Neznámá místa 5 - Království na březích Eufratu

22. 06. 2022 11:44:00
Co si budeme nalhávat, o historii území mezi Řeckem a Perskou říší před naším letopočtem toho moc nevíme. Války, království, přelévání moci na tu či onu stranu. Řím, Řecko, Arménie. A jedna z nejpodivnějších památek UNESCO.

A to jsem vynechal Parthskou říši, státní útvar přibližně na území dnešního Íránu (a velké části okolních zemí), který nahradil (na několik set let) Perskou říši. Tu Perskou říši, kterou jsme řešili v dějepise: války s Řeckem - Thermopyly, Salamína, běh statečného chlapíka z Marathónu do Athén. A pak jsme se v dějepise přesunuli jinam. Do Evropy, a Malá Asie jaksi přestala pro nás dvanáctileté žáky existovat.

Jenže ona samozřejmě nepřestala. Různé národy, králové, generálové, nadvlády Arménů, Římanů, Peršanů a dalších, se tady střídaly jako na běžícím páse další dva tisíce let. A není cílem tohoto článku se v tom babrat.

Královstvím, o kterém jste nejspíš nikdy neslyšeli, bylo Kommagene. Stát existoval něco přes dvě stovky let na přelomu našeho letopočtu a sloužil jako nárazníkové pásmo mezi zmíněnou Parthskou říší, Arménií, Sýrií a na západě říší Římskou, do které se Kommagene za vlády Tiberia, Caliguly, Claudia a nakonec Vespasiána víceméně násilně nenásilně včlenila.

Na království Kommagene by dnes pravděpodobně nikdo nevzpomněl a i já jsem si výše uvedené řádky načetl z wikipedie, protože jsem o tomto "neznámém místě 5" sám slyšel poprvé až před několika lety. Zbyla po něm totiž jedna zásadní památka, která je natolik unikátní, že byla zařazena na seznam kulturního dědictví UNESCO: Hora Nemrut.

Na 2134 metrů vysoké hoře byla dle historiků v roce 62 před n. l. vybudována kruhová mohyla o průměru 152 metrů a výšce 49 metrů, která, ač zbudována v podstatě z volně ložených kamenů, stále odolává povětrnostním podmínkám. Samotná mohyla by měla ukrývat hrobku krále Antiocha I., hrobka ale zatím nebyla nalezena.

Zajímavější než samotná mohyla jsou dvě terasy (jsou vlastně tři, ale dvě jsou zajímavé), na kterých stály sochy bohů. Kromě samotného krále Antiocha nacházíme i mix tří náboženství a kultur: řecké, arménské a íránské. To není úplně standardní, ikdyž třeba i v mnohem slavnějším Pergamonu jsme našli egyptské prvky.

Původní sochy byly 8-9 metrů vysoké, dnes jsou bohužel poničené a hlavy jsou sejmuty z původních trůnů. Co je na celé hoře nejzajímavější je její poloha. Od nejbližší vesnice jedete půl hodiny zatáčkami do kopce po zámkové dlažbě nahoru, a pak jedete zase do další vesnice půl hodiny dolů, opět po zámkové dlažbě . Ta je v centrech Tureckých měst celkem populární, nikde jsme ale neviděli desítky kilometrů dlouhý úsek jako tady.

Na vrcholu nás zastihlo krásné počasí, ale zima a silný vítr. Dosud jsme v Turecku chodili v kraťasech a tričku, tady to bylo na dlouhé kalhoty a větrovku. Foukalo opravdu pořádně. Ale zase tady skoro nikdo nebyl.

Návštěvnické centrum a pokladny jsou na spodním parkovišti, odsud asi za lepších časů jezdí kyvadlová doprava na "vrchol", resp. horní parkoviště. Vzhledem k mizivému počtu několika aut jsme na vrchol mohli vyjet autem vlastním. A i odsud je to na vrchol kopce (tedy na úroveň soch a základů mohyly) dobrých 15-20 minut chůze do kopce.

Takhle nějak bych si asi představoval Olymp. Vysokou horu, daleko od civilizace (nejbližší město je Adiyaman, cca 75 km a asi hodina a půl autem), na kterou vystoupit bude pro poutníka svátkem (a to je i teď, kdy pod vrchol dojedete autem). Samozřejmě se sochami bohů na vrcholu. Zeus (podle zoroastriánské tradice Ahura Mazda), Herkules (Artagnes) a další sochy, hlídané sochami lvů a orlů.

Autor: Aleš Gill | středa 22.6.2022 11:44 | karma článku: 15.30 | přečteno: 299x

Další články blogera

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Aleš Gill

Neznámá místa 15: Hitlerův hrad

Podíváme se na místo, o kterém jste nejspíš nevěděli. Ani já jsem o něm nevěděl. Až při procházení objektem mi přišlo něco... jinak. Jako bych byl doma u Adolfa. A ono taky že jo. Poznaňský kulturák má dost zvláštní minulost.

5.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 281 | Diskuse

Aleš Gill

Pamatujete mobily, které vydržely nabité 14 dní?

Pokud si ještě pamatujete tlačítkové mobilní telefony s černozeleným displejem a nabíječkou s podivnou koncovkou, která se nehodila vůbec k ničemu, asi si pamatujete, že jste ji nemuseli používat tak často, jako dnes.

22.2.2024 v 7:45 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 3393 | Diskuse

Aleš Gill

Návod na... Safari v Keni (2/2)

V první části článku jsme se podívali na Masai Mara, Hells Gate, Crescent Island, jezero Nakuru a za nosorožci do Ol Pejety. Držte si klobouky, v tomhle článku se podíváme do za mě nejkrásnějšího parku v Africe.

1.2.2024 v 8:37 | Karma článku: 9.90 | Přečteno: 155 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.91 | Přečteno: 480 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 583 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 244 Celková karma 16.82 Průměrná čtenost 1416

Jsem potápěč. Pokud se ocitnu na břehu moře, neumím se tam jen tak válet. Ze břehu vypadá každé moře stejně, ale svět pod hladinou je pokaždé jiný. Přijdu si stále jako začátečník, a o začátcích s potápěním jsem napsal i knihu První krok pod hladinu.

Jsem pisálek. Baví mě psát. Baví mě psát o místech, o kterých moc lidí nepíše. Raději budu psát články o Pchjongjangu a Kábulu než o Dubrovníku a Bibione. Nejsem si jistý, jestli to po mně někoho baví i číst, ale stejně píšu. Třeba si to v důchodu po sobě jednou všechno přečtu a řeknu si: Dobrý.

Jsem rychlocestovatel. Raději nakouknu za týden do dvou zemí, než bych zůstával v jedné. Jet na pár hodin, na otočku, do Japonska, mi dává větší smysl, než do Japonska nejet vůbec.

Jsem řidič. Nerad se nechávám vozit, chci být pánem volantu nebo sedět na místě spolujezdce s mapou v ruce. Když chci vypnout, řídím. Tisíce kilometrů napříč Evropou nebo Amerikou.

Jsem optimalizátor. Umím si správně vybrat zavazadlo a pokud to není třeba, umím si odříct odbavené zavazadlo a užívat si svobodu s příručním batohem. Naopak, pokud se jede autem, není důvod si s sebou nevzít kousek domova, luxusu moderního světa - židli, chladicí box, nůž.

Jsem plánovač. Chci vědět, kam se jede, co se tam bude dělat, jíst, chci vidět mapu, šťourat se před cestou na internetu. Stejně to nakonec končí improvizací...

Jsem akční letenkář. Umím najít letenky levně, a umím se rychle rozhodnout, jestli za danou cenu a za daných podmínek chci nebo nechci letět.

Jsem extrémista. Raději pojedu do Iráku než do Španělska, raději pojedu do Severní Koreje než do té Jižní. Mám rád místa, kam nikdo nejezdí, mám rád otevřený prostor. Špicberky, Island, Saharu, Aralské jezero.

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...