Švýcarský nůž cestovatele 2.0: mobilní telefon

22. 03. 2023 8:31:31
Na cesty toho "díky" nízkonákladovým aerolinkám můžeme, nebo chceme, brát čím dál méně. Naštěstí nám často stačí mobil, který nahradí mnoho samostatných věcí, které jsme dříve vozili, využívali, a teď už nutně nemusíme.

Z hloupého mobilu, po jehož displeji jsme před dvaceti, pětadvaceti lety proháněli hada, jsme posílali SMSky, stahovali si vyzvánění, prozváněli se navzájem a občas i volali. Postupně do sebe ale mobil integruje věci, které jsem dřív na cesty tahal zvlášť. A umí spoustu dalšího, často lépe, než před deseti lety různá samostatná zařízení.

Foťák

Mám doma foťák, mám doma zrcadlovku, ale že by se mi to chtělo tahat... to se mi teda poslední dobou nechce. Nevidím k tomu důvod. Jasně, zrcadlovka s několika objektivy zvládne vícero činností, umí fotit makra, umí fotit hezky zvířata v dálce, ale popravdě řečeno postupně jsem ji přestal brát kamkoliv jinam než do Afriky, kde často nejde udělat pár kroků navíc, fotí se z auta, a zrcadlovka tam má smysl. Jinak ale mám super fotky, které mi neodmítá ani prestižní cestovatelský časopis.

Slovník

Ano, vozil jsem si slovníky. Nebo různé "konverzace". Knihy, které jsem prakticky nikdy nepoužil, nebyl na to čas a prostor, slovník nikdy nebyl po ruce. Prostě papírový slovník je naprosto nepraktický. Zatímco mobil máme vždy při ruce, můžeme tam mít offline několik slovníků a nebo rovnou překladače, které umí číst celé stránky textu a rovnou je překládat - např. zorientovat se v restauraci v menu v arabštině nebo čínštině, což bylo pro našince dříve téměř nemožné, je dnes otázkou vteřin, a umí i překládat zvuk z téměř libovolného jazyka do češtiny nebo angličtiny a zpět.

Budík

Když jsem si připravoval tento článek, budík mě napadl až jako poslední. V nějakém starším filmu jsem ale viděl scénu, jak si hrdina na hotelu vytáhl mechanický budík ze zavazadla. Asi neznám nikoho, kdo by dnes (nebo dříve) vozil budík, ale nabídky na buzení po telefonu z recepce si asi určitě každý pamatuje. Dnes si neumím představit, že bych to využil. Samozřejmě nejde jen o budík, ale i o různé upomínky, diáře a kalendáře.

Složka s dokumenty

Dost často i dnes s sebou tahám fascikl dokumentů: letenek, jízdenek, potvrzení o ubytování a různých dalších voucherů, kopií pasů, někdy víz, itinerář, v době nedávné různá potvrzení o očkování, prodělání nemoci nebo PCR testu. Pokud ale mířím do "civilizovaných zemí", papírů je čím dál méně. Většina potvrzení stačí ukázat na telefonu, naskenovat QR kód... vlastně už papíry nejsou třeba. Pokud jedu někam, kde hrozí že nebude signál, pak ano, papír je papír, ale pokud jedu do Španělska nebo Chorvatska, neberu papíry vůbec. Proč taky. Všechno můžu mít v cloudu, všechno to můžu nasdílet všem členům výpravy. I když už nakrásně papírovou dokumentaci beru, je fajn vědět, že mám někde zálohu, a že se nebudu muset po dokumentech shánět u každé aerolinky, provozovatele přívozu, nebo hotelu zvlášť.

Rezervační systémy a kartičky

Řešit rezervace letenek nebo jízdenek v prohlížeči mobilu jde, ale není to kolikrát úplně jednoduché. Oproti tomu různé aplikace dopravců (PID, Regiojet, Flixbus, České Dráhy, Ryanair a mnohé další) vám usnadní rychlé rušení, změny nebo rezervace na místě. Hodí se i různé slevové kartičky, případně doklady a potvrzení, např. potápěčskou licenci už s sebou nenosím - všechno mám v telefonu. Třeba tam jednou (snad od 1.1.2024) bude i občanka a řidičák. Nebo něco co je nahradí.

Jízdní řády

Kdy jste naposled listovali knižním jízdním řádem, studovali nekonečné tabulky na nádraží nebo alespoň autobusové zastávce? Není snazší mít IDOS nebo jinou podobnou aplikaci v telefonu? A podobné aplikace jsou po celém světě, je jedno jestli jedete do Stockholmu, New Yorku nebo Singapuru. Je dobré být připraven, vědět, u jaké zastávky mám hotel, a o zbytek se postará aplikace. Studování jízdních řádů v Chengdu a Shanghaji v čínštině byla sice moje oblíbená disciplína, ale příště si raději ušetřím čas.

Mapy a navigace

Papírové mapy miluju, ale bohužel jsou na ústupu. V Praze byly dva dobré obchody s papírovými mapami. V podstatě najednou jeden z nich ukončil činnost, a ten druhý minimalizoval své prostory. Nedá se svítit. Pořád papírové mapy kupuju a sháním pro fázi plánování, ale už ne vždycky je beru s sebou. Jako mapu pro pěší pohyb obvykle používám Mapy.cz nebo Maps.Me. A neztrácím se.

Samostatná GPS navigace jako krabička do auta... je už taky trošku archaické zařízení, zařaditelné na retrostupnici někde mezi CDčka a walkman. Věřím tomu, že dnešní navigace do auta jsou jinde než deset let starý Garmin mých rodičů, ale z pohledu uživatele očekávajícího komfort obsluhy mobilního telefonu jsou tyhle navigace za zenitem. Neříkám, že úplně všude, ale Google Maps a Waze dnes dokáže divy, a přestože mám doživotní licenci na Sygic, už ho prakticky nepoužívám.

IFE (In Flight Entertainment)

Dlouhé hodiny se nudit v letadle, které nemá IFE (obrazovku s filmem v hlavové opěrce sedadla před vámi), už nehrozí. Stačí si vzít powerbanku, mobil, a v něm mít stažených pár filmů ze své oblíbené streamovací služby. Nebo prostě filmy jako soubory. Ideální je mít v obalu mobilu integrovaný stojánek, nebo nějakou fintu jak přichytit mobil/tablet na opěradlo před vámi, a máte o zábavu postaráno. V jazyce, kterému rozumíte, nebo s titulky v jazyce, který rádi čtete. Což u zábavního systému některých exotičtějších aerolinek nehrozí. Máte zábavu v autě, v autobusu, ve vlaku, při nekonečném čekání na zpožděný let. Jen to chce trochu elektřiny.

Kompas a výškoměr

Byly doby, kdy jsem s sebou vozil kompas. Kompas, jednoduchá GPS v mobilu, která ukazovala polohu jenom jako souřadnice, a nikoliv mapu, a k tomu papírová mapa, která měla po okrajích souřadnice (rovnoběžky a poledníky). Tak jsme kdysi hledali cestu, když se nám podařilo v Sýrii ztratit v nekonečné poušti.

Dnes bych nevyrazil bez mé oblíbené aplikace GPS Status. Kromě drobností jako teplota baterie telefonu a nadmořské výšky umí samozřejmě fungovat jako kompas, zobrazit data o satelitech nad vámi, vaše souřadnice, a dá se použít i jako luxmetr. A pokud vyrazíte do hor, je fajn vědět, jak jste vysoko.

MP3 přehrávač

Ani nevím, jestli se to ještě prodává, ale taky jsem to vozil: samostatný mp3 přehrávač. Dnes už v podstatě všechna podobná zařízení hradila streamovaná hudba, nicméně mnozí máme své audiotéky, mluvené slovo nebo audioknihy přímo v telefonu. A to se hodí, když třeba chceme šetřit oči nebo se nám při sledování videa v jedoucím prostředku nedělá dobře. Nebo při řízení, za chůze...

Čtečka knih

Čtečka knih bývá malá, lehká, ale nutně ji brát nemusíte, pokud jedete na týden jen s malým batohem. Své knihy můžete mít v telefonu a k jejich čtení používat aplikace, které čtečku jako samostatné zařízení nahradí. Nemusíte tak ani tahat knihy. Samozřejmě můžete, ale třeba takový Lonely Planet se pěkně pronese. Znám to. Zatímco jeho PDF verze v mobilu neváží nic. A může se hodit.

Meteostanice

Zvykli jsme si na to doma a není důvod si luxus "vědět, jak bude" odepírat na cestách. Není důvod nechávat se překvapit přeháňkou, nízkými nebo naopak vysokými teplotami, větrem nebo vlnami, když dnes máme nekonečný výběr aplikací, které vám řeknou, jak bude, stačí mít nějaký internetový signál, alespoň občas, třeba jednou denně.

Svítilna

Určitě to znáte. Probudíte se na hotelu, chvilku nevíte, kde jste a pak nevíte, kudy tudy záchod. Sáhnete po mobilu a za světla jeho displeje se došouráte kam je potřeba. Baterka v mobilu se hodí, když zrovna nemáte žádnou lepší k dispozici, i v nějaké jeskyni nebo když potřebujete rozluštit nějakou informační tabuli za úplné tmy. Baterka v telefonu je prostě vynález na nobelovku.

Wifi hotspot

Byly doby, kdy jsme cestovali bez internetu. Za 3 týdny v Indii v roce 2009 jsme se někde v internetové kavárně dostali na net tak třikrát. Maximálně pětkrát. Pak jsme v Japonsku objevili kouzlo wifi hotspotu: zařízení, které si notovalo s místní simkou, pronajali jsme si ho na letišti a zase na (jiném) letišti vrátili. A měli jsme pořád signál. To byla pecka, vozili jsme si pak ke stejnému účelu starší telefon. Nakonec se ukázalo, že je výhodnější prostě mít místní simku v jednom z telefonů a tu sdílet ostatním ve skupině jako wifi. Žere to baterku, ale je to pořád lepší než nabíjet dvě zařízení.

Bankéř na cestách

Aplikaci Splid jsem popsal v minulém článku. Ve zkratce: aplikace se stará, velmi účinně, o naše finance na cestách, o to, aby někdo nemusel být bankéř a nést tak vyšší riziko ztráty společných peněz. Zároveň řeší situace, kdy se potřebujeme na něco složit nebo jeden člověk ze skupiny platí za celou skupinu. Všechno je pohodlné a přehledné. Takových aplikací je samozřejmě více, v diskusi pod článkem se objevila např. aplikace Settle Up.

Mobilní telefon 2.0 jako švýcarský nůž pro 21. stolení nám nikdy nenahradí klasický "švýcarák". Pinzeta, pilník, nůž, šroubovák, otvírák na konzervy, to jsou pořád šikovné věci a je fajn je s sebou mít. Ale doba se změnila a telefon umí spoustu funkcí, které by bylo škoda nevyužívat a tahat spoustu krámů, které nemusíme. Jasně, některé jsou sporné, např. zrcadlovka nebo pořádná lampa jsou pořád nenahraditelné, slovník/překladač v telefonu je ale mnohonásobně větším přínosem než slovník papírový. A neváží nic navíc.

Napadají vás další zařízení, které - zejména na cestách - umí mobilní telefon nahradit? Na co jsem zapomněl? Pište do komentářů.

Autor: Aleš Gill | středa 22.3.2023 8:31 | karma článku: 13.59 | přečteno: 476x

Další články blogera

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Aleš Gill

Neznámá místa 15: Hitlerův hrad

Podíváme se na místo, o kterém jste nejspíš nevěděli. Ani já jsem o něm nevěděl. Až při procházení objektem mi přišlo něco... jinak. Jako bych byl doma u Adolfa. A ono taky že jo. Poznaňský kulturák má dost zvláštní minulost.

5.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 280 | Diskuse

Aleš Gill

Pamatujete mobily, které vydržely nabité 14 dní?

Pokud si ještě pamatujete tlačítkové mobilní telefony s černozeleným displejem a nabíječkou s podivnou koncovkou, která se nehodila vůbec k ničemu, asi si pamatujete, že jste ji nemuseli používat tak často, jako dnes.

22.2.2024 v 7:45 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 3393 | Diskuse

Aleš Gill

Návod na... Safari v Keni (2/2)

V první části článku jsme se podívali na Masai Mara, Hells Gate, Crescent Island, jezero Nakuru a za nosorožci do Ol Pejety. Držte si klobouky, v tomhle článku se podíváme do za mě nejkrásnějšího parku v Africe.

1.2.2024 v 8:37 | Karma článku: 9.90 | Přečteno: 155 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.47 | Přečteno: 450 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 244 Celková karma 16.82 Průměrná čtenost 1416

Jsem potápěč. Pokud se ocitnu na břehu moře, neumím se tam jen tak válet. Ze břehu vypadá každé moře stejně, ale svět pod hladinou je pokaždé jiný. Přijdu si stále jako začátečník, a o začátcích s potápěním jsem napsal i knihu První krok pod hladinu.

Jsem pisálek. Baví mě psát. Baví mě psát o místech, o kterých moc lidí nepíše. Raději budu psát články o Pchjongjangu a Kábulu než o Dubrovníku a Bibione. Nejsem si jistý, jestli to po mně někoho baví i číst, ale stejně píšu. Třeba si to v důchodu po sobě jednou všechno přečtu a řeknu si: Dobrý.

Jsem rychlocestovatel. Raději nakouknu za týden do dvou zemí, než bych zůstával v jedné. Jet na pár hodin, na otočku, do Japonska, mi dává větší smysl, než do Japonska nejet vůbec.

Jsem řidič. Nerad se nechávám vozit, chci být pánem volantu nebo sedět na místě spolujezdce s mapou v ruce. Když chci vypnout, řídím. Tisíce kilometrů napříč Evropou nebo Amerikou.

Jsem optimalizátor. Umím si správně vybrat zavazadlo a pokud to není třeba, umím si odříct odbavené zavazadlo a užívat si svobodu s příručním batohem. Naopak, pokud se jede autem, není důvod si s sebou nevzít kousek domova, luxusu moderního světa - židli, chladicí box, nůž.

Jsem plánovač. Chci vědět, kam se jede, co se tam bude dělat, jíst, chci vidět mapu, šťourat se před cestou na internetu. Stejně to nakonec končí improvizací...

Jsem akční letenkář. Umím najít letenky levně, a umím se rychle rozhodnout, jestli za danou cenu a za daných podmínek chci nebo nechci letět.

Jsem extrémista. Raději pojedu do Iráku než do Španělska, raději pojedu do Severní Koreje než do té Jižní. Mám rád místa, kam nikdo nejezdí, mám rád otevřený prostor. Špicberky, Island, Saharu, Aralské jezero.

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...