Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vlastní časová zóna? Není čas ztrácet čas.

Diskuse o zrušení letního času a změnách zón v EU zase na nějaký čas utichly, zajímavých časových zón je na světě ale více. Když si náš hotel v Egyptě ustanovil vlastní časovou zónu, byl čas se zamyslet nad důvody a začít psát. 

Ideální časová zóna by měl být pás země mezi póly, na rovníku široký přibližně čtyřiadvacetinu jeho obvodu (tj. cca 1700 km), v naší zeměpisné šířce cca 1200 km. Jenže co je na Zemi ideální. A tak časové zóny vytvářejí různé nesmyslné patvary podle toho, jak se to lidem hodí. Nejčastěji podle hranic, ale ani to nemusí být pravidlem. Časové zóny se lehce mění i podle letního a zimního času, protože některé státy to mají prostě jinak nastavené... a o tom jsem už psal, takže pro účely tohoto článku letní čas zanedbáme. I tak to bude místy nepřehledné (i pro mě, tak snad jsem někde neudělal chybu).

Takže kolik by těch časových zón mělo být? Čtyřiadvacet, logicky. Nebo ne? Časová zóna 0 (UTC/GMT, prostě "nula") je Londýn (Británie), Portugalsko, kus Afriky... a Island. Který tam nemá co dělat, ale politicky nebo ekonomicky je pro něj asi lepší být ve stejné časové zóně jako Londýn. K tomu se ještě vrátíme.

Pak máme nějaké zóny +1, +2, ... +11 směrem na východ, a -1, -2, ... +11 směrem na západ. Co ale ten pruh země "naproti" Londýnu? 12... plus nebo mínus? Nový Zéland je +12, je tam tedy o dvanáct hodin více než v Londýně, tj. je tam dneska nebo zítra, podle toho, v kolik hodin tento článek čtete. Maličké americký Howlandův ostrov a Bakerův ostrov jsou ale v zóně -12. Stejné čásové pásmo, jenom o den zpět. Je tam tedy dnes ráno (čtete-li večer), nebo včera večer (čtete-li ráno). Trošku mi to připomíná Radara v MASHi, který se v tom taky ztrácel - kdy je vlastně kolik na Havaji nebo v Los Angeles.

Dobrá, takže těch zón tedy není 24, ale 25, ta jedna tam někde vzadu se nějak půlí a státy v ní si vyberou, jestli chtějí být o den "napřed" nebo "pozadu". Hotovo dvacet, záhada vyřešena. Jenže ono ne. Tonga a ještě pár dalších ostrůvků jsou v zóně +13. Že to není fyzicky možné? Není, ale jak se říká, papír snese všechno. Kiribati leží (tak to chtějí) dokonce v zóně +14.

Dochází k zajímavé anomálii. Zatímco na Howlandově ostrově (-12) mají úterý 23:00, je na Kiribati čtvrtek, jedna ráno. Jinými slovy, na Kiribati budou mít rok 2021 a na Howlandově ostrově ještě ani nebude Silvestr 2020. Žádná hrůza, stejně tam nikdo nebydlí.

Proč tomu tak je? Obchod. Pokud Kiribati (asi) nepotřebuje obchodovat třeba s Havají (resp. zbytkem USA), ale její hlavní ekonomický partner je Nový Zéland (potažmo Austrálie, východní Asie). Pro Kiribati je tak lepší být "v práci ve stejný den jako oni".

Pokud je v Sydney pondělí, je na Kiribati pondělí. Pokud je v Sydney pátek, je na Kiribati pátek. Pokud by ale bylo Kiribati v zóně - 10, šli by v Kiribati v pondělí do práce, ale v Sydney by už bylo úterý. To není až takový problém, ten ale nastává v pátek, kdy by šli do práce zbytečně, protože v Sydney už by měli sobotu. Australská firma by si zase válela šunky v pondělí, protože na Kiribati by byla neděle.

Podobně, jen v jiném měřítku, jsou na tom země, které se dobrovolně připojily k sousední časové zóně, protože je to pro ně výhodnější. Hezkým příkladem je Španělsko, které by mělo jasně být v zóně 0 (ona by tam teda měla být už Francie). Ale protože Španělsko potřebuje obchodovat se zbytkem EU, hlavně tedy Francií, Itálií a Německem, bylo by dost nešikovné, kdyby Němec v devět přišel do práce a Španěl tam ještě nebyl, zatímco Španěl seděl v práci do večera a Němec už byl fuč. Úplně stačí siesta. A proto je taky zmíněný Island ve stejné časové zóně jako Anglie - v zóně -1 by byl v podstatě sám.

Ale zpět, zkusíme se dopočítat. No dobrá, takže těch časových pásem není 25, ale 27, od -12 do +14, pěkně po hodině, a my jsme někde hezky uprostřed na +1. Svět je krásný. Jenže přestože je svět krásný, situace pořád není tak jednoduchá. Některé státy se nám roztahují přes více pásem a musí situaci nějak řešit.

Rusko třeba se "roztahuje" od pásma +2 (Kaliningrad) až po +12 (Kamčatka). Aby ale sami sobě situaci zjednodušili (alespoň trochu), udělali trochu reformu a od Moskvy (+3) berou pásma po dvou schodech: až na několik ostrůvků zrušili pásmo +4 (Okolí Volgogradu), +6 (Omsk) a +8 a rozšířili "lichá" pásma. Při překročení hranic mezi lichými pásmy se posouvají hodinky rovnou o dvě hodiny najednou. To při naší cestě ještě nebylo, hodinky se posouvaly hezky jednou denně - Moskvu a Vladivostok dělí přesně sedm pásem a sedm dní cesty vlakem. Aby v tom ale v Rusku nebyl chaos, používají Ruské dráhy jednotný, moskevský čas. Je třeba na to dávat pozor, může se vám stát, že máte podle jízdenky příjezd do Vladivostoku v 11 večer, vy si tedy rezervujete nějaký pěkný hotel u nádraží, jenže přijedete až v 6 ráno, tj. 11 hodin včera moskevského času, přesně podle jízdního řádu. Jenže už je ráno a světlo.

Stejný problém může představovat datová hranice. A dokonce znám případ, který se skutečně stal. Kolega letěl ze Soulu. Odlet v sedm večer v úterý, cca 10 hodin letu, přílet osm ráno místního času. Jenže taky v úterý. Kolega měl ale letenku z Honolulu dál na některý ze zajímavějších ostrovů na středu před polednem, a tak musel neplánovaně zůstat jeden den na Waikiki. Asi jsou horší místa, kde se dá takhle nešikovně zaseknout. Třeba Wuhan.

Země rozsekané na víc časových pásem nám ale přece nedělají problém s počtem časových pásem? Jistě, ale je tu opačný přístup, nacpat zemi do jednoho pásma. Hezkým příkladem je Čína. Západ Číny leží (papírově) v pásmu +5 (tedy jen čtyři časové zóny od nás). Východ (Mandžusko) pak v pásmu +9. Celá Čína ale jede na Pekingském čase +8. V čínských vesnicích poblíž ruského Chabarovsku tak ráno svítá třeba už v 5:40, v Pekingu v 6:50 a v Kashgaru na západě až v 9:30.

Indie se rozprostírá prakticky ideálně přes dvě časová pásma, +5 a +6. Aby se vyhnula situaci v Číně, a zároveň se nemusela interně půlit, jede na jednom časovém pásmu +5:30. Podobně Irán leží na hranici mezi pásmy +3 a +4, a tak "frčí" na čase +3:30. A do ještě většího extrému šel Nepál, o kterém obvykle víme jen to, že jsou tam vysoké hory a má divnou vlajku. Rozkládá se ze třetiny v pásmu +5 a ze dvou třetin v pásmu +6. A tak se rozhodl, že hodinky posune trochu nestandardně, na +5:45.

No a teď se vraťme k otázce, kolik že těch pásem vlastně je. 27 a Indie, Írán a Nepál. Třicet? Kdepak. Je jich ještě více. Kdejaký ostrůvek v Tichém nebo Indickém oceánu může mít vlastní zónu. Občas některý diktátor, na truc ostatním, vyrobí zónu další. A pak ji zruší. Berme to prostě tak, že někdy na zdánlivě jednoduché otázky nemáme jednoduché odpovědi.

Pokud jste článek dočetli až sem, možná si ještě vzpomínáte, že jsem na začátku psal něco o hotelu. Náš hotel 100 kilometrů jižně od městečka Marsa Alam v Egyptě, se prostě nechtěl řídit Káhirským časem (+2), ale rozhodl se pro pásmo vlastní (+3). Prostě hotel a potápěčská základna v něm fičely na svém vlastním (tedy Moskevském a Saúdském) čase. Jaký k tomu byl důvod? Těžko říci.

Ruské turisty jsme tam nepotkali. Východ slunce ale byl (podle Káhirského času) v 6:22 a západ někdy v pět odpoledne. Někdo moudrý si asi řekl, že by bylo pro hosty lepší, kdyby slunce vycházelo v 7:22 a zapadalo až v šest. Snídaně byla v sedm (hotelového času), večeře taky v sedm (hotelového času). Jistě, mohli dát snídani od šesti do osmi, aby si hosté užili východ slunce. Ale uměl by se tomu Němec a Ital přizpůsobit? Není jednodušší vytvořit iluzi vlastní časové zóny, aby mohli snídat v sedm a mít hodinu světla navíc?

 

PS: Přehlednou a snad aktuální mapu časových zón najdete na Wikipedii.

 

Autor: Aleš Gill | středa 11.3.2020 7:27 | karma článku: 15,15 | přečteno: 599x
  • Další články autora

Aleš Gill

Neznámá místa 16: Největší benzínka na světě

Asi to znáte. Platíte na kase za benzín a říkáte číslo stojanu. Čtyři, šest, jedenáct. Říkali už jste ale někdy číslo vyšší než sto? Já tedy ne. Přesto několik takových benzínek existuje. V Texasu.

17.4.2024 v 8:14 | Karma: 16,52 | Přečteno: 475x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma: 16,61 | Přečteno: 541x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Neznámá místa 15: Hitlerův hrad

Podíváme se na místo, o kterém jste nejspíš nevěděli. Ani já jsem o něm nevěděl. Až při procházení objektem mi přišlo něco... jinak. Jako bych byl doma u Adolfa. A ono taky že jo. Poznaňský kulturák má dost zvláštní minulost.

5.3.2024 v 8:00 | Karma: 14,09 | Přečteno: 317x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Pamatujete mobily, které vydržely nabité 14 dní?

Pokud si ještě pamatujete tlačítkové mobilní telefony s černozeleným displejem a nabíječkou s podivnou koncovkou, která se nehodila vůbec k ničemu, asi si pamatujete, že jste ji nemuseli používat tak často, jako dnes.

22.2.2024 v 7:45 | Karma: 30,12 | Přečteno: 3433x | Diskuse| Společnost

Aleš Gill

Návod na... Safari v Keni (2/2)

V první části článku jsme se podívali na Masai Mara, Hells Gate, Crescent Island, jezero Nakuru a za nosorožci do Ol Pejety. Držte si klobouky, v tomhle článku se podíváme do za mě nejkrásnějšího parku v Africe.

1.2.2024 v 8:37 | Karma: 10,60 | Přečteno: 217x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

ANO bylo pro zvýšení věku pro odchod do důchodu, nelíbil se způsob, ukázal zápis

24. dubna 2024  14:43,  aktualizováno  15:03

Aktualizujeme Hrad zveřejnil záznam z jednání o důchodové reformě. Na té se zástupci vlády, ANO a Hradu shodli,...

Za pomoc známým s daňovými podvody dostal šéf finančního úřadu podmínku

24. dubna 2024  15:01

Krajský soud v Brně ve středu opětovně uložil podmíněný a také peněžitý trest bývalému řediteli...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schválila vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno 

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Migrace naruby: Američané se stěhují za levnějším životem do Mexika

24. dubna 2024

Premium O mexicko-americké hranici se toho napsalo spoustu a s každými americkými volbami je proud...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 245
  • Celková karma 17,59
  • Průměrná čtenost 1413x
Jsem potápěč. Pokud se ocitnu na břehu moře, neumím se tam jen tak válet. Ze břehu vypadá každé moře stejně, ale svět pod hladinou je pokaždé jiný. Přijdu si stále jako začátečník, a o začátcích s potápěním jsem napsal i knihu První krok pod hladinu.

Jsem pisálek. Baví mě psát. Baví mě psát o místech, o kterých moc lidí nepíše. Raději budu psát články o Pchjongjangu a Kábulu než o Dubrovníku a Bibione. Nejsem si jistý, jestli to po mně někoho baví i číst, ale stejně píšu. Třeba si to v důchodu po sobě jednou všechno přečtu a řeknu si: Dobrý.

Jsem rychlocestovatel. Raději nakouknu za týden do dvou zemí, než bych zůstával v jedné. Jet na pár hodin, na otočku, do Japonska, mi dává větší smysl, než do Japonska nejet vůbec.

Jsem řidič. Nerad se nechávám vozit, chci být pánem volantu nebo sedět na místě spolujezdce s mapou v ruce. Když chci vypnout, řídím. Tisíce kilometrů napříč Evropou nebo Amerikou.

Jsem optimalizátor. Umím si správně vybrat zavazadlo a pokud to není třeba, umím si odříct odbavené zavazadlo a užívat si svobodu s příručním batohem. Naopak, pokud se jede autem, není důvod si s sebou nevzít kousek domova, luxusu moderního světa - židli, chladicí box, nůž.

Jsem plánovač. Chci vědět, kam se jede, co se tam bude dělat, jíst, chci vidět mapu, šťourat se před cestou na internetu. Stejně to nakonec končí improvizací...

Jsem akční letenkář. Umím najít letenky levně, a umím se rychle rozhodnout, jestli za danou cenu a za daných podmínek chci nebo nechci letět.

Jsem extrémista. Raději pojedu do Iráku než do Španělska, raději pojedu do Severní Koreje než do té Jižní. Mám rád místa, kam nikdo nejezdí, mám rád otevřený prostor. Špicberky, Island, Saharu, Aralské jezero.

 

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky