Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

5 km egyptského pobřeží - Česká ulice

Kdo jste někdy byli u Rudého moře v Egyptě víte, že je jiné. Jiné než Itálie, Chorvatsko, Řecko nebo Turecko. Kolem pobřeží tam vede jen jedna silnice, a není tam žádné vnitrozemí. A jeden krátký úsek je Mekkou čechů.

Zejména potápěčů, ale samozřejmě nejen potápěčů. Na pěti kilometrech tady najdete minimálně šest hotelů, do kterých české cestovky posílají zástupy turistů. A najdete tady největší poklady Egyptského pobřeží. Krásné zátoky, kde si na své přijdou zájemci o šnorchlování i ti, kteří se chtějí zanořit poněkud hlouběji. Nikde na egyptském pobřeží totiž nenajdete tři krásné zátoky na tak krátkém úseku. Jen na "české ulici".

Není to tak, že by sem jezdili jen Češi. Samozřejmě. Jako všude tady najdete hodně turistů z Německa, Polska a Itálie, a taky těch jazykově odpovídajících postsovětským zemím. Nebudu to raději dále rozvádět.

Tenhle krátký úsek pobřeží má ale pro mě neopakovatelné kouzlo. A to přes všechen bordel kolem silnice, rozbité budovy, zdi, pískem ošlehané deset let stejné bilboardy a díry v silnici.

Pokud se z Hurghády vydáte po staré dobré silnici (dnes o kousek dál vnitrozemím vede dálnice, kterou Google Maps stále neuznaly) podél moře k jihu, je to pořád stejné. Hotelů je víc než vesnic, občas obvykle opuštěný vojenský nebo policejní checkpoint, sem tam městečko, která ale směrem k jihu ubývají. Profrčíte kolem letiště v Marsa Alam, kolem fejkového rádoby tradičního města Port Ghalib, které tvoří několik hotelů, jedna ulice, nedostavěný přístav a bazar s několika restauracemi pro lidi, kterým nestačí hotelový all-inclusive.

Po půl hodině jízdy k jihu z Port Ghalibu přijíždíte na nultý kilometr naší české ulice, našeho malého kusu Chorvatska v Egyptě. Tak se po ní pojďte projít se mnou:

Km 0: Marsa Shagra. Marsa znamená v arabštině něco jako kotviště, zátoka vhodná pro kotvení lodí. Všichni známe "Marsa Alam", což je správní město této oblasti, nic moc krásného. Leží asi 30 kilometrů odsud a tam už nedojedeme. Marsa Shagra je Mekka egyptského potápění. Největší a možná nejlepší potápěčská základna na rudomořském pobřeží. Jako potápěč jsem tam zažil největší svobodu, k dispozici máte čluny, s jejich pomocí můžete prozkoumat cca 1 km pobřeží, možná i víc. Potápěč pod vodou za hodinu uplave cca 500 metrů. A tady je pořád na co koukat. Součástí základny je i základní ubytování, vybavené stany nebo chatky. Žádný luxus, ale pro nás potápěče to stačí. Jen ta cena tomu jaksi neodpovídá, levněji a lépe se dá ubytovát o pár set metrů dál.

Km 0,2: Barokomora. Pro běžné turisty u moře celkem k ničemu podnik, pro potápěče jistota někde tam v koutku mysli. Víme, že kdyby se něco stalo, je na břehu pidinemocnice s barokomorou, která nám pomůže se z nějaké té potápěčské nehody vylízat. Pro všechny ostatní je fajn vědět, že tady ta pidinemocnice je, je v ní doktor, který v případě nouze pomůže každému. Nemusí to být zrovna potápěč.

Km 0,3: Obchůdek. Není úplně standardem, abyste si v oblasti Marsa Alam mohli vyjít z hotelu koupit něco ven. Jen tak přes ulici. Čipsy, zmrzlinu, Pepsi, pokud v hotelu mají jenom Coca-Colu, nebo naopak. Ne že byste nesměli opustit resort, ale kolem prostě nic není. Tady tu možnost máte.

Km 0,4: 3Will. V Česku a Polsku známé česko-polské potápěčské centrum. Je jedno z mála, které je tak nějak na volné noze, mimo hotely. Nemám s ním osobně zkušenost, ale zejména Poláci ho v potápěčské komunitě celkem chválí.

Km 0,5: Blue Reef. Rozhodně nečekejte nějaký luxus, tohle je jeden z nejlevnějších hotelů, který najdete v nabídce českých cestovek. Na druhou stranu, byl jsem tam a nic mi nechybělo. Prostě hotel za rozumnou cenu, kam bych se kdykoliv znovu vrátil. Nemá úplně super pláž, do vody tak po pás a pak je korálové plato, přes které se musíte dostat po 400 metrů dlouhém mole. V hotelu je ale potápěčské centrum, které momentálně šéfuje můj kámoš Mustafa. Týpek, který mi ukázal hodně hezkých míst pod vodou. Dokud tam bude, budu do Blue Reefu jezdit. Budu tam jezdit asi i bez něj, protože je hotel o dost levnější než sousední Shagra. Potápět se dá solidně tam i tam.

Popojedem, zatím jsme se strašně šourali. Někde kolem značky 1.0 najdeme hotel, který snad nikdy po dobu mé přítomnosti v Egyptě v těchto místech (asi tak pětkrát) v posledních letech nebyl otevřený. Takže o něm vím kulové a nebudu ho řešit. Ani z nabídky českých cestovek si ho nepamatuju.

Km 1,7: Alexandr Veliký. Hotel, který bývá taky často uzavřený (to byl ovšem za covidu leckterý hotel, i Blue Reef). České cestovky ho prodávají, přístup přes molo má asi taky (pokud už postavili nové, to staré se jim nějak propadlo), pláž asi nebude žádná hitparáda.

Km 2,5: Další resort, který jsem nikdy neviděl funkční, těžko ho soudit. To už se ale dostáváme do jižní poloviny české ulice.

Km 3,2: Brayka Bay (BB). Velmi, velmi rozporuplný hotel. Já si tam nestěžoval, je z těch levnějších kam můžete v Egyptě zamířit a pokud chcete pláž, šnorchlování, korály a nechcete utratit ranec, je to ta správná volba. Za mě pecka, potápěčské centrum, když jsem tam byl naposled tak ho šéfovala Slovenka, Slovák byl i jeden z instruktorů. V hotelu jsem taky neslyšel nic jiného než českoslovenštinu, polštinu a ukroruštinu.

Km 3,5: Roayl Brayka Beach (RBB). Jedná se v podstatě o druhý vchod do téhož areálu. Sesterský hotel, který bývá o fous levnější, je v něm takový dětský akvapark, ale chybí v něm pořádná pláž. Na tu musíte vedle do BB. Není to problém, areál je volně průchozí. V RBB je krátké molo, přes které se dostanete za korály, stejně tak můžete kamkoliv doplavat z pláže. Češi rádi sondují, jak je to v jejich hotelu s odlivem. Tak tady to řešit není potřeba, není tady žádný problém a půlmetr vody nahoru nebo dolů tady ani nepoznáte. 

Km 4,5: Zátoka Gabal Al Rosas. Krásná zátoka na potápění a šnorchlování, "třetí v řadě". Marsa Shagra je první, tu má celou obšancovanou místní divecentrum (platí se vstupné). Druhá (pracovně "Brayka" ale místní jí říkaji jinak) je obklopená hotely BB a RBB. Tahle třetí je "napůl". Severní břeh má na starosti další z potápěčských center "na volné noze" bez příslušnosti k nějakému hotelu. Zátoka je super, měl jsem možnost se tam dostat jenom jednou, ale už chápu proč lidi jezdí do hotelu...

Km 5: Aurora Bay. Tak se mezi turisty říká i zátoce Gabal Al Rosas. Tenhle hotel je dost zvláštní. Je totiž "přes silnici". Všechny ostatní zmíněné hotely jsou vměstnané mezi silnici a moře. Aurora je na druhé straně silnice, k moři (zátoce Gabal Al Rosas) si musíte z hotelu přejít silnici a dojít asi 300 metrů na pláž. Tam vám zase pokračuje All Inclusive. Zvláštní. V hotelu jsem nikdy nespal, ale mnozí si jej pochvalují a "drobná komplikace" s nevhodným umístěním jim zřejmě až tak nepřekáží.

Tak jsme došli na konec české ulice. Je to jenom výplod mojí fantazie nebo to tam někdo znáte a vnímáte to podobně? Přidali byste nějaký úsek na sever nebo na jih? Nebo je v Marsa Alam někde ještě nějaká podobné místo, kde by bylo fajn pro potápěče i nepotápěče? Napište mi do komentářů. A jo, jasně Abu Dabbab, zátoka, dva hotely, potápění. Vím, znám, a budu tady za nejhoršího, ale nelíbí se mi tam. Je tam na mě prostě moc rušno. Tak asi tak. Rozcupujte mě.

V Egyptě často dlouhé desítky kilometrů nenarazíte na nic než šutry a písek. Nebo hotel, šutry a písek. Tady je toho na pěti kilometrech, což je přesně vzdálenost, kterou i v parném horku ujdete za hodinu, tolik, že si nemusíte připadat jako ve zlaté kleci v poušti. Stačí si kousek popojít, nebo vybrat z bankomatu pár stolibrovek a nechat se popovézt projíždějícím autem. Uber sem ještě nedorazil, autobusy jezdí tak, že jsme to nepochopili, a taxíky hotelů stojí nesmysl.

Autor: Aleš Gill | čtvrtek 21.9.2023 8:27 | karma článku: 19,59 | přečteno: 1202x
  • Další články autora

Aleš Gill

Neznámá místa 16: Největší benzínka na světě

Asi to znáte. Platíte na kase za benzín a říkáte číslo stojanu. Čtyři, šest, jedenáct. Říkali už jste ale někdy číslo vyšší než sto? Já tedy ne. Přesto několik takových benzínek existuje. V Texasu.

17.4.2024 v 8:14 | Karma: 16,76 | Přečteno: 479x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma: 16,61 | Přečteno: 544x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Neznámá místa 15: Hitlerův hrad

Podíváme se na místo, o kterém jste nejspíš nevěděli. Ani já jsem o něm nevěděl. Až při procházení objektem mi přišlo něco... jinak. Jako bych byl doma u Adolfa. A ono taky že jo. Poznaňský kulturák má dost zvláštní minulost.

5.3.2024 v 8:00 | Karma: 14,09 | Přečteno: 319x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Pamatujete mobily, které vydržely nabité 14 dní?

Pokud si ještě pamatujete tlačítkové mobilní telefony s černozeleným displejem a nabíječkou s podivnou koncovkou, která se nehodila vůbec k ničemu, asi si pamatujete, že jste ji nemuseli používat tak často, jako dnes.

22.2.2024 v 7:45 | Karma: 30,12 | Přečteno: 3433x | Diskuse| Společnost

Aleš Gill

Návod na... Safari v Keni (2/2)

V první části článku jsme se podívali na Masai Mara, Hells Gate, Crescent Island, jezero Nakuru a za nosorožci do Ol Pejety. Držte si klobouky, v tomhle článku se podíváme do za mě nejkrásnějšího parku v Africe.

1.2.2024 v 8:37 | Karma: 10,60 | Přečteno: 217x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

  • Počet článků 245
  • Celková karma 17,64
  • Průměrná čtenost 1413x
Jsem potápěč. Pokud se ocitnu na břehu moře, neumím se tam jen tak válet. Ze břehu vypadá každé moře stejně, ale svět pod hladinou je pokaždé jiný. Přijdu si stále jako začátečník, a o začátcích s potápěním jsem napsal i knihu První krok pod hladinu.

Jsem pisálek. Baví mě psát. Baví mě psát o místech, o kterých moc lidí nepíše. Raději budu psát články o Pchjongjangu a Kábulu než o Dubrovníku a Bibione. Nejsem si jistý, jestli to po mně někoho baví i číst, ale stejně píšu. Třeba si to v důchodu po sobě jednou všechno přečtu a řeknu si: Dobrý.

Jsem rychlocestovatel. Raději nakouknu za týden do dvou zemí, než bych zůstával v jedné. Jet na pár hodin, na otočku, do Japonska, mi dává větší smysl, než do Japonska nejet vůbec.

Jsem řidič. Nerad se nechávám vozit, chci být pánem volantu nebo sedět na místě spolujezdce s mapou v ruce. Když chci vypnout, řídím. Tisíce kilometrů napříč Evropou nebo Amerikou.

Jsem optimalizátor. Umím si správně vybrat zavazadlo a pokud to není třeba, umím si odříct odbavené zavazadlo a užívat si svobodu s příručním batohem. Naopak, pokud se jede autem, není důvod si s sebou nevzít kousek domova, luxusu moderního světa - židli, chladicí box, nůž.

Jsem plánovač. Chci vědět, kam se jede, co se tam bude dělat, jíst, chci vidět mapu, šťourat se před cestou na internetu. Stejně to nakonec končí improvizací...

Jsem akční letenkář. Umím najít letenky levně, a umím se rychle rozhodnout, jestli za danou cenu a za daných podmínek chci nebo nechci letět.

Jsem extrémista. Raději pojedu do Iráku než do Španělska, raději pojedu do Severní Koreje než do té Jižní. Mám rád místa, kam nikdo nejezdí, mám rád otevřený prostor. Špicberky, Island, Saharu, Aralské jezero.

 

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky