Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hraniční přechody, kontroly a víza jsou jako videohra

Cesta do zahraničí je hra. Některé země, třeba Slovensko, jsou první úroveň. Level 1. Pak jsou země, kam je složité se dostat, nemůže jen tak přijet a víza vydávají jenom nerady. Nejvyšší úroveň. Level 10. A pak všechno mezi tím.

Zahrajeme si hru na Indiana Jonese. Protřelého archeologa a cestovatele. Nikdy nevidíme, jak někam jede, prostě se tam objeví a něco tam řeší. Ale obvykle je za tím spousta papírování a byrokracie. Projdeme si deset úrovní zákulisí této hry, od té nejjednodušší až po tu nejsložitější. Budu řešit jenom lidi, trošku složitější je situace pro auta a protože vlastní auto nevlastním a nikdy jsem nevlastnil (byť jsem hranice různých úrovní mnohokrát přejížděl půjčeným), necítím se být dostatečně kvalifikován to soudit.

Level 1

Schengen. Žádné hranice, žádné dokumenty, žádné zastavování. Prostě máte občanku v kapse a to nejhorší, co se vám na hranicích stane je, že musíte zpomalit a cedule kolem cest na vás začnou mluvit cizím jazykem. Jistě, realita není tak růžová a policie často místa po budovách hraničních přechodů využívá k měření rychlosti, kontrolám hledaných osob a nebo se prostě rozhodne namátkově zastavovat auta a kontrolovat lidi. Ale to může i kdekoliv jinde, hraniční přechod je prostě jen vhodné místo.

Level 2

Zbytek EU, třeba Rumunsko nebo Chorvatsko. Hranice tam je, tak aby se neřeklo, kontrolují nám tam občanky, pořád ale můžete přijet a odjet kdy chcete a jak chcete, jen už musíte využít oficiální hraniční přechody, kdežto po Schengenu to můžete střihnout třeba přes les při houbaření.

Level 3

Za hranice EU. Chtělo by to pas. Ne vždy je nutný, některé země na Balkáně jednostranně uznávají evropské občanky nebo minimálně tu českou. Předpokládám, že podobný scénář bude ještě nějakou dobu fungovat i ve Velké Británii. Občas je lehkou komplikací návrat zpět do EU, notoricky známé jsou tím třeba Ukrajina a Bělorusko (byť na celnici zdržují zejména Poláci a Slováci). Celá Jižní Amerika je taky Level 3. Oproti úrovni 2 si musíte hlídat povolenou dobu pobytu.

Level 4

Víza na hraničním přechodu, tzv. "Visa on arrival". Přijet ještě sice můžete kdykoliv bez ohlášení, na letišti nebo hraničním přechodě si ale musíte vyřídit vízum. To samo může mít několik úrovní, buď je vízum pouhá formalita, razítko do pasu, obvykle nálepka, nebo po vás třeba mohou chtít fotku (či vás na místě vyfotit), seberou vám otisky prstů, musíte vyplnit nějaký ten formulář. Vízum může být zdarma, nebo budete muset zaplatit nějaký poplatek, obyčejně do 50€. Někde od Levelu 4 výše budete nejspíš muset na hraničním přechodu nebo letišti vyplnit jeden či dva formuláře (obvykle osobní dotazník a celní deklaraci), přijít na to, jak tahle hra funguje, obíhat více okének a vystát několik front. Pokud jedete autobusem a jste v něm jediní, koho se to týká, řidič bude asi lehce nervózní, že způsobíte zdržení, a vy budete mít strach, že vám ujede.

Level 5

Víza přes internet, případně víza na hraničním přechodu s registrací. Můžete přijet, víza vyřídíte na hraničním přechodu, ale musíte se předem registrovat na webu, nebo se registrujte na webu, vyplníte formulář, připojíte svou fotku, sken pasu, někdy i další dokumenty, a dostanete vízum emailem, což může trvat vteřinu nebo deset dní, podle státu. V tomto případě obvykle platíte už na internetu kartou a k okénku pohraničníka přijdete s vytištěným potvrzením o registraci nebo vytištěným vízem. Podobná praxe začíná být poměrně populární a do Levelu 5 spadá stále více zemí, nebo s ním alespoň experimentuje. Obvykle se jedná o "pád" z Levelu 6 nebo 7, někdy ale taky o "upgrade" z úrovní nižších. Což je škoda.

Mezihra

No tak dobře, žádná mezihra se nekoná. Jenom jsem chtěl podotknout, že až po Level 5 je to vše relativně snadné. Nemusíte do ulic, maximálně teda vyřídit si příležitostně pas, nechat se vyfotit. Žádost vyplníte po internetu a zaplatíte kartou. Propast mezi Levelem 5 a 6 je obrovská. Musíte někam vyrazit, často vícekrát, tisknout, stát ve frontách a nosit peníze do bank. Od úrovně 6 je pak někdy vhodné použít agenturu, které zaplatíte a ona vám vízum zařídí, pořád to může vyjít levněji, než se trmácet v šesti lidech dvakrát do Vídně. Následující případy ale počítají s tím, že si vše vyběháte sami.

Level 6

Vízum na ambasádě nebo ve vízovém centru. Nedá se svítit, pořád nejsou všechny země osvícené a digitalizované, občas prostě musíte vytisknout formulář, vyplnit ho ručně, a zaslat poštou nebo kurýrem nebo odnést na ambasádu. Někdy je možné ho zaslat, ale obvykle si musíte jít vystát frontu. Na ambasádě si váš pas a žádost pár dní poleží a pak si ji musíte, ve vymezených dnech a hodinách, vyzvednout. Celá tahle sranda není nikdy zadarmo (obvyklá sazba je 50-100€), ambasádám se obvykle nedá platit přímo a musíte tak ještě mezi odevzdáním pasu a jeho vyzvednutím složit určitou hotovost na účet v bance ambasády. Obvykle v ČSOB (netuším proč). Jeden člověk může přinést žádostí víc, tj. např. pro celou rodinu nebo známé (byť může být potřebná plná moc).

Level 7

Vízum na ambasádě osobně. Bohužel i takové případy jsou, byť momentálně mě nenapadá žádná země, která by pro nás do tohoto režimu spadala, kromě USA, které je sice za běžných okolností na úrovni 5, nicméně pokud z nějakého důvodu potřebujete standardní desetileté vízum, musíte na ambasádu osobně na pohovor. Každý sám za sebe. Tohle je téměř největší problém, pokud organizujete výpravu šesti lidí, a každý je z jiného kouta země, a všichni se osobně musí dostavit na pohovor.

Crater Lake, Oregon, USA. Level 5 nebo Level 7

Level 8

Vízum na ambasádě v zahraničí. Pokud cestujete do země, která po Evropě moc ambasád nemá, hrozí vám před cestou výlet do Paříže nebo Londýna, v lepším případě Berlína či Vídně. Zatím jsem (musím zaklepat) nikdy cestu na ambasádu do zahraničí absolvovat nemusel. Jednou jeli do Vídně rodiče, jednou pas do Berlína poštou, víza pro Rally Budapešť-Bamako zajišťovali organizátoři. Vízum do Mali mám s razítkem honorárního konzulátu Mali v Mexico City. Platí všechno, jako pro Level 6 (nebo 7), ale ambasáda logicky nekomunikuje česky (a v případě exotických zemí třeba nekomunikuje vůbec). 

Level 9

Vízum pouze jako součást balíčku. Abyste do některých zemí mohli přijet, musíte mít vízum. Abyste dostali vízum, musíte si zaplatit služby místní cestovní kanceláře, průvodce, hotely, dopravu, všechno dopředu a se solidní marží. Vyřízení na hranicích nehrozí, ambasáda vás pošle pryč, byť je třeba v Praze a můžete tam dojít přímo. Jsou prostě země, které vás pustí dovnitř jen za určitých podmínek. Obvykle se musíte podřídit tomu, že vás budou vodit za ručičku od přistání do opuštění země. Zatím jsem se tomu podvolil jenom dvakrát, v obou případech se jednalo o mou oblíbenou Severní Koreu. Podobná situace je ale třeba s Turkmenistánem nebo Bhútánem. To, jestli ambasáda je nebo není v ČR pro Level 9 nerozhoduje, všechno řeší agentura, peníze posíláte obvykle jako zahraniční platbu někam do Švýcarska nebo na Panenské Ostrovy, a nemáte žádný doklad o platbě. Musíte věřit.

Level 10

Turistická víza neexistují. Nemůžete přijet, přiletět (nepustí vás do letadla), nemůžete si požádat na ambasádě, neexistují zájezdy. Prostě stopka. Typický je třeba Irák, některé africké země turistická víza nedávají (pak nastupují agentury, které vám jsou za tučný obnos schopny zařídit víza obchodní). Do nedávna byla Level 10 i Saúdská Arábie. Pak ale spadla na Level 5, a byť je vízový poplatek stále vysoký, cesta možná je.

Hybridní země

Některé země jsou dlouhodobě hybridní, mají více možností vydání víz. Kromě zmíněných USA třeba populární Egypt. Ten nabízí víza na ambasádě (Level 6), nově přes internet (Level 5), za poplatek na hraničním přechodu při příjezdu (Level 4) a dokonce vás na své území, byť jen na Sinaj, pustí zdarma z Izraele (takže v podstatě Level 3).

Zajímavá je situace v Číně. Ta poslední dobou hodně zostřila pravidla, žádost o víza je nejsložitější verze Levelu 6, jakou jsem viděl, potřebujete spoustu potvrzení, vyžadujou neskutečné množství informací, ceny se zvedly a prostě... je to naschvál. Na druhou stranu ale na letištích můžete získat šestidenní tranzitní vízum jen tak, zdarma. Level 4.

V poslední době se začalo pomalu otevírat i Rusko. Z Levelu 6 se Kaliningradská a Leningradská oblast dostaly do Levelu 5. Na první pohled malý krok pro člověka, ale jak jsem psal, mezi "pětkou" a "šestkou" je velká propast. Navíc když zvážíme, že nová "eVisa" jsou zdarma. Alespoň zatím. Mělo by se jednat o zkušební provoz a brzy snad do Levelu 5 spadne celé Rusko.

Postsovětské země Střední Asie se donedávna pohybovaly od "šestky" do "devítky". Víza ano, ale přes agenturu, navíc bylo potřeba pozvání, relikt reality postsovětského prostoru. Co na tom, že ono "pozvání" byl fiktivní dopis třeba od místního olympijského výboru (zdravím Uzbekistán), ve kterém se přesně uvádělo, ve kterých městech a hotelech budeme spát. Škoda že jsme nikdy žádný z nich v reálu neviděli. Ani zvenku.

 

Boss

Úroveň nad všemi úrovněmi, vlastní vesmír, formule mezi trabanty: Izrael. Izrael je ta nejnenormálnější hranice, jakou si lze představit. Teoreticky se jedná o Level 3 a pokud vyhovujete kritériím, pak to i Level 3 je. Okýnko, dvě otázky, Vítejte v Izraeli, razítko do pasu (teda spíš na zvlášť papír). Pokud nevyhovujete... tak si nás nepřejte. Na pas vám nalepí kód, podle kterého všichni ostatní na letišti ví, jak (moc detailně) se k vám mají chovat. Izraelci nemají problém s tím, že vám uletí letadlo nebo ujede autobus. Izraelci nemají problém svléknout vás do spodního prádla. Izraelci nemají problém rozdělit lidi ve skupině. Izraelci nemají problém vás hodinu vyslýchat jazykem, kterému sotva rozumíte. Izraelci nemají sebemenší problém rozebrat vám zavazadlo na atomy a ptát se na věci, které si nemůžete pamatovat. Podle pasu jste byl v Dubaji. Proč? Co jste tam dělal? Koho tam znáte? Kdy jste tam přesně byl? Kde jste spal? Izraelci nemají problém ptát se na naprosto obskurní otázky, typu: Jakými jazyky hovoří váš otec? 

Zajímavé je, že tohle všechno řeší zejména při odletu ze země. Pokud přilétáte nebo přijíždíte po zemi, tak je vlastně nezajímáte (ale taky jak kdy). Pokud ale máte odletět (nikoliv jejich národním dopravcem El Al - tam je to ještě horší) třeba Ryanairem, buďte na letišti alespoň tři nebo i více hodin před odletem. V nejlepším případě časovou rezervu nebudete potřebovat. Pokud odcházíte z Izraele po zemi, tak je to v podstatě nezajímá. Pozemní odchod má ale i tak "istá kulturná špecifiká" - musíte zaplatit daň za opuštění země po zemi, "Exit fee", odchodné, odstupné nebo jak se to jmenuje. Cca 700 Kč. Jen tak, za nic. Za to, že jdete pryč.

Pro mě osobně je na tom všem nejhorší, že to dělají v bílých rukavičkách, s ledovým klidem, a slušně. Tlustý celník na Uzbecko-Afghánské hranici řešil v podstatě totéž. Rusky, z pozice síly, zvýšeným hlasem, jak by mluvil ke psům. Zážitek. Berete to, jste v nějakém buranově daleko od (jakéhokoliv) hlavního města na přechodu, přes který jezdí jen kamióny, a borec má maskáče, kanady, a kalašnikov. Izrael je nám ale politickou reprezentací prezentován jako největší spojenec, garant židovsko-křesťanských hodnot a bratr pomalu bližší než Slovensko. Já to tak růžově nevidím.

Autor: Aleš Gill | čtvrtek 6.2.2020 8:06 | karma článku: 22,73 | přečteno: 1471x
  • Další články autora

Aleš Gill

Neznámá místa 16: Největší benzínka na světě

Asi to znáte. Platíte na kase za benzín a říkáte číslo stojanu. Čtyři, šest, jedenáct. Říkali už jste ale někdy číslo vyšší než sto? Já tedy ne. Přesto několik takových benzínek existuje. V Texasu.

17.4.2024 v 8:14 | Karma: 16,52 | Přečteno: 475x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma: 16,61 | Přečteno: 541x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Neznámá místa 15: Hitlerův hrad

Podíváme se na místo, o kterém jste nejspíš nevěděli. Ani já jsem o něm nevěděl. Až při procházení objektem mi přišlo něco... jinak. Jako bych byl doma u Adolfa. A ono taky že jo. Poznaňský kulturák má dost zvláštní minulost.

5.3.2024 v 8:00 | Karma: 14,09 | Přečteno: 317x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Pamatujete mobily, které vydržely nabité 14 dní?

Pokud si ještě pamatujete tlačítkové mobilní telefony s černozeleným displejem a nabíječkou s podivnou koncovkou, která se nehodila vůbec k ničemu, asi si pamatujete, že jste ji nemuseli používat tak často, jako dnes.

22.2.2024 v 7:45 | Karma: 30,12 | Přečteno: 3433x | Diskuse| Společnost

Aleš Gill

Návod na... Safari v Keni (2/2)

V první části článku jsme se podívali na Masai Mara, Hells Gate, Crescent Island, jezero Nakuru a za nosorožci do Ol Pejety. Držte si klobouky, v tomhle článku se podíváme do za mě nejkrásnějšího parku v Africe.

1.2.2024 v 8:37 | Karma: 10,60 | Přečteno: 217x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 245
  • Celková karma 17,59
  • Průměrná čtenost 1413x
Jsem potápěč. Pokud se ocitnu na břehu moře, neumím se tam jen tak válet. Ze břehu vypadá každé moře stejně, ale svět pod hladinou je pokaždé jiný. Přijdu si stále jako začátečník, a o začátcích s potápěním jsem napsal i knihu První krok pod hladinu.

Jsem pisálek. Baví mě psát. Baví mě psát o místech, o kterých moc lidí nepíše. Raději budu psát články o Pchjongjangu a Kábulu než o Dubrovníku a Bibione. Nejsem si jistý, jestli to po mně někoho baví i číst, ale stejně píšu. Třeba si to v důchodu po sobě jednou všechno přečtu a řeknu si: Dobrý.

Jsem rychlocestovatel. Raději nakouknu za týden do dvou zemí, než bych zůstával v jedné. Jet na pár hodin, na otočku, do Japonska, mi dává větší smysl, než do Japonska nejet vůbec.

Jsem řidič. Nerad se nechávám vozit, chci být pánem volantu nebo sedět na místě spolujezdce s mapou v ruce. Když chci vypnout, řídím. Tisíce kilometrů napříč Evropou nebo Amerikou.

Jsem optimalizátor. Umím si správně vybrat zavazadlo a pokud to není třeba, umím si odříct odbavené zavazadlo a užívat si svobodu s příručním batohem. Naopak, pokud se jede autem, není důvod si s sebou nevzít kousek domova, luxusu moderního světa - židli, chladicí box, nůž.

Jsem plánovač. Chci vědět, kam se jede, co se tam bude dělat, jíst, chci vidět mapu, šťourat se před cestou na internetu. Stejně to nakonec končí improvizací...

Jsem akční letenkář. Umím najít letenky levně, a umím se rychle rozhodnout, jestli za danou cenu a za daných podmínek chci nebo nechci letět.

Jsem extrémista. Raději pojedu do Iráku než do Španělska, raději pojedu do Severní Koreje než do té Jižní. Mám rád místa, kam nikdo nejezdí, mám rád otevřený prostor. Špicberky, Island, Saharu, Aralské jezero.

 

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky