7 osob. Ta vás vyhodí na jednom konci ostrova (má tvar cca rohlíku), kde je kasa (33 dolarů/os.), a za nějaký rozumný čas (2-3 hodiny) vás tamtéž, nebo na druhém konci ostrova, vyzvedne.

A ano, chodí se tam pěšky. Nejsou tam (téměř) žádná nebezpečná zvířata, naopak ta celkem bezpečná, hlavně žirafy, zebry, antilopy a další, si můžete prohlédnout pěkně z blízka. A výborně se tam fotí. Na ostrově je několik rangerů, nejsou nějak otravní, celkem dost vám toho řeknou, a mají bouchačku kdyby se náhodou splašil nějaký hroch (jsou kolem ostrova, ale 99% času ve vodě).

Pro:
Je to něco jiného
Super focení
Projížďka na lodi sama o sobě super, hodně ptáků
2 hodiny od Nairobi
Cena (33 dolarů)
Proti:
Vstup do (asi libovolného) areálu na břehu se platí, loď se platí zvlášť, ostrov se platí zvlášť, není to nijak propojené a musíte si to obšlápnout nebo obvolat.+

Lake Nakuru

Jak už název napovídá, jedná se o pak v okolí jezera Nakuru, trošku podobný tanzanskému parku Lake Manyara. V tomto parku je v podstatě jedna cesta ve tvaru osmičky. Hlavní vstupy, tj. hlavní brána a brána Lanet, jsou v severní části (horní části osmičky). V horní smyčce je samotné jezero, spodní smyčka pak vede přes krásnou pláň k vodopádům Makalia.

Všechny cesty v parku mají asi 60 kilometrů, západní část u jezera ale bývá zatopená, což zjistíte, až když tam dojedete, takže se třeba budete muset kus vracet a najedete 80 kilometrů (počítejte s rychlostí asi 20 km/h).

Jezero je v lese, takže ze silnice ho sice uvidíte, uvidíte i dost zvířat, ale fotit je obtížné. Jižní smyčka je v tomto ohledu mnohem příjemnější a uvidíte spoustu ptáků, a pokud se něco zásadního nepokašle, i hodně, nebo alespoň několik, nosorožců. My jich viděli určitě více než deset a tento park bych doporučil všem, kdo už třeba - jako já - strávili v afrických parcích dlouhé týdny a pořád neviděli nosorožce. Tady to určitě hrozí taky, ale málo.
Pro:
Nosorožci
Vodopády
Jezero

Proti:
Složité focení (hodně vegetace)
Ne až tolik druhů zvířat (hlavně nosorožci a ptáci)

Ol Pejeta

Tento "park" je vlastně záchranná stanice pro šimpanze učenlivé, a z našeho českého pohledu pro nosorožce tuponosé severní (poslední dvě samice na planetě z královodvorského zoo), a desítky dalších nosorožců. Pokud chcete vidět nosorožce, je tohle rozhodně místo, kam zajet.

Rezervace se skládá ze dvou částí, východní, taková organizovanější, kde jsou třeba i hlídané výběhy pro ty dvě naše české nosorožčí holky, je velká cca 10x10 km, západní část, taková víc free, kterou se dá různě projíždět autem, je asi na ploše 20x20 km. V parku najdete všechno, co byste mohli chtít, pokud chcete vidět z dálky nosorožčice, platit nemusíte, pokud chcete cca hodinový program, kdy vás (vaším autem) vezmou do ohrady s nima a budete si moci nakrmit a pohladit, je dobré si zarezervovat časový slot (do ohrady mohou asi tak 4 auta denně). Rezervace je přímo na rovníku, s "rovníkem" se tady dá i vyfotit.
Pro:
Je to tam hezké, dobře organizované a podpoříte péči o "naše" nosorožce
Uvidíte nosorožce, budete si je moci i pohladit
Hodně zvířat

Proti:
Cena, vstup je 110 dolarů za osobu, auto 80 dolarů, program s nosorožci 70 dolarů na osobu, plus další programy (noční safari, šimpanzi) další desítky dolarů.
Vzdálenost, cca 4 hodiny severně od Nairobi sice jenom 200 km po papírově hlavní cestě, ale pořád se jede jakoby vesnicí a velkým provozem.

Pokračování příště najdete zde. (pokud se něco zásadního nepokazí, tak ráno 1. února 2024). Zbývají nám národní parky Tsavo, největší topka Amboseli a menší stejnojmenný park přímo u hlavního města, Nairobi.

 

Foto: Jakub Ševčík, Aleš Gill

Autor: Aleš Gill | středa 24.1.2024 8:02 | karma článku: 14,80 | přečteno: 268x
  • Další články autora

Aleš Gill

Neznámá místa 16: Největší benzínka na světě

Asi to znáte. Platíte na kase za benzín a říkáte číslo stojanu. Čtyři, šest, jedenáct. Říkali už jste ale někdy číslo vyšší než sto? Já tedy ne. Přesto několik takových benzínek existuje. V Texasu.

17.4.2024 v 8:14 | Karma: 16,77 | Přečteno: 482x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma: 16,62 | Přečteno: 545x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Neznámá místa 15: Hitlerův hrad

Podíváme se na místo, o kterém jste nejspíš nevěděli. Ani já jsem o něm nevěděl. Až při procházení objektem mi přišlo něco... jinak. Jako bych byl doma u Adolfa. A ono taky že jo. Poznaňský kulturák má dost zvláštní minulost.

5.3.2024 v 8:00 | Karma: 14,09 | Přečteno: 320x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Pamatujete mobily, které vydržely nabité 14 dní?

Pokud si ještě pamatujete tlačítkové mobilní telefony s černozeleným displejem a nabíječkou s podivnou koncovkou, která se nehodila vůbec k ničemu, asi si pamatujete, že jste ji nemuseli používat tak často, jako dnes.

22.2.2024 v 7:45 | Karma: 30,12 | Přečteno: 3433x | Diskuse| Společnost

Aleš Gill

Návod na... Safari v Keni (2/2)

V první části článku jsme se podívali na Masai Mara, Hells Gate, Crescent Island, jezero Nakuru a za nosorožci do Ol Pejety. Držte si klobouky, v tomhle článku se podíváme do za mě nejkrásnějšího parku v Africe.

1.2.2024 v 8:37 | Karma: 10,60 | Přečteno: 217x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stál, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  16:17

Nehoda v neděli dopoledne téměř dvě hodiny komplikovala provoz na hlavním železničním koridoru mezi...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Při nehodě se...

Záchranáři měli ve vzduchu naráz tři vrtulníky, zasahovali i na hoře Říp

28. dubna 2024  15:56

V Ústeckém kraji zasahovaly v jednu chvíli tři záchranářské vrtulníky. Jeden letěl pro vážně...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  15:50

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

  • Počet článků 245
  • Celková karma 17,64
  • Průměrná čtenost 1413x
Jsem potápěč. Pokud se ocitnu na břehu moře, neumím se tam jen tak válet. Ze břehu vypadá každé moře stejně, ale svět pod hladinou je pokaždé jiný. Přijdu si stále jako začátečník, a o začátcích s potápěním jsem napsal i knihu První krok pod hladinu.

Jsem pisálek. Baví mě psát. Baví mě psát o místech, o kterých moc lidí nepíše. Raději budu psát články o Pchjongjangu a Kábulu než o Dubrovníku a Bibione. Nejsem si jistý, jestli to po mně někoho baví i číst, ale stejně píšu. Třeba si to v důchodu po sobě jednou všechno přečtu a řeknu si: Dobrý.

Jsem rychlocestovatel. Raději nakouknu za týden do dvou zemí, než bych zůstával v jedné. Jet na pár hodin, na otočku, do Japonska, mi dává větší smysl, než do Japonska nejet vůbec.

Jsem řidič. Nerad se nechávám vozit, chci být pánem volantu nebo sedět na místě spolujezdce s mapou v ruce. Když chci vypnout, řídím. Tisíce kilometrů napříč Evropou nebo Amerikou.

Jsem optimalizátor. Umím si správně vybrat zavazadlo a pokud to není třeba, umím si odříct odbavené zavazadlo a užívat si svobodu s příručním batohem. Naopak, pokud se jede autem, není důvod si s sebou nevzít kousek domova, luxusu moderního světa - židli, chladicí box, nůž.

Jsem plánovač. Chci vědět, kam se jede, co se tam bude dělat, jíst, chci vidět mapu, šťourat se před cestou na internetu. Stejně to nakonec končí improvizací...

Jsem akční letenkář. Umím najít letenky levně, a umím se rychle rozhodnout, jestli za danou cenu a za daných podmínek chci nebo nechci letět.

Jsem extrémista. Raději pojedu do Iráku než do Španělska, raději pojedu do Severní Koreje než do té Jižní. Mám rád místa, kam nikdo nejezdí, mám rád otevřený prostor. Špicberky, Island, Saharu, Aralské jezero.

 

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky