Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Střípky z KLDR - Díl 9. - Návrat na jinou planetu

Jsou to téměř na den tři roky, co jsem se vrátil z návštěvy Severní Koreje. Napsal jsem o své cestě ještě horkou jehlou několik článků, ale teď se chci s odstupem času rozepsat o tom, jak to tam vlastně vypadá z pohledu turisty.

Jsou to tři roky a hodně lidí se mě ptá na různé otázky, co a jak tam funguje, co se může a co se nesmí, tak to zkusím nějak shrnout, přestože neexistuje žádný pevně daný manuál. Od cestovní kanceláře dostanete k podpisu nějaké základní, vágní instrukce, např. že budete následovat pokyny průvodců, budete dosažitelní a v kontaktu s průvodci, nebudete vstupovat do prostor označených "Staff only" nebo jiných míst nepřístupných pro turisty a budete se k politickému a sociálnímu systému stavět s otevřenou myslí. Víc toho není, jenom informace co nesmíte přivážet a že nesmíte být novináři a používat pořízené záznamy ke komerčním účelům.

 

Svoboda - Nesvoboda

Kam se může chodit? Nikam. Na letišti si vás převezmou dva až tři místní "průvodci", anglicky se tomu říká "minders", tj. něco jako dozorci. Jeden z nich může být maskovaný za kameramana. Ti za vás (vaši skupinu) mají zodpovědnost a kromě hotelového pokoje vás nespustí z očí (pokud tomu trochu nenapomůžete). Ráno na hotelu do autobusu, z autobusu na prohlídku továrny, do autobusu, prohlídka školky, do autobusu, oběd, autobus, pomník, autobus, socha, autobus. Ve výjimečných případech se jde třeba několik set metrů pěšky po ulici, ale velmi, velmi zřídka. Večer autobusem na hotel. Největší drsňáci se odváží před hotel na cígo. Dál už je odchod zapovězen. Asi. Žádná čára, žádný návod k použití.

Nemůžete si jen tak vejít do obchodu (mimo hotel) a něco si koupit. Nemůžete si koupit nic ani ve stánku na ulici, třeba zmrzlinu. Když budete mít štěstí, zařídí to průvodce. To průvodce bude pánem vašich kroků, ten ví, kde si můžete dát kafe za 5€ a míchaný nápoj na bázi vody se šťávou za 8€. Soudruzi z hnutí Pektusan (severokorejská odnož propagandy pro ČR a SR) toto maximální snažení o kontrolu pohybu vysvětlují prostě: Mohli byste se ztratit. Ve městě, kde krásně fungují Google Maps (musíte mít staženo offline) nebo jiné mapy, ve městě, které je naprosto přehledné, ulice široké a rovné.

Můžete si ale myslet, co chcete, a pokud vám nikdo nerozumí, můžete si i - v rámci skupinky - říkat co chcete. Dělat ale musíte to, co vám "doporučí" průvodci: klást květiny, když je vhodné klást květiny, a klanět se, když je správně tak činit.

 

Jídla, restaurace

Snídaně probíhá vždy v hotelu, kde se spí. To je celkem logické. Nikdy jsme nezažili snídani typu připravený talíř pro každého. Vždycky buď švédské stoly, nebo společné jídlo na stole. Švédské stoly v hotelu Koryo obvykle obsahovaly jeden druh pečiva, máslo, nějakou marmeládu, pár druhů nějakých korejských nakládaných zelenin/salátů, cosi ovoce (hlavně jablka) nebo kompot, a vrcholem luxusu byla "Egg station" kde jsme si mohli nechat udělat vajíčko na přání (pokud umíte vysvětlit, co chcete). Co si tak vybavuju tak jedno na osobu. Abych nekecal, možná dvě.

Káva byla za standardně za příplatek 1€, ale my jsme ji zřejmě měli domluvenou v ceně, protože jsme při stížnostech na kávu za příplatek dostávali instrukce, že máme říkat, že jsme "group Česko" a dostaneme kávu zdarma. Někdy to fungovalo, jindy se ptali na číslo pokoje. Jednou nám snídani zapomněli připravit (poslední den brzy ráno), tak se improvizovalo.

Úroveň snídaně jako u nás ve dvou až tříhvězdičkovém hotelu. Nenadchne, neurazí, nakonec jsme spadli do stereotypu chleba, máslo, volské oko. To nám chutnalo nejvíc (bylo to nejvíc západní).

Obědy a večeře obvykle probíhaly mimo hotel. Jednou jsme piknikovali na odpočívadle u cesty (spíš parkoviště, nebylo si kam sednout), měli jsme připravené "bento" krabičky s kimbabem (korejská obdoba maki sushi) a řízečky. Jednou jsme jedli v restauraci v přístavu Nampo, která byla evidentně přestavěná jenom pro nás z nějakého kulturáku, a normálně se tam asi nevaří (to prostě poznáte na personálu, který evidentně netuší, co dělá). Obvykle jsme ale jedli v celkem rozumných, na místní poměry luxusních, restauracích. Problém byl ten, že jídlo bylo neuvěřitelně repetitivní a to mám korejskou kuchyni rád. Jenže každá restaurace zřejmě dostala befel uvařit to nejlepší. A to nejlepší bylo dost často pořád stejné, nebo se lehce obměňoval hlavní chod (maso) a přílohy byly pořád stejné. Navíc personál to neměl vychytané, často donesli rýži až jako poslední, když už jsme dojedli maso. Obvykle se jedlo ze společného stolu obloženého miskami s různými přílohami, a každý měl svoji rýži.

V restauracích obvykle nebyli jiní hosté než my, případně nějaká další skupina. Průvodci vždy měli svůj stůl a někdy i jiné jídlo (jindy stejné). K jídlu byla jedna půllitrovka vody a jedna půllitrovka (nebo 0,66 litru) piva na dvě osoby. Obvykle to vyšlo tak, že polovina stolu nechtěla pivo, polovina zase jo, tak se to nějak povyměňovalo. Přitom v Pchjongjangu jsou "západní" restaurace pro vyšší třídu, dá se sehnat pizza, hamburgery, prostě cokoliv co by oživilo každodenní kousky grilované kachny s rýží a stále stejnou zeleninou k obědu i večeři. Představte si, že u nás turisty vodí dvakrát denně do restaurace: Svíčková s knedlíkem. Rajská s knedlíkem. Rajská s bramborem. Svíčková s knedlíkem. Rajská s rýží. Hovězí se špenátem a knedlíkem. Hovězí na cibulce s knedlíkem. Jak dlouho to turisty bude bavit? Jasně že jim chceme ukázat to nejlepší z české kuchyně, ale proč jim sakra zatajujeme bramborový salát, řízky, tatarák, španělák a smažák?

Suma sumárum: Nikdy nikde nedostanete menu a nemůžete si objednat, co chcete. Nemůžete pít, co chcete. Teoreticky si asi můžete něco dokoupit, ale nejspíš s pomocí průvodce, protože servírky kromě dvou tří frází neuměly anglicky. Nebo neměly/nesměly umět.

 

TV, Internet, elektřina, voda

Elektřinu máte na 99% jistou na hotelu v Pchjongjangu. Zásuvky jsou oficiálně evropské (jako u nás), v obou hotelech, kde jsme spali, ale byly americké. Dost problém, pokud s tím dopředu nepočítáte. V restauracích a hotelích mimo hlavní město máte jistotu elektřiny tak 90%. Sem tam výpadek. Dá se. V planetáriu nám při výpadku elektřiny ohlásili, že představení skončilo, a za svitu vlastních mobilů jsme vyrazili po evakuačním schodišti (samozřejmě neosvětleném) šest pater dolů na parkoviště.

Propaganda hlásá cca 5 státních TV kanálů. Realita ovšem nic takového nepotvrzuje, kanál jsme viděli jenom jeden (v restauracích obvykle pouštějí smyčky na DVD), v hotelu v Pchjongjangu byly i další, ale klasická zpravodajská klasika - BBC, Al Jazeera, Russia Today atp. V horách byl jenom ten jeden severokorejský kanál. I ten ale nefunguje celý den, spíš jenom odpoledne a večer, do desíti nebo jedenácti. O víkendu možná i ráno. Tak nějak si představuji šedesátá léta u nás.

Mobily mít můžete, ale nemáte signál. Internet je standardně nepřístupný. Tvrdí se, že v horském resortu Masik je snad prý možná i wi-fi a je to jediný hotel s přístupem na internet. SIM karta místního operátora s přístupem na internet má stát 100€. S datovým limitem 50 MB. Zapnete telefon, stáhnou se vám za pár dní zpět maily... a to je konec, přátelé. Nečetl jsem o nikom, kdo by ji měl. Email si můžete poslat z hotelového počítače a určitě ho budou před odesláním číst. Za 4€. Podobně stojí (nejspíše odposlouchávaný) hovor do EU. Za minutu.

Voda je na hotelu v Pchojngjangu teplá, mimo budete rádi za tekoucí studenou. Často se i v nóbl restauracích setkáte jenom s nádobou vody a plastovou "naběračkou". V hotelu v horách se nás ptali, jestli chceme teplou od osmi do devíti večer, nebo ráno.

Ani místa, kam vodí turisty, nejsou tedy zdaleka výkladní skříní, dokonalá v předstírání perfektního světa za oponou. Ani z daleka. Stejně tak nejsou dokonalé dálnice, po kterých jezdíte, nebo autobusy, které vás přepravují. KLDR je prostě jiná planeta, průvodci netuší, jaký je standard za hranicemi a co je a není jinde normální. Autobusák si v pohodě zastaví na dálnici v jízdním pruhu a průvodce vyhlásí pauzu. A nikomu - kromě překvapených turistů - to nepřipadá divné. Říká se, že místní řidiči (kterých je hrstka) nezamykají auta a klíčky nechávají v zapalování. Proč? Proč ne. Auto umí řídit ona hrstka vyvolených, a za krádež auta by následoval takový trest, že to nikoho ani nenapadne. Benzínky jsou jenom v areálech firem nebo autobusových nádraží, na ulicích a silnicích jsme žádné neviděli.

 

Návrat na jinou planetu

Pokud jste z předchozích řádků nabyli dojmu, že tenhle článek se jmenuje "návrat" proto, že jsem si chtěl po třech letech opět rýpnout do poslední výspy komunistického zřízení na světě, není tomu tak. Já se tam skutečně vracím. Možná jsem po třech letech nabyl dojmu, že se mi to jenom zdálo. Že jsem si obrázek udělal horší, než to ve skutečnosti je. Možná se pod moudrým vedením laskavého vůdce KLDR změnila k lepšímu.

Možná chci jenom víc. Vidět víc. Víc krajiny, víc hor, víc hotelů, jíst víc stále stejných snídaní, obědů a večeří, poznat víc lidí, se kterými nesmíme mluvit, ale i těch, se kterými mluvit smíte (ale obvykle se nedomluvíte). Chci víc pochopit, co je vlastně dovoleno, a co ne, protože ač to bude znít zvláštně, nejhorší je absence jasných pravidel. Všichni účastníci zájezdu tak nějak tuší, co mohou a nemohou, ale nikdo nikdy mantinely přesně neurčí. Nikdo vám neřekne, že nesmíte přejít ulici, ale budou na vás volat a vystartujou za vámi, když to uděláte. Nikdo vám neřekne, že nesmíte chodit v hotelu po schodech. Podvyživené Korejce vůbec nenapadne, že by to někdo dělal jen tak pro zdraví. Nic vám tak ani nebrání dostat se (nechtěně) na patra, kam byste určitě neměli, na patra s nástěnkami, výkazy, propagandou pro zaměstnance. Na patra, kde probíhají indoktrinační školení personálu. Na patra, kde jsou místnosti pro odposlech pokojů. Na patra, která neexistují.

Chci zkusit pochopit tahle pravidla-nepravidla a jejich smysl-nesmysl. Na druhou stranu je mi jasné, že si z dvoutýdenního pobytu letos opět odvezu více otázek, než odpovědí, stejně jako z týdenního pobytu v roce 2015, a je mi jasné, že nemá smysl hrát si na hrdinu, a riskovat problémy pro sebe nebo přidělené průvodce.

V době publikování tohoto článku už budu v Pchjongjangu (nebo Wonsanu), a tak nebudu moci reagovat na komentáře. Vyčkejte prosím do mého návratu. Rád bych k tomuto článku - shrnujícího poslední dojmy před odjezdem - přidal v krátkém sledu další, shrnující první dojmy po návratu. Už teď, když píšu tyto řádky - dva dny před odletem do Číny - to vypadá zajímavě. Podle informací od cestovky totiž zřejmě budeme na místě muset trochu improvizovat. A improvizace vždycky přináší zajímavé momenty, zejména v KLDR, kde všechno jede podle šablon a v improvizaci nejsou příliš dobří.

Třeba budu znát více odpovědí na jednoduchou otázku: Proč?

Autor: Aleš Gill | středa 5.9.2018 10:32 | karma článku: 28,69 | přečteno: 1695x
  • Další články autora

Aleš Gill

Neznámá místa 16: Největší benzínka na světě

Asi to znáte. Platíte na kase za benzín a říkáte číslo stojanu. Čtyři, šest, jedenáct. Říkali už jste ale někdy číslo vyšší než sto? Já tedy ne. Přesto několik takových benzínek existuje. V Texasu.

17.4.2024 v 8:14 | Karma: 16,01 | Přečteno: 456x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma: 16,61 | Přečteno: 537x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Neznámá místa 15: Hitlerův hrad

Podíváme se na místo, o kterém jste nejspíš nevěděli. Ani já jsem o něm nevěděl. Až při procházení objektem mi přišlo něco... jinak. Jako bych byl doma u Adolfa. A ono taky že jo. Poznaňský kulturák má dost zvláštní minulost.

5.3.2024 v 8:00 | Karma: 14,09 | Přečteno: 315x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Pamatujete mobily, které vydržely nabité 14 dní?

Pokud si ještě pamatujete tlačítkové mobilní telefony s černozeleným displejem a nabíječkou s podivnou koncovkou, která se nehodila vůbec k ničemu, asi si pamatujete, že jste ji nemuseli používat tak často, jako dnes.

22.2.2024 v 7:45 | Karma: 30,12 | Přečteno: 3432x | Diskuse| Společnost

Aleš Gill

Návod na... Safari v Keni (2/2)

V první části článku jsme se podívali na Masai Mara, Hells Gate, Crescent Island, jezero Nakuru a za nosorožci do Ol Pejety. Držte si klobouky, v tomhle článku se podíváme do za mě nejkrásnějšího parku v Africe.

1.2.2024 v 8:37 | Karma: 10,60 | Přečteno: 215x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Návod na... Safari v Keni (1/2)

Je to pěkných pár let co jsem napsal "Návod na Safari v Tanzánii". A je to už nějaký ten pátek co jsme se vrátili z Keni. Dnes si uděláme takovou malou recenzi rezervací a parků, které Keňa nabízí.

24.1.2024 v 8:02 | Karma: 14,80 | Přečteno: 267x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Výlet do Quseiru a jak se zbavit průvodce

El Quseir nebo prostě jenom Quseir je město na severu egyptské oblasti, kterou české cestovky rády z nějakého důvodu nazývají Marsa Alam. Už dlouho jsem se tam chtěl podívat, jen k tomu nebyla vhodná příležitost. Až teď.

9.1.2024 v 8:09 | Karma: 16,78 | Přečteno: 428x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Autem po Íránu - 4. díl - Ubytování

Máme na to systém. Jedeme si nějaký ten roadtrip, kolem té třetí, kdy už víceméně víme, kam bychom chtěli dojet, koukneme na Booking nebo jiný server, rezervujeme hotel s rozumným poměrem cena/výkon. Jenže tohle v Íránu nejde.

14.12.2023 v 10:21 | Karma: 16,55 | Přečteno: 439x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Autem po Íránu - 3. díl - Půjčení a provoz auta

Autem po Íránu bez auta by to jaksi nešlo. Jasně, asi můžete jezdit z místa na místo taxíkem, nebo si pronajmout auto s řidičem. To nás ale nebaví. My chceme svobodu, půjčit si auto, jezdit na benzínky, parkovat. A hlavně řídit.

30.11.2023 v 8:04 | Karma: 15,08 | Přečteno: 442x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Autem po Íránu - 2. díl - Ceny

Pokud vás zajímá, jaká je cenová hladina v Íránu, za kolik si obstaráte hotel, jídlo, pití nebo litr nafty, je tenhle článek právě pro vás. Některé věci jsou tam extrémě levné, jiné zase atakují evropské ceny.

15.11.2023 v 8:51 | Karma: 21,24 | Přečteno: 606x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Autem po Íránu - 1. díl - Měna postavená na hlavu

Už dříve jsem psal článek o divných měnách, Írán je ale ještě o kus dále. Podíváme se na zvlášní místní měnu, u které jsme často ani po deseti dnech používání nevěděli, která bije a kolik máme platit.

31.10.2023 v 8:12 | Karma: 22,05 | Přečteno: 888x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

5 km egyptského pobřeží - Česká ulice

Kdo jste někdy byli u Rudého moře v Egyptě víte, že je jiné. Jiné než Itálie, Chorvatsko, Řecko nebo Turecko. Kolem pobřeží tam vede jen jedna silnice, a není tam žádné vnitrozemí. A jeden krátký úsek je Mekkou čechů.

21.9.2023 v 8:27 | Karma: 19,59 | Přečteno: 1202x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Nejlepší nejhorší země - Írán

Parafrázuji citát anonymního autora: Každá země na světě se v médiích a navenek snaží vypadat lépe, než jaká je. Írán je asi jediná země, která se v médiích tváří strašně, ale v reálu je úplně super.

6.9.2023 v 8:20 | Karma: 17,02 | Přečteno: 590x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Faeřané - národ tunelářů

Nerozumějte tomu prosím nijak špatně. Slovo tunelář zde označuje osobu, která staví tunely. A tunelů je tady v porovnání s počtem obyvatel opravdu požehnaně. Cíl místní vlády je totiž propojit všechny hlavní ostrovy silnicemi.

22.8.2023 v 12:10 | Karma: 13,78 | Přečteno: 368x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Neznámá místa 14: Místo posledního odpočinku Jamese Bonda

Je to tady. Bez varování. Kdo jste neviděli posledního Jamese Bonda, máte smolíka. Dostane se vám kruté pravdy: James Bond v "posledním" filmu, Není čas zemřít, zemřel. Nakazil se nějakýma potvůrkama a nechal se zastřelit raketou.

3.8.2023 v 8:32 | Karma: 12,82 | Přečteno: 394x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Fotoreport - Faerské ostrovy

Přeneste se se mnou na chvíli ze spalujícího horka a žluté spálené trávy do míst, kde je pořád mokro, sem tam se tam vyklube sluníčko, teplota máloky přesahuje 15°C a je tam naprosto všechno zelené.

17.7.2023 v 9:18 | Karma: 22,33 | Přečteno: 464x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Můj první let vrtulníkem

Vrtulníky máme spojené se záchranáři, hasiči, zdravotníky, policií, a maximálně si je ještě představíme jako luxusní dopravní prostředky bohatých. Pokud se ale chcete proletět vrtulníkem, nemusíte kvůli tomu spadnout ze skály.

28.6.2023 v 10:38 | Karma: 16,16 | Přečteno: 478x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Neznámá místa 13: Balmoral, hrad královny Alžběty II.

V kopcích daleko od civilizace, daleko od hlavních silničních tahů, letišť a měst, uprostřed hor a lesů, je hrad Balmoral. Oblíbené místo královny Alžběty, kam se podívali jen vyvolení. Nebo ne?

13.6.2023 v 8:22 | Karma: 15,16 | Přečteno: 395x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Neznámá místa 12: Orkneje

Orkneje nejsou úplně neznámým místem, ale spadají spíše do kategorie "učili jsme se, že něco takového existuje, ale pak jsem o tom už nikdy neslyšel". Máte to stejně? Pojďte se tam se mnou podívat.

25.5.2023 v 9:20 | Karma: 18,93 | Přečteno: 476x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Návod na ... Petru, nejkrásnější z divů světa

V době nízkonákladových aerolinek máme za humny, sotva tři a půl hodiny letu, nejkrásnější z divů světa. V nejbezpečnější z arabských zemí, Jordánsku, pár hodin cesty od Ammánského nebo Aqabského letiště. Za cenu alpské permice.

10.5.2023 v 8:40 | Karma: 18,10 | Přečteno: 476x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 245
  • Celková karma 17,04
  • Průměrná čtenost 1413x
Jsem potápěč. Pokud se ocitnu na břehu moře, neumím se tam jen tak válet. Ze břehu vypadá každé moře stejně, ale svět pod hladinou je pokaždé jiný. Přijdu si stále jako začátečník, a o začátcích s potápěním jsem napsal i knihu První krok pod hladinu.

Jsem pisálek. Baví mě psát. Baví mě psát o místech, o kterých moc lidí nepíše. Raději budu psát články o Pchjongjangu a Kábulu než o Dubrovníku a Bibione. Nejsem si jistý, jestli to po mně někoho baví i číst, ale stejně píšu. Třeba si to v důchodu po sobě jednou všechno přečtu a řeknu si: Dobrý.

Jsem rychlocestovatel. Raději nakouknu za týden do dvou zemí, než bych zůstával v jedné. Jet na pár hodin, na otočku, do Japonska, mi dává větší smysl, než do Japonska nejet vůbec.

Jsem řidič. Nerad se nechávám vozit, chci být pánem volantu nebo sedět na místě spolujezdce s mapou v ruce. Když chci vypnout, řídím. Tisíce kilometrů napříč Evropou nebo Amerikou.

Jsem optimalizátor. Umím si správně vybrat zavazadlo a pokud to není třeba, umím si odříct odbavené zavazadlo a užívat si svobodu s příručním batohem. Naopak, pokud se jede autem, není důvod si s sebou nevzít kousek domova, luxusu moderního světa - židli, chladicí box, nůž.

Jsem plánovač. Chci vědět, kam se jede, co se tam bude dělat, jíst, chci vidět mapu, šťourat se před cestou na internetu. Stejně to nakonec končí improvizací...

Jsem akční letenkář. Umím najít letenky levně, a umím se rychle rozhodnout, jestli za danou cenu a za daných podmínek chci nebo nechci letět.

Jsem extrémista. Raději pojedu do Iráku než do Španělska, raději pojedu do Severní Koreje než do té Jižní. Mám rád místa, kam nikdo nejezdí, mám rád otevřený prostor. Špicberky, Island, Saharu, Aralské jezero.

 

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky