Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návod na ... Wadi Rum

Wadi Rum v Jordánsku je možná nejkrásnější a nejfotogeničtější poušť světa. Jenomže dostat se tam a nenechat se u toho oškubat místními cestovkami není úplně jednoduché. Pokusím se popsat, jak to tam funguje.

Údolí (arabsky Wadi) Rum najdete východně od jižního konce silnice spojující hlavní město Ammán s přístavem a turistickým letoviskem Aqaba. Do obou měst se dá dostat řadou linek z Prahy, Vídně i dalších měst v okolí. Za výhodné ceny pak zejména v zimní sezóně, což je výhodné, protože tam není zničující vedro. Další možností je Eilat, který je co by kamenem dohodil od Aqaby a je tam fungl nové letiště, ze kterého jedním taxíkem dojedete na hraniční přechod a dalším taxíkem můžete pokračovat.

Z Aqaby do Wadi Rum dojedete autem za slabou hodinku, cestou se ještě můžete zastavit na starém nádraží, stanici Wadi Rum, kde jsou vždycky nějaké ty historické vlaky na focení. Tam je vše zdarma.

Zdarma můžete dojet i k hlavní bráně s velkým parkovištěm, které je na severu údolí. Tam si musíte koupit vstupenky (5 JOD, asi 160 Kč). Ty budete platit vždy, ikdyž budete mít zaplacený zájezd. Výjimkou je Jordan Pass, se kterým máte vstupenky zdarma (i tak musíte ke kase). Jenže tím výdaje nekončí. 

Zcela nevyhnutelně se na vás na parkovišti nalepí místní průvodce, kterého asi můžete odmítnout, nicméně osobákem v údolí nic nezmůžete a fortelnou čtyřkolku vám v Aqabě nebo v Ammánu nejspíš nikdo nepůjčí. Pokud náhodou ano, můžete si údolí projet po vlastní ose, chce to dobrou navigaci a trochu odvahy nebo zkušeností s jízdou v poušti (písku není moc, ale jsou i takové úseky). Zaplatíte myslím 25 JOD za použití vlastního auta. Nemám to vyzkoušené, ale viděl jsem turisty, co jezdili vlastním autem bez průvodce - mělo by to jít.

Průvodce vám nabídne různé trasy a balíčky o různé délce. Já doporučuju zaplatit si, zejména ve více lidech, maximální balíček a projet v údolí vlastně všechno, co je možné. Oficiální seznam balíčků je na zdi kousek od pokladny. K tomu se postavte a s džípákem sjednávejte tam. Máte tam nejlepší vyjednávací pozici, víte, co kolik stojí. Za cenu nejvyššího balíčků, 80 JOD, si pak vlastně můžete diktovat, kam chcete jet a kam jet nechcete. Má to tu výhodu, že u ostatních balíčků do vás bude řidič hučet, že za 10 JOD extra vám ukáže ještě tohle nebo támhleto. A jet do Wadi Rum na dvě hodiny je nesmysl, je to jako byste si za 2 hodiny chtěli projít Prahu. Jde to, ale proč.

Přijet, zaplatit vstupné, najmout si džípáka a večer odjet, to je nejjednodušší a nejlevnější varianta. Jenže největší kouzlo je v poušti přespat. A tam začíná jít do tuhého. Zatímco denní tour vás může při čtyřech v autě stát třeba 20 JOD na osobu, komplikace je s ubytkem. Na bookingu najdete různá ubytka od pár korun nebo eur na osobu. Jenže často nezjistíte, kde. Jsou to stany někde v poušti, nemají adresu a zadaná lokalita je obvykle nepřesná. A hlavně, ta podezřele nízká cena je fejk. K ceně vám vnutí jídlo, nikoliv levné, a vnutí vám i dopravu z parkoviště a zpět, a tour. Celá sranda vás přijde na takových 60 JOD na osobu. Dražší ubytka ještě více. A co je pro mě nejhorší, stanete se jejich "rukojmím". Nemáte kam zdrhnout, vaše auto je deset-dvacet kilometrů daleko, musíte se ráno rozhodnout, co budete následujích 24 hodin potřebovat a celou dobu to vláčet s sebou.

Na internetu najdete spousty webů různých kempů i s cenami, často mají všechno v ceně, ale právě v ceně kolem 60 JOD na osobu. Což při průměrné ceně ubytování, kterou jsme v Jordánsku platili, tj. asi 10 JOD na osobu + 20 JODů za celodenní tour, nedává moc smysl. Stejně jsou na tom zájezdy, na které můžete narazit u cestovek v Aqabě nebo Petře.

Dávejte si pozor i na nabídky českých cestovek. Často nabízí třeba Petru a Wadi Rum v rámci itineráře v jednom dni. Jenomže na Petru potřebujete, na to úplné minimum, čtyři až šest hodin. Abyste viděli fakt skoro všechno a už se tam nemuseli vracet (já tam byl už čtyřikrát a vždy něco nové objevím), takových 10-12 hodin, pokud si chcete vše projít a nejste zrovna kovaný horal, klidně dva dny. Dvě hodiny je transfer do Wadi Rum, hodinka někde oběd, a na Wadi Rum potřebujete tak 5-6 hodin minimálně. Ve větší skupině více. A tohle se cestovky snaží nacpat do jednoho dne. Jde to, proč ne, když jste v pohodě s Kutnou Horou, Prahou a Českým Krumlovem v jednom dni, jděte do toho. Ale jinak raději preferujte cestovky, co si na Petru nechají (minimálně) jeden den a na Wadi Rum další.

Ve Wadi Rum jsem byl čtyřikrát, z toho třikrát na otočku z Aqaby. Vždy to fungovalo stejně, výše popsaným způsobem. Zaparkujete u vstupní brány, zaplatíte 5 JODů za vstup, odchytí vás džípák, odveze/doprovodí do vesnice se stejnojmenným názvem asi 5 kilometrů od brány v nitru pouště, tam si přesednete ze svého (z půjčovny) auta do jeho džípu, nebo do jiného, který vám ukáže (často na kase odchytává "brácha" ale jedete s jiným "bráchou"), domluvíte se na trase a ceně, a jede se. Řidiči mají trasy v hlavě, obvykle turista neví, co chce, a pak jedou po vlastní trase, kterou považují za nejlepší. Často se pak stává, že se na jednom místě sejde dvacet aut, protože prostě třeba Červenou dunu mají na trase všichni jako první na programu. Je dobré kouknout do mapy a klidně začít něčím jiným, jen musíte průvodce/řidiče ukecat, že víte, co děláte.

Počtvrté jsem "vymyslel" jiný systém. Wadi Rum má sice jen jednu příjezdovou cestu, ale na jeho okrajích jsou vesnice a u nich kempy, které jsou vlastně mimo placenou část, ale stále v poušti. Dá se k nim dojet možná ne po nejlepší silnici, ale bez čtyřkolky. Najdete je na Bookingu, budou asi i levnější, budete mít k dispozici vlastní auto a možnost kdykoliv odjet. I tato ubytka se vám budou snažit vnutit vlastní dopravu do pouště, velbloudy, džípy a podobně, ale pokud máte informace výše - maximální cena 80 JOD za šest lidí na celý den - můžete smlouvat. 

Všechna ubytování tam fungují jenom tehdy, pokud si u nich objednáte výlet do pouště. Jinak jejich počínání nedává ekonomický smysl. My jsme měli ubytování v kempu až po absolvování dne v poušti a šéfík našeho kempu z toho byl dost nešťastný.

Co tedy ale ve Wadi Rum musíte vidět?

Lawrence Spring. Prakticky povinná první zastávka, nějaké starobylé nápisy na skále, možnost vylézt si na kopec k nějakému keři, nikdy jsem tam nahoře nebyl, je to fest krpál, ale může to být fajn místo na focení. Na tomto místě je taky startovní bod pro velbloudáře, takže se vám budou nabízet, ale nikoliv nějak dotěrně. Můžete tu pořídit hodně fotek velbloudů.

Red Dune. Červená duna, takový pískem zasypaný kopec, výborná vyhlídka, poměrně snadný trek tak na půl hodinky od auta. Tady zastavují taky asi všechny výpravy, bývá tu dost lidí, ale i dost prostoru. Pod dunou, jako u skoro každé atrakce v poušti, je stánek, kde za drobný bakšiš (dáváme 1 JOD za celou skupinu do tipboxu) dostanete čaj z termosky a můžete si koupit něco navíc, suvenýry nebo studené nápoje (jak kdy).

Khazali kaňon. I sem jezdí úplně všichni, je to taková průrva ve skále, jsou tu nějaké nápisy a rytiny, není to taková pecka jak to vypadá, zvlášť když je tu moc lidí a těžko se míjí. Jde se po skalní římse která je jenom asi metr široká. Nebojte, je to asi jenom metr-dva nad terénem. Nejspíš dojdete k místu, kde si řeknete: to už nedám (obvykle velká kaluž), tam se otočíte a vrátíte zpět. 

Little Bridge. Poslední zastávka téměř každé výpravy. Přístupnější ze tří skalních oblouků, které můžete ve Wadi Rum najít (asi je jich i víc, ale nejsou tak přístupné). Dá se celkem bez problémů vylézt nahoru, hodně se tam fotí, blbne, dělají se fotky, holubičky a selfíčka a občas se tam i tvoří fronty. Nebo budete mít štěstí a zrovna tam nikdo nebude.

Um Frouth Rock Bridge. Sem už se moc nejezdí, je to trochu z ruky. Je složitější tam vylézt, ale když máte průpravu z Šumavy tak se tam dá vyběhnout za 2 minuty z parkoviště. Pískovec neklouže, takže i skalní "skluzavky" a vyšmajdané schody se docela dají. Dole je zase bufet, kdo se neodváží nahoru, chvilku počká.

Burdah Rock Bridge. Když si ho vygooglíte, zjistíte, že je to ten samý, jako Um Frouth Rock Bridge. Mě se to nezdá, jeden z džípáků mi ho ukazoval někde na skále, že prý je to tak hodinu od auta někde vysoko v kopcích. Asi jo. Nikdo sem moc nechodí a turisti si na internetu pletou pojmy s dojmy. Nebo to chápu špatně já.

Burrah Canyon. Jediné místo, kde vás džípák vyhodí na jednom místě a nabere na jiném. Na druhém konci kaňonu. Procházka je na půl hodiny a v jednom místě je taková asi dvoumetrová skála, ze které musíte slézt nebo na ni vylézt. Jsou tam různé cestičky a schody, není to takový problém, zvládli to mí rodiče v důchodovém věku. V nejhorším to dáte trochu po zadku a po čtyřech. Jinak se jde po písku, když bude vedro, určitě si s sebou vezměte flašku s vodou. Stín v kaňonu bude podle denní doby. Počítejte raději s tím, že nebude. Burrah Canyon je velmi málo navštěvovaný a budete tu nejspíš sami. Někde se kaňon jmenuje "Um Rashid Canyon" ale podle fotek je to to samé. Já tam byl třikrát a byl to pořád ten samý. Pokud existuje ještě jeden, pište do komentářů.

Mushroom Rock neboli kámen ve tvaru hřibu. Je trochu z ruky, často sem džípáci nechtějí jezdit nebo jen za příplatek. Nic moc zásadního, ale je tu "bufet" a je to trochu něco jiného než kaňony a skalní oblouky.

Nabatejská přehrada. Nevím přesně kde, ale jeden z džípáků nám udělal odbočku k nabatejské přehradě. Stará přehrada, taková zeď zachycující vodu, dokonce tam i voda byla. Jeden Francouz z jiné skupiny se tam přes odpor místních rozhodl vykoupat. Debil.

Lawrence House. Vracíme se na základní trasu, opět potkáte více turistů. Žádný barák tam není, ale můžete si ze dvou stran, od parkoviště zleva je to snazší, průvodci vás budou posílat doprava kde je to trošku složitější, vylézt na širokou (10-20 metrů) skalní římsu, na které jsou stovky turisty vytvořených "pyramid" z kamenů. Zajímavé místo, hezké výhledy a fotky.

Nabatejský chrám. Asi kilometr od vesnice Wadi Rum, když už vás džípák propustí, si můžete ještě udělat prohlídku zbytků nabatejského chrámu. Pokud jste byli v Petře, tak vás asi neohromí, ale je to (už) zadarmo a dá se skoro až k němu dojet autem. Nebo je to příjemná 15minutová procházka z vesnice. Ve vesnici samotné jsou dva obchody, na jednom z nich je poznámka že má "normální ceny" a opravdu, láhev Coca-Coly tam stála stejně jako v obchodě v Aqabě. Což nás překvapilo, čekali jsme vysokohorskou přirážku.

Takže abych to shrnul, máme vlastně čtyři možnosti:

1) Denní výlet z Aqaby. Nejlevnější, ale nestrávíte v poušti noc.

2) Balíček s cestovkou nebo přes web kempu. Nejdražší, užijete si noc v poušti, ale jste poněkud omezeni na svobodě rozhodování.

3) Ubytování v kempu "mimo" placenou část a s tím se domluvíte na výletě do pouště.

4) Ubytování v kempu "mimo" a pak (nebo předem) klasický výlet s džípákem od brány.

Zbývá otázka, zda se dá do Wadi Rum dostat bez auta. Dá, ale taxíkem to vyjde dráž než půjčení auta, a to o dost. Bez taxíku možná taky, bus do Ammánu vás vyhodí na odbočce, jenže pak je to takových 15-20 kilometrů. Třeba vás někdo sveze. Ale na nějakou hromadnou dopravu to moc nevypadá, nikdy jsem tam žádný busík od dálnice k bráně pendlovat neviděl.

Auto si půjčíte snadno v Aqabě v centru nebo na letišti. Několik půjčoven najdete na ulici Krále Husseina (mezi kruháčem a pevností), tj. nad hlavní městskou pláží Al Ghandour, další pak ve čtvrti pro turisty pod Hiltonem (ulice An-Nahdah). 

Pokud se v Aqabě chcete ubytovat, doporučoval bych vyhnout se zmíněné turistické čtvrti (kde za čaj dáte 2 JOD) a preferovat staré město v okolí ulice Al Batraa (tam se dobře zdarma parkuje) nebo v okolí Princess Salma Parku. Určitě navštivte místní jídelnu "Al Mohandes", kam chodí na snídaně, obědy a večeře místní, mají tam jednoduché menu i v angličtině, neberou tam karty a mají tam nejlepší hummus a falafel na světě. Minimálně v poměru cena výkon. Kulička falafelu tam stojí asi tak korunu, falafel v placce s sebou desetikorunu a čaj asi tak desetinu toho, co v turistické čtvrti za Hiltonem.

Ale hlavní doporučení, zkuste si cestu naplánovat tak, abyste měli v poušti měsíc v novu. Uvidíte tak - pokud bude v noci jasno, hru hvězd, jakou vám dnešní přesvícená Evropa nenabídne. My jsme měli peška, měsíc v úplňku, sice se dalo fotit i ve dvě ráno a vrhali jsme stíny, ale hvězd bylo pomálu.

Zajímá vás k Wadi Rum něco, co bych po čtyřech návštěvách mohl vědět, a v článku jsem na to zapomněl? Ptejte se v komentářích.

Autor: Aleš Gill | úterý 25.4.2023 8:22 | karma článku: 16,47 | přečteno: 627x
  • Další články autora

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma: 16,59 | Přečteno: 522x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Neznámá místa 15: Hitlerův hrad

Podíváme se na místo, o kterém jste nejspíš nevěděli. Ani já jsem o něm nevěděl. Až při procházení objektem mi přišlo něco... jinak. Jako bych byl doma u Adolfa. A ono taky že jo. Poznaňský kulturák má dost zvláštní minulost.

5.3.2024 v 8:00 | Karma: 14,09 | Přečteno: 300x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Pamatujete mobily, které vydržely nabité 14 dní?

Pokud si ještě pamatujete tlačítkové mobilní telefony s černozeleným displejem a nabíječkou s podivnou koncovkou, která se nehodila vůbec k ničemu, asi si pamatujete, že jste ji nemuseli používat tak často, jako dnes.

22.2.2024 v 7:45 | Karma: 30,03 | Přečteno: 3397x | Diskuse| Společnost

Aleš Gill

Návod na... Safari v Keni (2/2)

V první části článku jsme se podívali na Masai Mara, Hells Gate, Crescent Island, jezero Nakuru a za nosorožci do Ol Pejety. Držte si klobouky, v tomhle článku se podíváme do za mě nejkrásnějšího parku v Africe.

1.2.2024 v 8:37 | Karma: 10,28 | Přečteno: 162x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Návod na... Safari v Keni (1/2)

Je to pěkných pár let co jsem napsal "Návod na Safari v Tanzánii". A je to už nějaký ten pátek co jsme se vrátili z Keni. Dnes si uděláme takovou malou recenzi rezervací a parků, které Keňa nabízí.

24.1.2024 v 8:02 | Karma: 14,70 | Přečteno: 241x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Výlet do Quseiru a jak se zbavit průvodce

El Quseir nebo prostě jenom Quseir je město na severu egyptské oblasti, kterou české cestovky rády z nějakého důvodu nazývají Marsa Alam. Už dlouho jsem se tam chtěl podívat, jen k tomu nebyla vhodná příležitost. Až teď.

9.1.2024 v 8:09 | Karma: 16,78 | Přečteno: 370x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Autem po Íránu - 4. díl - Ubytování

Máme na to systém. Jedeme si nějaký ten roadtrip, kolem té třetí, kdy už víceméně víme, kam bychom chtěli dojet, koukneme na Booking nebo jiný server, rezervujeme hotel s rozumným poměrem cena/výkon. Jenže tohle v Íránu nejde.

14.12.2023 v 10:21 | Karma: 16,55 | Přečteno: 378x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Autem po Íránu - 3. díl - Půjčení a provoz auta

Autem po Íránu bez auta by to jaksi nešlo. Jasně, asi můžete jezdit z místa na místo taxíkem, nebo si pronajmout auto s řidičem. To nás ale nebaví. My chceme svobodu, půjčit si auto, jezdit na benzínky, parkovat. A hlavně řídit.

30.11.2023 v 8:04 | Karma: 15,08 | Přečteno: 375x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Autem po Íránu - 2. díl - Ceny

Pokud vás zajímá, jaká je cenová hladina v Íránu, za kolik si obstaráte hotel, jídlo, pití nebo litr nafty, je tenhle článek právě pro vás. Některé věci jsou tam extrémě levné, jiné zase atakují evropské ceny.

15.11.2023 v 8:51 | Karma: 21,24 | Přečteno: 554x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Autem po Íránu - 1. díl - Měna postavená na hlavu

Už dříve jsem psal článek o divných měnách, Írán je ale ještě o kus dále. Podíváme se na zvlášní místní měnu, u které jsme často ani po deseti dnech používání nevěděli, která bije a kolik máme platit.

31.10.2023 v 8:12 | Karma: 22,03 | Přečteno: 849x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

5 km egyptského pobřeží - Česká ulice

Kdo jste někdy byli u Rudého moře v Egyptě víte, že je jiné. Jiné než Itálie, Chorvatsko, Řecko nebo Turecko. Kolem pobřeží tam vede jen jedna silnice, a není tam žádné vnitrozemí. A jeden krátký úsek je Mekkou čechů.

21.9.2023 v 8:27 | Karma: 19,59 | Přečteno: 1146x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Nejlepší nejhorší země - Írán

Parafrázuji citát anonymního autora: Každá země na světě se v médiích a navenek snaží vypadat lépe, než jaká je. Írán je asi jediná země, která se v médiích tváří strašně, ale v reálu je úplně super.

6.9.2023 v 8:20 | Karma: 17,02 | Přečteno: 539x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Faeřané - národ tunelářů

Nerozumějte tomu prosím nijak špatně. Slovo tunelář zde označuje osobu, která staví tunely. A tunelů je tady v porovnání s počtem obyvatel opravdu požehnaně. Cíl místní vlády je totiž propojit všechny hlavní ostrovy silnicemi.

22.8.2023 v 12:10 | Karma: 13,69 | Přečteno: 332x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Neznámá místa 14: Místo posledního odpočinku Jamese Bonda

Je to tady. Bez varování. Kdo jste neviděli posledního Jamese Bonda, máte smolíka. Dostane se vám kruté pravdy: James Bond v "posledním" filmu, Není čas zemřít, zemřel. Nakazil se nějakýma potvůrkama a nechal se zastřelit raketou.

3.8.2023 v 8:32 | Karma: 12,82 | Přečteno: 334x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Fotoreport - Faerské ostrovy

Přeneste se se mnou na chvíli ze spalujícího horka a žluté spálené trávy do míst, kde je pořád mokro, sem tam se tam vyklube sluníčko, teplota máloky přesahuje 15°C a je tam naprosto všechno zelené.

17.7.2023 v 9:18 | Karma: 22,23 | Přečteno: 410x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Můj první let vrtulníkem

Vrtulníky máme spojené se záchranáři, hasiči, zdravotníky, policií, a maximálně si je ještě představíme jako luxusní dopravní prostředky bohatých. Pokud se ale chcete proletět vrtulníkem, nemusíte kvůli tomu spadnout ze skály.

28.6.2023 v 10:38 | Karma: 16,16 | Přečteno: 427x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Neznámá místa 13: Balmoral, hrad královny Alžběty II.

V kopcích daleko od civilizace, daleko od hlavních silničních tahů, letišť a měst, uprostřed hor a lesů, je hrad Balmoral. Oblíbené místo královny Alžběty, kam se podívali jen vyvolení. Nebo ne?

13.6.2023 v 8:22 | Karma: 15,03 | Přečteno: 341x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Neznámá místa 12: Orkneje

Orkneje nejsou úplně neznámým místem, ale spadají spíše do kategorie "učili jsme se, že něco takového existuje, ale pak jsem o tom už nikdy neslyšel". Máte to stejně? Pojďte se tam se mnou podívat.

25.5.2023 v 9:20 | Karma: 18,88 | Přečteno: 443x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Návod na ... Petru, nejkrásnější z divů světa

V době nízkonákladových aerolinek máme za humny, sotva tři a půl hodiny letu, nejkrásnější z divů světa. V nejbezpečnější z arabských zemí, Jordánsku, pár hodin cesty od Ammánského nebo Aqabského letiště. Za cenu alpské permice.

10.5.2023 v 8:40 | Karma: 18,05 | Přečteno: 448x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Návod na ... nová série článků

Netypická turistická místa v různých končinách světa často, a řekl bych naprosto záměrně, mlží. Mlží co se týče jejich fungování - parkování, vstupné, pohyb, co je možné a není možné. Aby místní mohli vydělat na svém know-how.

6.4.2023 v 8:14 | Karma: 11,74 | Přečteno: 268x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 244
  • Celková karma 17,14
  • Průměrná čtenost 1419x
Jsem potápěč. Pokud se ocitnu na břehu moře, neumím se tam jen tak válet. Ze břehu vypadá každé moře stejně, ale svět pod hladinou je pokaždé jiný. Přijdu si stále jako začátečník, a o začátcích s potápěním jsem napsal i knihu První krok pod hladinu.

Jsem pisálek. Baví mě psát. Baví mě psát o místech, o kterých moc lidí nepíše. Raději budu psát články o Pchjongjangu a Kábulu než o Dubrovníku a Bibione. Nejsem si jistý, jestli to po mně někoho baví i číst, ale stejně píšu. Třeba si to v důchodu po sobě jednou všechno přečtu a řeknu si: Dobrý.

Jsem rychlocestovatel. Raději nakouknu za týden do dvou zemí, než bych zůstával v jedné. Jet na pár hodin, na otočku, do Japonska, mi dává větší smysl, než do Japonska nejet vůbec.

Jsem řidič. Nerad se nechávám vozit, chci být pánem volantu nebo sedět na místě spolujezdce s mapou v ruce. Když chci vypnout, řídím. Tisíce kilometrů napříč Evropou nebo Amerikou.

Jsem optimalizátor. Umím si správně vybrat zavazadlo a pokud to není třeba, umím si odříct odbavené zavazadlo a užívat si svobodu s příručním batohem. Naopak, pokud se jede autem, není důvod si s sebou nevzít kousek domova, luxusu moderního světa - židli, chladicí box, nůž.

Jsem plánovač. Chci vědět, kam se jede, co se tam bude dělat, jíst, chci vidět mapu, šťourat se před cestou na internetu. Stejně to nakonec končí improvizací...

Jsem akční letenkář. Umím najít letenky levně, a umím se rychle rozhodnout, jestli za danou cenu a za daných podmínek chci nebo nechci letět.

Jsem extrémista. Raději pojedu do Iráku než do Španělska, raději pojedu do Severní Koreje než do té Jižní. Mám rád místa, kam nikdo nejezdí, mám rád otevřený prostor. Špicberky, Island, Saharu, Aralské jezero.

 

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky