Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Střípky z KLDR - Díl 24. - Pátá kolona Severní Koreje

Zní to možná až neuvěřitelně, ale v mnoha evropských i řadě dalších zemích fungují organizace, sdružující lidi s podobnými cíli: podporovat přijetí myšlenek severokorejských vůdců v jiných zemích, a z dálky pochlebovat Kimům.

Napsal jsem už řádku článků o Severní Koreji na základě svých dvou pobytů a/nebo opřených o vlastní pozorování, čtení článků odborníků, svědectví uprchlíků a podobně. Jednomu tématu jsem se ale vyhnul: páté koloně KLDR, organizacím, které v různých zemích - sleduji hlavně česko-slovenskou a trochu polskou buňku - šíří do světa různé bludy, nebo v lepším případě vyvracejí buržoazní kapitalistickou protiseverokorejskou nepravdu. 

Každý správný fotbalový klub, hokejový klub, každý minoritní sport má nějaký ten svůj fanklub, antifanklub, prostě spolek sdružující lidi, kteří mají podobný zájem. Dalo by se říct, že já jsem třeba v takovém fanklubu nízkonákladového létání a ve fanklubu potápění. Neplatím členské příspěvky, ale rád se účastním akcí s lidmi podobného "postižení" (žádný normální člověk přece nemůže toužit stát se rybou, nebo co já vím třeba ptákem). Chodím s nimi na jedno, jezdím s nimi na víkendy nebo dovolené.

Netuším, kolik států má podobné fankluby jako my potápěči nebo třeba fanoušci defenzivního fotbalu, má své skupiny na sociálních sítích, má své webové stránky, své sjezdy. Slyšeli jste o fanoušcích Zimbabwe, fanklubu Bhútánu nebo spolku přátel Peru? Já asi ne, ale nedivil bych se, kdyby existovaly. Divil bych se ale, kdyby měly takové organizace jednou za rok v Harare nebo Limě sraz, sjeli se tam delegáti z celého světa a učeně diskutovali několik dní o otázkách výhod společenského zřízení dané země a o tom, jak její myšlenky šířit za hranice daného státu či rovnou kontinentu.

A přesně to se děje v případě KLDR. Základním pilířem, dalo by se říci hlásnou troubou KLDR (rozuměj kanceláří pro styk s nekorejskou veřejností), je organizace "Korean friendship association" neboli Svaz přátelství s Koreou. Ta má pobočky po celém světě (hlavní bašta je Španělsko, ale i v USA a dalších), a pod ní spadají menší organizace, které se mohou jmenovat jinak. Například ta "naše" česko-slovenská se jmenuje krásně dlouze, jako její vzor: Společnost česko-korejského přátelství Pektusan; Česká společnost pro studium a uskutečnění myšlenky Čučche (dále jen Pektusan).

Oficiálními cíli těchto kroužků je navazování přátelských vztahů mezi Čechy (Slováky) a (Severními) Korejci ve všech oblastech společenského života, rozvoj kulturních, vědeckých a dalších vztahů mezi zmíněnými národy, a hlavně - tady je to zajímavé - šíření pravdivých informací na základě bezprostředního styku mezi lidem ČR/SR a KLDR.

V reálu to znamená, že pánové (o žádné ženě nevím, web uvádí asi 5 aktivních členů z nichž osobně jsem poznal dva) prohledávají potenciálně protirežimní, tj. protikimovský obsah na nesouhlasně smýšlejících webech nebo profilech a v diskusích pod články "uvádějí věci na pravou míru" a případně anoncují svoji pravdu na svém webu a svých sociálních sítích, kde nemilosrdně banují jakoukoli opozici rychlostí katany Tomia Okamury. Upřímně řečeno, myslel jsem si, že je to parta trolů, lidí, které to prostě baví, ale v reálu si myslí svoje.

Není tomu tak. Z jejich přednášek, které jsem měl tu čest shlédnout po jejich návratu ze "školení" v KLDR (správně tedy semináře "Myšlenka Čučche a 70 let Korejské lidově demokratické republiky") jsem pochopil, že to pánové myslí vážně. Že mladí komunisté pod hlavičkou KSČ(M) jsou vlastně příliš pokrokově buržoazní. Tihle pánové píšou pravidelně dopisy velkému vůdci s přáními k narozeninám, výročím, nebo jiným významným událostem, např. odpalům raket. A zveřejňují je na svém webu. Není to skvělé? Velkou částí jejich práce je ale překlad materiálů dostupných z oficiálních zdrojů KLDR do češtiny/slovenštiny. No posuďte sami, podobné příspěvky se na Facebooku objevují prakticky denně:

V KLDR se jednak tvrdě politicky pracuje...

 

... ale vedení si vždy najde je i čas na děti. 

 

Nicméně vždy je třeba dávat jasně najevo, kdo je tady nepřítel...

 

... a plně se poddat duchu kolektivismu.

 

Zažil jsem dvě zajímavé přednášky po návratu ze "školení" v roce 2017. První vedl mladý slovenský student (jméno znám, ale není to podstatné), místopředseda pražské buňky (samostatná Slovenská nějak nefunguje nebo přerušila činnost). Musel jsem kvůli ní do Brna, do sídla KSČM, kde v jednom ze sálů (běžte se tam podívat, ty nástěnky!, ten nábytek!) proběhla přednáška prakticky jenom pro známé, věřící komunisty. V podstatě úspěch s potleskem, nezasvěcený by myslel, že popisuje cestu po Švýcarsku.

Jeho kolega, Čech, též místopředseda buňky, se v Praze tolik nepředvedl. Resp. měl nešikovné publikum. Přišli jednak soudruzi ze severokorejské ambasády v Praze (ano, je tam někde na Petřinách schovaná), jednak ale i novináři a taky názoroví odpůrci či přímo podporovatelé takového kapitalistického přežitku, jako jsou lidská práva. A to se komunistům, našim, ani těm severokorejským, úplně nehodilo do krámu. A tak došlo na slovní přestřelky.

Je vlastně pozitivní, že pánové z KFA a jejich přidružených organizací typu Pektusan dokáží vidět ve všem špatném něco dobré. To, co kritici označují za hladomor, je najednou střídmost a schopnost uskromnit se v těžkých časech způsobených mezinárodními sankcemi. Střílení raket k japonským ostrovům je pak logická reakce na provokace a výpady západu, například na společná vojenská cvičení USA a Jižní Koreje. Evidentně neexistující zdravotnictví pak dokáží na základě jedné návštěvy potěmkinovy nemocnice a několika fotografií vychválit do nebes.

Naštěstí - pokud zrovna nezuří globální pandemie - si každý může udělat obrázek sám. Každý může vidět nefunkční silniční a dálniční síť mimo hlavní město, neexistujíci vozový park, neexistující zemědělskou mechanizaci nebo prakticky jakoukoli mechanizaci. Každý ale hlavně může vidět, že mimo hlavní město se nikdo nebaví, lidi vypadají unaveně a ztrhaně a továrny - i ty ukázkové pro turisty - stojí (právě je technická odstávka, zrovna když přijeli turisti). To je něco, co opravdu může vidět každý, kdo do země zavítá s cestovní kanceláří. Protože sice můžete jenom tam, kam vás pustí, ale lidi před vámi opravdu neschovávají a ekonomický zázrak nevystaví - byť vám do cesty občas postaví někoho prověřeného nebo slušný lunapark.

A právě tato jasná fakta nemůže žádná placená nebo dobrovolná propaganda překrýt, ať už pánové z Pektusanu dostanou metálů od severokorejského politbyra kolik chtějí a ať je jejich facebookový profil sebebarevnější. Je to trochu úsměvné, když jsou využívány výdobytky kapitalistického systému k organizaci fanoušků antikapitalistického zřízení. Těžko říci, zda by v devadesátkách, za rwandské genocidy, u nás vznikla fanouškovská skupina Interahamwe, nebo zda v sedmdesátých letech existoval česky psaný časopis obdivovatelů Rudých Khmérů.

Asi bych se tomu ani moc nedivil.

Autor: Aleš Gill | čtvrtek 1.7.2021 8:52 | karma článku: 20,10 | přečteno: 938x
  • Další články autora

Aleš Gill

Neznámá místa 16: Největší benzínka na světě

Asi to znáte. Platíte na kase za benzín a říkáte číslo stojanu. Čtyři, šest, jedenáct. Říkali už jste ale někdy číslo vyšší než sto? Já tedy ne. Přesto několik takových benzínek existuje. V Texasu.

17.4.2024 v 8:14 | Karma: 16,76 | Přečteno: 479x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma: 16,61 | Přečteno: 543x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Neznámá místa 15: Hitlerův hrad

Podíváme se na místo, o kterém jste nejspíš nevěděli. Ani já jsem o něm nevěděl. Až při procházení objektem mi přišlo něco... jinak. Jako bych byl doma u Adolfa. A ono taky že jo. Poznaňský kulturák má dost zvláštní minulost.

5.3.2024 v 8:00 | Karma: 14,09 | Přečteno: 319x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Pamatujete mobily, které vydržely nabité 14 dní?

Pokud si ještě pamatujete tlačítkové mobilní telefony s černozeleným displejem a nabíječkou s podivnou koncovkou, která se nehodila vůbec k ničemu, asi si pamatujete, že jste ji nemuseli používat tak často, jako dnes.

22.2.2024 v 7:45 | Karma: 30,12 | Přečteno: 3433x | Diskuse| Společnost

Aleš Gill

Návod na... Safari v Keni (2/2)

V první části článku jsme se podívali na Masai Mara, Hells Gate, Crescent Island, jezero Nakuru a za nosorožci do Ol Pejety. Držte si klobouky, v tomhle článku se podíváme do za mě nejkrásnějšího parku v Africe.

1.2.2024 v 8:37 | Karma: 10,60 | Přečteno: 217x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zkušenosti východu Evropy se SSSR nás naučily mnohé o Kremlu, míní Leyenová

26. dubna 2024  18:09

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 245
  • Celková karma 17,64
  • Průměrná čtenost 1413x
Jsem potápěč. Pokud se ocitnu na břehu moře, neumím se tam jen tak válet. Ze břehu vypadá každé moře stejně, ale svět pod hladinou je pokaždé jiný. Přijdu si stále jako začátečník, a o začátcích s potápěním jsem napsal i knihu První krok pod hladinu.

Jsem pisálek. Baví mě psát. Baví mě psát o místech, o kterých moc lidí nepíše. Raději budu psát články o Pchjongjangu a Kábulu než o Dubrovníku a Bibione. Nejsem si jistý, jestli to po mně někoho baví i číst, ale stejně píšu. Třeba si to v důchodu po sobě jednou všechno přečtu a řeknu si: Dobrý.

Jsem rychlocestovatel. Raději nakouknu za týden do dvou zemí, než bych zůstával v jedné. Jet na pár hodin, na otočku, do Japonska, mi dává větší smysl, než do Japonska nejet vůbec.

Jsem řidič. Nerad se nechávám vozit, chci být pánem volantu nebo sedět na místě spolujezdce s mapou v ruce. Když chci vypnout, řídím. Tisíce kilometrů napříč Evropou nebo Amerikou.

Jsem optimalizátor. Umím si správně vybrat zavazadlo a pokud to není třeba, umím si odříct odbavené zavazadlo a užívat si svobodu s příručním batohem. Naopak, pokud se jede autem, není důvod si s sebou nevzít kousek domova, luxusu moderního světa - židli, chladicí box, nůž.

Jsem plánovač. Chci vědět, kam se jede, co se tam bude dělat, jíst, chci vidět mapu, šťourat se před cestou na internetu. Stejně to nakonec končí improvizací...

Jsem akční letenkář. Umím najít letenky levně, a umím se rychle rozhodnout, jestli za danou cenu a za daných podmínek chci nebo nechci letět.

Jsem extrémista. Raději pojedu do Iráku než do Španělska, raději pojedu do Severní Koreje než do té Jižní. Mám rád místa, kam nikdo nejezdí, mám rád otevřený prostor. Špicberky, Island, Saharu, Aralské jezero.

 

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky